Vreau să fac bani pe YouTube

Vreau să fac bani pe YouTube. A câștiga bani cu YouTube nu este un vis fără speranță. Ca toate locurile de muncă, însă, necesită abilități, pasiune și timp. În acest articol despre, vreau să fac bani pe YouTube, veți găsi informații utile despre programul de parteneriat YouTube, cum să vă deschideți un canal și cum să monetizați un videoclip. Pe lângă clasicul câștig din vizualizări, am pregătit și o listă de metode alternative cu ajutorul cărora puteți să lucrați pe YouTube și să generați venituri prin colaborări și influencer marketing.

De câți abonați am nevoie dacă vreau să fac bani pe YouTube

Conform regulilor Programului de parteneriat, este nevoie de cel puțin 1.000 de abonați la canal pentru a începe să câștigați bani pe YouTube. Cu toate acestea, potențialul de câștig al unui canal depinde nu numai de numărul de abonați, ci și de nivelul de interacțiune cu utilizatorii, de nișa de piață pe care canalul o vizează și de metodele utilizate pentru monetizare.

Este suficient să spunem că cele mai bine plătite vedete de pe YouTube nu câștigă doar din vizualizări, ci au și alte venituri de pe urma canalului lor prin parteneriate și acorduri de sponsorizare cu alte mărci. De exemplu, canale precum cel al lui PewDiePie, unul dintre cele mai urmărite din lume, cu peste 100 de milioane de urmăritori, câștigă sute de mii de dolari pentru un videoclip sponsorizat!

Cu toate acestea, calitatea de membru oferă acces la bonusuri. Există, de fapt, un program YouTube Reward cu diferite niveluri de beneficii:

 • Grafit (până la 1000 de abonați): Creator Buletin lunar și acces la Academie
 • Opal (până la 10000 de abonați): Acces la cursuri specifice ale Academiei pentru a vă crește numărul de urmăritori
 • Bronz (până la 100.000 de abonați): Acces la resursele de producție YouTube Space, participare la concursul NextUp
 • Argint și peste (de la 100.000 de abonați în sus): Manager dedicat pentru partenerii YouTube, YouTube Play Button (argint pentru 100.000 de abonați, aur pentru 1 milion și diamant pentru 10 milioane de abonați).

Vreau să fac bani pe YouTube

Câte vizualizări trebuie să am dacă vreau să fac bani pe YouTube

Pentru a începe să câștigați bani pe YouTube, trebuie să fi obținut cel puțin 4.000 de vizualizări în ultimele 12 luni. Acestea fiind spuse, vizualizările nu au un impact direct asupra veniturilor totale care pot fi obținute de pe YouTube.

Prin urmare, să încercăm să înțelegem împreună cât plătește YouTube și ce criterii folosește un canal pentru a-și determina veniturile totale.

Cu cât plătește Youtube 1000 de vizualizări

După cum am menționat deja, există mai multe opțiuni pentru a câștiga bani cu YouTube, așa că nu este ușor de determinat plata primită de un creator. YouTube nu plătește pentru vizualizările conținutului publicat, dar oferă o taxă pentru alte elemente complementare vizionării unui videoclip (unul dintre ele fiind publicitatea). În mod evident, acest lucru are o implicație indirectă, și anume cu cât numărul de vizualizări pe YouTube este mai mare, cu atât mai mare este plata.

Pentru a vă face o idee despre cât de complex este să calculați cât câștigați cu YouTube, să luăm ca exemplu publicitatea. O reclamă poate fi evaluată în funcție de CPM (cost pentru 1.000 de vizualizări) sau CPC (cost pe click). Practic, pentru același număr de reclame video și de vizualizări, doi youtuberi ar putea câștiga sume complet diferite, deoarece sunt evaluați în funcție de parametri diferiți (vizualizări vs. click-uri).

Cum să creșteți veniturile? Prin crearea de conținut de calitate. În acest fel, veți deschide ușa pentru multe colaborări chiar și în afara platformei.

