Programe firewall pentru router sau Windows 10

Programe firewall pentru router sau Windows 10. Pentru a bloca intruziuni externe pe calculator, programul cel mai bun de utilizat este firewall-ul.

Programe firewall pentru router sau Windows 10

Un firewall este un soft care analizează traficul de rețea de intrare și de ieșire și, conform unor reguli, îl filtrează prin prevenirea sau permiterea schimbului de date cu exteriorul. Programul Firewall adaugă un nivel suplimentar de securitate peste programul Antivirus, protejează resursele unui calculator sau o rețea privată, nu numai de încercările de intruziune ale altor persoane externe, ci și prin împiedicarea accesului la programe neautorizate de internet, pentru a împiedica orice virus sau programe nesigure să răspândească informații private în exterior.

Deși Windows 10 și Windows 7 includ un firewall integrat care blochează traficul de intrare și care intervine atunci când un program cere să descarce date (solicitând utilizatorului permisiunea). Când Windows nu avea firewall și oricine avea un pic de cunoștințe despre computer, chiar și fără a fi hacker, putea profita de ingeniozitatea oamenilor și să le acceseze PC-urile lor, privind fișierele și chiar să le modifice.

Acum, una dintre principalele funcții din Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10 este firewall-ul, care rămâne ascuns, nu deranjează niciodată, nu necesită configurare de către utilizator și care, pentru majoritatea utilizatorilor, este absolut excelent și suficient pentru a filtra traficul de internet generat de fiecare program și pentru a preveni accesul la computer din afara rețelei.

Chiar dacă firewall-ul integrat în Windows 10 este bun și nu necesită nicio intervenție manuală, în afară de un simplu click pe OK atunci când un nou program încearcă să acceseze internetul, este posibil să gestionați și să controlați firewall-ul Windows cu unele instrumente externe care simplifică utilizarea.

Programe firewall pentru router sau Windows 10

Cele mai cunoscute instrumente de securitate (desigur la plată) sunt următoarele Kaspersky, Eset, Norton, BitDefender, F-Secure, Avira, Mcafee, AVG, GData, Avast. În acest articol veți găsi câteva programe firewall gratuite care vă ajută să vă protejați calculatorul Windows.

Comodo Free Firewall

program firewall router Comodo Free Firewall

Inclus și în suita Comodo Antivirus, Comodo Free Firewall a fost de câțiva ani și chiar este, considerat cel mai bun dintre firewall care poate fi descărcat și instalat gratuit pe orice calculator.

Comodo este o companie care se ocupă de securitatea internetului care, pe lângă produsele companiei, oferă și multe instrumente gratuite. Comodo personal firewall poate fi instalat individual, fără să fie neapărat nevoie de antivirus. Funcțiile avansate vă ajută să vă protejați computerul cu posibilitatea de a bloca anumite fișiere și chei de registru.

Comodo Firewall oferă navigare virtuală pe internet, servere DNS personalizate, un mod de joc, funcționalitate pentru a bloca cu ușurință orice proces sau program care încearcă să iasă din rețea. De asemenea, Comodo Firewall are o opțiune de scanare pentru a analiza toate procesele care rulează pentru a ști cât de fiabile sunt.

ZoneAlarm Free Firewall

ZoneAlarm Free Firewall

ZoneAlarm a fost un instrument excelent pentru înlocuirea firewall-ului Windows implicit de mulți ani. De asemenea, programul este faimos pentru că a fost unul dintre primele firewall-uri gratuite disponibile pentru calculatoarele Windows.

În timp ce funcțiile de bază rămân aceleași ca întotdeauna, ZoneAlarm a fost modificat semnificativ de-a lungul anilor. Versiunea de bază la ZoneAlarm Free Firewall poate fi separată de antivirus și poate fi configurată să funcționeze automat sau manual pentru a verifica fiecare setare.

Firewall-ul ZoneAlarm Free poate fi utilizat pentru a regla setările de securitate pe rețelele publice și private, trecând de la nicio protecție la medie sau mare pentru a limita partajarea de fișiere și imprimante în anumite rețele.

TinyWall

Acesta este cel mai lejer firewall pentru protejarea internetului, bazat pe firewall-ul intern din Windows 7, 8 și Windows 10. Acest scaner de aplicații vă poate scana computerul pentru a adăuga și autoriza programe de încredere într-o listă sigură.

Puteți rula TinyWall în modul Autolearn pentru a seta ce programe au acces la rețea, astfel încât să le puteți deschide fără a fi blocate. De asemenea, arată toate procesele active care au o conexiune la internet și toate porturile deschise. Programul blochează, de asemenea, locațiile cunoscute care găzduiesc viruși, protejează modificările pe care un malware le poate face firewall-ului Windows și poate fi protejat cu parolă.

