Aplicație de recunoscut păsări

Aplicație de recunoscut păsări. Dacă sunteți pe cale să plecați într-o excursie cu prietenii și abia așteptați să vă bucurați de sunetele naturii, și intenționați să folosiți o aplicație specială pentru recunoașterea păsărilor, trebuie să știți că sunteți în locul potrivit. În acest articol despre, aplicație de recunoscut păsări, vă voi prezenta o listă de aplicații care vă permit să recunoașteți păsările. Aplicațiile le puteți descărca din Magazin Play, dacă aveți un telefon Android sau din App Store, dacă aveți un telefon iOS.

Aplicație de recunoscut păsări după ciripitul lor

Pentru început, o să vă prezint câteva aplicații de recunoscut păsări după ciripitul lor, aplicațiile sunt capabile să analizeze sunetele emise de păsări prin cântec și le va căuta într-o bază de date pentru a recunoaște specia din care fac parte.

Acesta este, fără îndoială, cel mai simplu și mai eficient sistem pentru a obține un rezultat precis și complet, în special atunci când este vorba de specii de păsări dificil de identificat vizual. Aplicațiile nu asigură întotdeauna rezultate precise, dar pentru o utilizare neprofesională sunt cu siguranță bune.

BirdNet (Android/iPhone)

Aplicație de recunoscut păsări

Prima aplicație de recunoscut păsări este BirdNet, fără îndoială este una dintre cele mai bune aplicații de recunoaștere a păsărilor cântătoare, care a fost dezvoltată în colaborare cu laboratorul de ornitologie al celebrei universități Cornell. Dacă acest lucru vă atrage și, prin urmare, doriți să încercați să o descărcați pe dispozitivul vostru mobil, luați în considerare faptul că aplicația este complet gratuită și nu necesită înregistrare. În plus, este compatibilă atât cu dispozitivele Android
(inclusiv cu cele fără servicii Google), cât și cu iOS.

Funcționarea sa este deosebit de simplă, la prima pornire va trebui mai întâi să oferiți permisiunile necesare pentru ca aplicația să vă acceseze microfonul și locația, după care va începe automat să înregistreze audio din mediul înconjurător. În partea superioară a interfeței veți putea vedea reprezentarea grafică a frecvențelor analizate, de la 1kHz la 12kHz.

De îndată ce vă dați seama că ați reușit să surprindeți suficient de clar cântecul păsării care vă interesează (evident, cu cât sunteți mai aproape de pasăre, cu atât aveți mai multe șanse de a obține un rezultat bun), apăsați butonul de pauză, apoi acționați asupra graficului apăsând începutul (sau sfârșitul) porțiunii de audio, ușor de identificat prin colorarea mai intensă a formei de undă de pe spectrogramă și trageți degetul spre stânga sau spre dreapta pentru a o evidenția pe toată.

Apoi, apăsați pe butonul Analyze care apare în partea de jos, așteptați timpul de procesare necesar și, la final, vedeți rezultatul propus de sistem, în care va fi indicat și procentul de probabilitate ca recunoașterea să fi avut succes.

În acest caz, este posibilă și salvarea înregistrării ca fișier audio pentru o utilizare ulterioară, de exemplu, în cazul în care, în momentul înregistrării, nu este disponibilă o conexiune la internet pentru transmiterea înregistrării audio către server. În acest caz, este suficient să atingeți pe butonul ☰ din colțul din stânga sus și să selectați Show observations din meniul contextual pentru a o avea din nou disponibilă.

Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre specia recunoscută, atingeți pe săgeata din dreapta căsuței respective, apoi veți fi redirecționați către pagina detaliată din faimoasa enciclopedie online Wikipedia.

Picture Bird (Android/iPhone)

Picture Bird

Picture Bird este o altă aplicație de recunoscut păsări care integrează și o funcție utilă pentru recunoașterea speciilor prin utilizarea imaginilor din galeria telefonului. Dacă aplicația Picture Bird vă interesează, trebuie să știți că această aplicație este, de asemenea, gratuită ca funcție de bază, dar vă permite să vă abonați opțional la un abonament Premium pentru a debloca unele funcții suplimentare și a avea acces nelimitat la informațiile sale.

Aplicația este disponibilă pentru telefon sau tabletă Android (verificați, de asemenea, magazinele alternative dacă telefonul vostru nu dispune de serviciile Google) și iPhone, o puteți instala urmând procedura obișnuită.

Atunci când porniți aplicația pentru prima dată, va trebui să vă conectați cu contul Google, după care veți vedea un ecran care vă propune un abonament Premium cu o perioadă de încercare gratuită de 7 zile, dar puteți sări peste acest pas atingând pe [X] din colțul din dreapta sus. Desigur, va trebui să permiteți accesul la camera foto și apoi la memoria dispozitivului pentru ca aplicația să poată recunoaște păsările din imagini.

Apoi, este suficient să apăsați butonul declanșatorului, încercând, bineînțeles, să obțineți o fotografie suficient de clară și, dacă este posibil, bine centrată. Apoi sistemul va compara automat rezultatul cu baza de date a serviciului și va da rezultatul, furnizând, de asemenea, o listă informativă utilă cu imagini, sunete și o descriere a speciei.