Cum să câștigi bani cu YouTube: 6 strategii

Pentru a monetiza cu YouTube aveți la dispoziție mai multe strategii, multe dintre ele depășind simpla utilizare a platformei:

 1. Înscrieți-vă în programul de parteneriat YouTube
 2. Câștigați bani cu YouTube prin vânzarea produselor voastre
 3. Finanțați-vă proiectul prin crowdfunding
 4. Bazați-vă pe finanțarea fanilor
 5. Acordați terților utilizarea conținutului vostru
 6. Colaborați cu alte companii în calitate de influencer sau afiliat.

Să analizăm în detaliu fiecare dintre aceste modalități de a face bani cu YouTube.

1. Înscrieți-vă în programul de parteneriat YouTube

Programul de parteneriat YouTube oferă creatorilor de conținut video acces la numeroasele funcții oferite de platformă. Care sunt acestea?

 • Echipa de asistență pentru creatori
 • Copyright Match Tool
 • Funcții de monetizare

Evident, pentru a câștiga bani cu YouTube, trebuie să dovedești platformei că ai un canal potrivit și care merită. Prin urmare, trebuie îndeplinite anumite cerințe pentru a vă alătura Programului de parteneriat și pentru a putea monetiza un videoclip prin intermediul reclamelor.

Cerințe de participare:

 • Respectați toate regulile de monetizare YouTube
 • Locuiți într-o țară sau regiune în care este disponibil Programul de parteneriat (puteți verifica lista țărilor aici)
 • Aveți mai mult de 4000 de ore de vizionare publică în ultimele 12 luni
 • Aveți peste 1000 de abonați
 • Să vă conectați canalul la un cont AdSense

Odată ce atingeți pragul de acces la program, canalul vostru va fi supus unui proces de revizuire. YouTube va verifica canalul vostru în întregime pentru a se asigura că acesta îndeplinește toate regulile. Odată acceptat, platforma vă va permite să activați monetizarea și veți putea începe să câștigați bani cu YouTube.

Cum să câștigați bani cu YouTube prin Programul de parteneriat? Odată ce sunteți partener YouTube, aveți acces la mai multe modalități de a câștiga bani cu YouTube:

 • Venituri din publicitate: câștigați bani cu YouTube prin intermediul anunțurilor care apar pe videoclipurile voastre.
 • Abonamente la canal: oferiți abonaților voștri beneficii speciale în schimbul unor plăți lunare.
 • Merchandising: abonații voștri pot cumpăra articole legate de canal și de marcă afișate pe paginile voastre.
 • Superchat: abonații voștri vor plăti o sumă pentru a-și evidenția mesajele în chat.
 • YouTube Premium: atunci când un abonat YouTube Premium vă urmărește videoclipurile, veți primi o parte din taxa de abonament.

Fiecare dintre aceste modalități de a câștiga bani cu YouTube are cerințe, puteți vedea lista completă aici.

2. Câștigați bani cu YouTube prin vânzarea produselor voastre

A alege ce să vindeți online este aproape întotdeauna o provocare dacă nu știți de unde să începeți. Dar dacă aveți un canal YouTube cu un public fidel, susținătorii voștri ar putea fi interesați să cumpere produse legate de brandul vostru!

Pe lângă faptul că este o altă modalitate de a face bani cu YouTube, vânzarea de produse personalizate are beneficii suplimentare. Vă veți aduce canalul în lumea reală, vă veți consolida relația cu fanii voștri și vă veți crește semnificativ vizibilitatea.

Imaginați-vă că ați creat un logo atât de atrăgător încât fanii voștri vor să îl imprime pe tricouri, căni sau șepci. Dacă logo-ul vostru este, de asemenea, elegant și la modă, precum și conectat la brandul vostru, puteți fi siguri că vă vor purta produsele pentru a ieși cu prietenii sau doar pentru a se plimba. Fanii voștri vor deveni astfel un fel de purtători de cuvânt pasivi pentru canalul vostru! Prietenii lor, sau pur și simplu persoanele pe care le întâlnesc, vor observa logo-ul vostru, vor fi intrigați și s-ar putea să vă caute și să vă găsească canalul.