Tinywall este un program foarte mic, pe care personal îl recomand tuturor celor care doresc să controleze firewall-ul intern Windows fără a avea software suplimentar care încetinește calculatorul.

GlassWire

program de protejat calculator sau laptop GlassWire

GlassWire este un firewall de bază foarte simplu de utilizat care arată exact ce programe trimit și primesc date în rețea, avertizând dacă se consideră ceva neobișnuit. Veți primi o notificare atunci când o nouă aplicație sau serviciu necesită acces la internet (puteți bloca accesul sau îl puteți permite).

Chiar și GlassWire este de fapt doar o interfață construită peste firewall-ul Windows, deci nu îngreunează PC-ul și rămâne mult mai puțin intruziv.

Alte programe firewall pentru router sau Windows 10

Căutați alternative la programele firewall menționate mai sus? Dacă programele firewall menționate mai sus nu v-au convins pe deplin, puteți încerca și alte programe. Mai jos veți găsi alte programe firewall care, în opinia mea, sunt foarte bune.

Outpost Firewall Free

Outpost Firewall Free

Outpost Firewall Free este un firewall puternic, oarecum dificil de utilizat și, trebuie spus, nu va mai fi actualizat.

Cu toate acestea, acest firewall are mai multe setări avansate, inclusiv cea de a crea automat reguli pentru a recunoaște aplicațiile utilizate, de a adăuga programe personalizate în lista de blocuri și permisiuni pentru a permite sau refuza traficul de internet.

Funcția Anti-Leak Control împiedică malware-ul să furnizeze date prin aplicații, care nu sunt incluse în toate programele de firewall.

AVS Firewall

AVS Firewall

AVS Firewall este un program ușor de utilizat, care vă permite să controlați și să preveniți conexiunile nedorite la internet.

Protejează computerul de modificările registrului Windows, ferestre pop-up, bannere și reclame. Puteți permite și refuza anumite adrese IP, porturi și programe adăugându-le manual sau navigând la lista proceselor pentru a le alege de acolo.

De asemenea, AVS Firewall include și un control parental pentru a permite accesul numai la anumite site-uri web.

PeerBlock

PeerBlock

PeerBlock este diferit de celelalte programe de firewall, deoarece, în loc să blocheze programe, blochează liste întregi de adrese IP atât în conexiunile de internet de ieșire cât și de intrare. Aceasta înseamnă că niciuna dintre adresele enumerate nu va avea acces la calculator.

De exemplu, puteți încărca o listă de locații predefinite pentru a bloca adresele IP etichetate ca P2P, reclame sau spyware. De asemenea, poate bloca traficul de internet la anumite țări.

NetDefender

NetDefender

NetDefender este un program vechi care poate fi folosit și astăzi, deoarece este foarte simplu și capabil să blocheze traficul de internet de la adrese IP, porturi și protocoale de rețea. NetDefender are și un scaner de porturi care poate vedea ce porturi sunt deschise pe sistemul Windows.

R-Firewall

Programe firewall pentru router sau Windows R-Firewall

R-Firewall este unul dintre cele mai avansate firewall-uri Windows, nu este foarte ușor de utilizat, deoarece interfața este plină de setări și opțiuni, dar dispune de elemente avansate, cum ar fi blocarea anunțurilor, blocarea javascript, blocarea cuvintelor cheie etc.

SterJo NetStalker

program firewall pentru router sau windows SterJo-

SterJo NetStalker, este un soft complet gratuit, care poate fi folosit pe toate sistemele de operare Windows (atât pe 32 biți, cât și pe 64 de biți), care funcționează ca un firewall, ținând sub control toate conexiunile TCP și UDP de la serviciile și aplicațiile utilizate.

Programul a fost conceput pentru a monitoriza constant traficul de rețea și vă permite să blocați toate procesele care necesită acces la internet prin crearea unor reguli specifice.

Când programul este pornit, scanează automat toate procesele și serviciile, furnizând apoi toate informațiile conexe, cum ar fi protocolul de conexiune, adresele IP, portul utilizat pentru conexiune, starea actuală a serviciului și adresa locală.

Din fereastra programului va fi posibilă vizualizarea activității fiecăreia dintre conexiunile detectate, cum ar fi, de exemplu, viteza lățimii de bandă și multe altele.

În cazul în care sunt detectate procese suspecte sau neautorizate, SterJo NetStalker va informa instantaneu utilizatorul printr-o fereastră pop-up din care procesul poate fi întrerupt sau, alternativ, adăugat în lista de încredere. În cazul în care un proces nu poate respecta regulile de rețea definite, acesta va fi imediat blocat de aplicație.

Rețineți că NetStalker SterJo integrează în mod implicit câteva reguli predefinite de conexiuni HTTPS, SMTP, POP3, IMAP, FTP etc. Acestea pot fi activate sau dezactivate imediat din meniul contextual al programului.