Alternativ, de exemplu, în cazul în care pasărea nu este clar vizibilă, puteți utiliza modul Sound pentru a capta ciripitul păsării, acesta din urmă este accesibil fie prin apăsarea elementului corespunzător din colțul din dreapta jos al ecranului, fie din secțiunea Home a aplicației.

După cum vă puteți imagina, mai întâi va fi necesar să oferiți permisiuni pentru a accesa microfonul, după care puteți începe înregistrarea atingând pe butonul corespunzător. Sunt necesare cel puțin 5 secunde de înregistrare pentru ca aplicația să poată procesa sunetul și să vă arate rezultatul într-un nou ecran dedicat.

Merlin Bird ID (Android/iPhone)

Aplicație de recunoscut păsări pe Android sau iPhone

O altă aplicație pentru recunoașterea cântecului păsărilor pe care o puteți lua în considerare este Merlin Bird ID. Aceasta este o aplicație dezvoltată în colaborare cu universitatea Cornell și oferă un fel de ghid universal (în limba engleză) plin de conținut legat de lumea ornitologiei, în cadrul căruia sunt disponibile diverse instrumente de recunoaștere a diferitelor specii. Deși este destul de bună această aplicație, este puțin mai pretențioasă, deoarece toate operațiunile sunt efectuate offline printr-o arhivă mare din cadrul aplicației.

Aplicația este complet gratuită și este compatibilă atât cu dispozitivele Android (o puteți obține și din magazinele alternative), cât și cu cele iOS. Pentru a avea acces la funcțiile sale, este necesar să efectuați o simplă înregistrare la prima pornire prin introducerea adresei personale de e-mail în câmpul corespunzător sau, alternativ, prin asocierea contului Google. Ulterior va trebui să confirmați înregistrarea prin apăsarea link-ului din mesajul de confirmare pentru a finaliza procedura, după care vă recomand să reporniți aplicația și să vă autentificați din nou.

Pentru ca aplicația să își facă treaba în mod corect, trebuie să instalați unul sau mai multe pachete suplimentare la prima pornire, fie alegându-le dintre cele sugerate de sistem (opțiunea View suggested pack) în funcție de locația în care vă aflați (după acordarea permisiunii de acces la locație), fie selectându-le pe cele care vă interesează din toate elementele disponibile (opțiunea Browse all packs). Cu toate acestea, înainte de a apăsa butonul de instalare, vă sfătuiesc să fiți atenți la dimensiunea actualizării și să verificați spațiul disponibil pe telefon sau cardul SD, eventual să eliberați memoria dispozitivului dacă aceasta nu este suficientă.

Următorul ecran prezintă diferite opțiuni puse la dispoziție de aplicație pentru a efectua recunoașterea păsărilor. Prima, numită Start Bird ID, vă permite să identificați speciile răspunzând la cinci întrebări foarte simple referitoare la zona și data detectării, forma, culoarea și comportamentul păsării, răspunsul constă într-o listă de exemplare care îndeplinesc caracteristicile, însoțită de imagini.

Dacă atingeți pe opțiunile Sound ID și Photo ID, veți putea integra funcțiile de recunoaștere a sunetului și, respectiv, a imaginii, dar chiar și în acest caz trebuie să le instalați mai întâi, confirmându-vă intenția de a face acest lucru în panoul corespunzător din partea de jos.

Apoi, prin apăsarea din nou a butonului corespunzător, veți avea posibilitatea de a porni detectarea audio (pictograma microfonului) sau foto (pictograma aparatului foto) și, evident, de a vă da acordul pentru a accesa resursa corespunzătoare. Dacă aveți deja imagini în galeria telefonului, opțiunea Choose Photo vă va permite să le importați și să le analizați.

În cele din urmă, modul Explore Birds vă permite să consultați informații detaliate despre speciile legate de pachetele descărcate anterior. Aceste date sunt organizate în file speciale denumite ID Info (descriere textuală), Sounds (conținut audio) și Maps (reprezentarea grafică a zonei respective pe o hartă).

Alte aplicații de recunoscut păsări

Alte aplicație de recunoscut păsări pe telefon Android sau iPhone

Dacă din lista de mai sus nu ați găsit nicio aplicație de recunoscut păsări care să fie pe placul vostru, atunci puteți încerca alte aplicații de recunoaștere a păsărilor.

  • Bird Identifier (Android) – dacă sunteți în căutarea unei aplicații pentru a recunoaște cântecul păsărilor pe Android, această aplicație este destul de bună în recunoașterea multor specii. Este gratuită (cu reclame în aplicație) care, printre altele, afișează un indicator util cu procentul de fiabilitate a rezultatelor.
  • eBird (Android/iOS) – universitatea Cornell este deosebit de activă în domeniul ornitologiei, iar această aplicație suplimentară de recunoaștere a păsărilor, dezvoltată cu participarea lor, este cu siguranță cea mai potrivită pentru cei care doresc să țină evidența de observare a păsărilor, iar apoi să le compare cu cele raportate în baza de date.
  • Google Lens (Android) – celebra aplicație Google care vă permite să recunoașteți orice obiect cu ajutorul camerei foto a telefonului este utilă și pentru recunoașterea diferitelor specii de păsări.
  • Seek by iNaturalist (Android/iOS) – aceasta este o aplicație excelentă care permite recunoașterea prin intermediul imaginilor capturate foarte multe specii de animale (inclusiv, păsări) și de plante.