3. Finanțați-vă proiectul prin crowdfunding

Ați început să încărcați videoclipuri pe YouTube, dar nu aveți suficiente fonduri pentru a vă extinde? Dacă banii sunt singurul lucru care vă împiedică să vă dezvoltați pe web sau să vă creați ideea, s-ar putea să găsiți soluția la problemele voastre prin crowdfunding.

Crowdfunding-ul este o strângere de fonduri realizată online prin intermediul mai multor contribuții mici din partea unor grupuri mari care împărtășesc un interes sau un proiect, sau care doresc să sprijine o idee inovatoare. Există patru tipuri diferite de crowdfunding:

 • modelul bazat pe donații, pentru inițiative non-profit;
 • modelul bazat pe recompensă, care oferă o recompensă non-monetară;
 • modelul bazat pe împrumuturi, care se bazează pe împrumuturi de credite;
 • modelul bazat pe capitaluri proprii, conform căruia finanțarea ia forma de capital de risc, în schimbul unor acțiuni în cadrul companiei.

Care este relația dintre crowdfunding și câștigarea de bani cu YouTube? Multe proiecte de crowdfunding oferă un fel de avanpremieră, pentru a capta atenția publicului și a menține viu interesul. Ați putea apoi să creați un videoclip, explicând sau prezentând proiectul vostru. Nu numai atât, mulți YouTuberi își conduc canalul cu un buget foarte mic și, astfel, folosesc crowdfunding-ul ca modalitate de a câștiga bani pe YouTube, creând interes pentru videoclipurile lor și stimulând oamenii să participe cât mai mult.

Printre cele mai populare site-uri de crowdfunding, folosite de mai mulți YouTuberi pentru campaniile lor, se numără:

Atunci când vă deschideți proiectul pentru crowdfunding, încercați să stabiliți un obiectiv financiar realizabil. Veți obține finanțare doar dacă vă puteți atinge obiectivul inițial!

4. Bazați-vă pe finanțarea fanilor

O alternativă la crowdfunding este finanțarea prin intermediul fanilor. Această metodă de a câștiga bani pe YouTube vă va permite să obțineți finanțare, sau mai degrabă donații, direct de la publicul vostru. Conceptul din spatele finanțării fanilor este următorul: publicați conținut pe canalul vostru fără să vă obligați publicul să plătească pentru a avea acces la acest conținut. Continuând să publicați în mod regulat conținut interesant pentru publicul vostru, fanii voștri vor fi loiali vouă și canalului vostru și pot fi determinați să vă ajute financiar.

De asemenea, ați putea găsi modalități inovatoare de a vă implica vizitatorii cei mai fideli și de a-i recompensa pentru sprijinul lor. Chiar și în cazul finanțării fanilor, există mai multe opțiuni:

 • YouTube obișnuia să aibă o opțiune integrată de finanțare a fanilor, un fel de cutie de donații în care vizitatorii puteau lăsa donații. Această opțiune a fost înlocuită acum de Superchat de la YouTube, pe care l-am menționat mai devreme. Superchat permite creatorilor și fanilor să interacționeze într-un mod distractiv în timpul chat-urilor live. Fanii voștri pot apoi să cumpere mesaje Superchat pentru a-și pune mesajele în acest chat evidențiat. Mesajele Superchat vor fi evidențiate cu o culoare și vor rămâne în caseta de chat pentru o perioadă de timp stabilită în funcție de suma plătită de fan.
 • Patreon este o platformă care permite utilizatorilor să se aboneze și să îi plătească pe cei care publică conținut. Astfel, fanii se pot abona la canalul vostru, plătind sume mici în fiecare lună și primind recompense exclusive. În acest fel, veți dezvolta o relație directă cu cei mai fideli fani ai voștri și veți putea câștiga bani cu YouTube pe Patreon, generând un venit constant din munca voastră.
 • O altă opțiune este utilizarea unor platforme precum Tipeee, care le permite creatorilor de conținut să primească sfaturi de la fanii lor. Utilizatorii vă descoperă munca pe pagina voastră Tipeee și pot alege să vă susțină financiar în călătoria voastră cu sfaturi, unice sau recurente, pentru o singură parte a conținutului sau în fiecare lună. Pe Tipeee nu există durate minime sau obiective minime de atins. Pagina voastră va fi activă pe tot parcursul anului și veți primi bacșișurile în fiecare lună.

5. Acordați terților utilizarea conținutului vostru

Una dintre cele mai eficiente modalități de a face bani cu YouTube este de a încheia parteneriate cu companii terțe.

Dacă reușiți să creați un videoclip deosebit de viral, care are un impact puternic asupra publicului vostru, vă puteți licenția conținutul în schimbul unei recompense financiare. În funcție de tipul de videoclip pe care îl publicați, este posibil să fiți contactați de programe TV, site-uri web sau alți autori de videoclipuri.

Fiți atenți la drepturile de autor. Drepturile de autor reprezintă un subiect deosebit de relevant pentru comunitatea YouTube. În multe țări, atunci când o persoană creează o lucrare originală pe un suport fizic, aceasta deține automat drepturile de autor și, prin urmare, are dreptul exclusiv de a utiliza acea lucrare. În cele mai multe cazuri, doar deținătorul drepturilor de autor poate indica dacă altcineva este autorizat să utilizeze acel conținut.

Acestea sunt supuse drepturilor de autor:

 • Lucrări audiovizuale
 • Înregistrări audio și compoziții muzicale
 • Lucrări scrise
 • Opere vizuale
 • Jocuri video și software
 • Opere teatrale

În plus, YouTube oferă deținătorilor de drepturi de autor numeroase instrumente pentru a-și proteja și gestiona conținutul pe YouTube, cum ar fi Copyright Match Tool, care detectează când conținutul vostru a fost republicat de alții.

6. Colaborați cu alte companii în calitate de influencer sau afiliat

Influencer marketing este o tendință în creștere. Din ce în ce mai multe companii aleg să-și investească bugetul în marketingul social media, iar dacă aveți un canal și puteți negocia cu companiile potrivite, aceasta este o oportunitate excelentă de a vă monetiza cu YouTube.

În primul rând, trebuie să vă stabiliți rata de bază. În mod normal, este vorba de a înmulți numărul de vizualizări pe care le primesc videoclipurile voastre cu o sumă cuprinsă între 5 și 15 cenți. În funcție de influența și popularitatea voastră și în funcție de factori precum audiența, conținutul și piața țintă, ați putea încheia unele înțelegeri deosebit de profitabile.

Dacă aceste cifre nu sunt clare, rețineți că, în medie, un influencer de nivel mediu câștigă între 200 și 500 de dolari pe post.

Un factor important de care trebuie să țineți cont, dacă vă decideți să câștigați bani cu YouTube ca influencer, este să fiți transparent cu urmăritorii voștri. Precizați întotdeauna dacă conținutul vostru este sponsorizat, nu sponsorizați produse sau servicii în care nu credeți și nu uitați să fiți întotdeauna sincer cu susținătorii voștri: împărtășiți fără ezitare motivul pentru care promovați un anumit brand.

Influencer marketing poate avea două obiective principale: creșterea vânzărilor sau creșterea notorietății mărcii. Influencer marketing pe YouTube permite mărcilor să le atingă pe ambele în același timp. YouTube este o platformă specială tocmai pentru că funcționează perfect pentru fiecare parte a pâlniei de vânzări a unui produs sau serviciu. Oferă mărcilor o vizibilitate excelentă și este, de asemenea, capabilă să conducă mai mult trafic către un anumit site web.

Cu îndrumarea potrivită, influencerii de pe YouTube pot crea reclame extrem de eficiente, incluzând un cod promoțional sau un link unic care direcționează către site-ul web al mărcii și care va determina publicul canalului să facă o achiziție.

Dacă doriți să câștigați bani pe YouTube lucrând ca influencer, dar nu știți de unde să începeți sau cum să găsiți companii, nu vă faceți griji! Există o mulțime de platforme de influencer marketing unde vă puteți adăuga canalul pentru a fi descoperit de companii de toate dimensiunile. Iată câteva dintre ele:

 • Grapevine Logic: este una dintre cele mai populare piețe de influenceri. Trebuie să aveți minimum 1000 de abonați pentru a accesa serviciul.
 • Famebit: oferă o gamă largă de branduri cu care puteți colabora și este ușor să găsiți brandurile potrivite pentru canalul vostru. Pentru a accesa serviciul este nevoie de minimum 5.000 de abonați.
 • Channel Pages: Una dintre cele mai active rețele de creatori de conținut, influenceri și sponsori, este o platformă care vă permite să colaborați cu alți YouTuberi sau companii.
 • Crowdtap: vă permite să realizați mici misiuni de creare de conținut în schimbul unor sume de bani sau a altor recompense. Nu există un număr minim de abonați la canal pe care trebuie să îl aveți pentru a accesa serviciul.

Vreau să fac bani pe YouTube cu programe de afiliere

Vreau să fac bani pe YouTube cu programe de afiliere

Alternativ, puteți decide să deveniți un afiliat al companiilor și să generați un venit pasiv prin câștigarea de comisioane online din vânzările efectuate pe canalul vostru. Programele de afiliere funcționează foarte simplu: o platformă sau un ecommerce vă oferă posibilitatea de a vă înscrie ca afiliat, în cele mai multe cazuri gratuit. Odată ce v-ați înscris, începeți să le faceți reclamă produselor lor, câștigând un comision pentru fiecare vânzare.

Dacă canalul vostru publică videoclipuri în care faceți recenzii de produse sau servicii, această metodă de a câștiga bani cu YouTube este deosebit de eficientă! Iată care sunt cele mai populare programe de afiliere:

 • Amazon: Cel mai popular, fără îndoială. Înscrierea este ușoară și gratuită și, în ciuda faptului că procentele de câștig nu sunt foarte mari, vânzarea de produse pe acest portal este extrem de ușoară, având în vedere autoritarismul mărcii și, prin urmare, facilitează câștigarea de bani cu YouTube.
 • AliExpress: Înscrierea în programul de afiliere al acestei piețe este o modalitate excelentă de a câștiga bani cu YouTube, deoarece platforma oferă procente mai mari decât amazon. Cu toate acestea, cel mai bun mod de a vinde produse de pe această piață este prin dropshipping!
 • Servicii de hosting: dacă lucrați online, promovarea serviciilor de găzduire web ar putea fi ocazia perfectă de a câștiga bani cu YouTube. Aproape toate serviciile de găzduire web oferă un program de afiliere, iar procentele sunt adesea destul de ridicate. Unele servicii oferă, de asemenea, o taxă fixă pe fiecare înscriere.

După cum v-ați dat seama până acum, multe dintre strategiile pentru a câștiga bani pe YouTube implică promovarea produselor sau serviciilor proprii sau ale altora. Deși aceasta este o modalitate excelentă de a câștiga bani cu YouTube, este important să încercați să nu distrugeți integritatea conținutului vostru, altfel puteți avea efectul opus și să vă îndepărtați abonații.

Nu vă temeți niciodată să fiți sinceri și direcți cu abonații voștri și cu cei care vă urmăresc videoclipurile. Videoclipul este un mijloc puternic de a vă conecta cu oamenii, așa că asigurați-vă că profitați la maximum de el. Invitați persoanele care vă urmăresc videoclipurile să se aboneze la canalul vostru într-un mod direct: ați putea face un apel la sfârșitul videoclipului, cum ar fi:

„Dacă v-a plăcut acest videoclip, vă rugăm să dați like și să vă abonați la canal!”

Sau ați putea adăuga file strategice pentru a capta atenția publicului vostru. Alegeți cel mai bun moment pentru a face să apară aceste file, pentru a avea cel mai bun impact asupra publicului vostru. Nu le dați niciodată impresia abonaților voștri că încercați să îi înșelați sau să îi convingeți să cumpere un anumit produs sau serviciu. Abordați-i în același mod în care ați aborda un prieten dacă i-ați povesti despre ultima voastră achiziție.