Procesor AMD sau Intel, ce procesor să cumpăr?

Procesor AMD sau Intel, ce procesor să cumpăr? Nu știți ce procesor să alegeți, Intel sau AMD? Ei bine, trebuie să știți că ați ajuns în locul potrivit! În acest articol vă voi da câteva sfaturi despre procesoarele de la AMD și Intel.

Procesor AMD sau Intel, ce procesor să cumpăr?

În primul rând, însă, trebuie să știți că procesorul este cel mai important element de evaluat atunci când sunteți pe punctul de a cumpăra un calculator. Acest lucru se datorează faptului că procesorul, numit și CPU (central processing unit) este unitatea de procesare centrală tocmai pentru că coordonează central toate celelalte unități de procesare care sunt localizate atât pe periferice externe, cum ar fi pe tastatură sau mouse, atât pe plăcile electronice interne, cum ar fi, de exemplu, placa de sunet, placa video și placa de rețea.

Pe lângă acest lucru, un procesor execută în mod normal și instrucțiunile programelor, care la rândul lor sunt mutate din memoria secundară, adică de pe hard disk, în memoria principală mai rapidă, numită și memorie primară sau pur și simplu memorie RAM.

Ce procesor să aleg?

Ce procesor să aleg

Puterea este cea mai importantă. Dar în ce constă această putere? Acesta constă în frecvența de clock, adică viteza semnalului folosit pentru sincronizarea diferitelor dispozitive electronice, tipul și numărul de instrucțiuni pe care procesorul este capabil să le execute, în viteza cu care procesorul în cauză schimbă informații din și către memoria RAM, în numărul de nuclee prezente în procesor, în relația dintre performanță și consum, precum și în prezența sau absența altor tehnologii posibile, cum ar fi Hyper-Threading sau Turbo Boost, ambele de la Intel.

Ce este clock-ul CPU?

În electronică termenul clock indică un semnal periodic, adică care se repetă în timp, care este folosit pentru a sincroniza, la fel cum face un dirijor de orchestră, funcționarea diferitelor dispozitive electronice digitale.

Viteza sau frecvența acestui clock nu este altceva decât numărul de comutări între cele două niveluri logice „0” și „1” pe care circuitele logice interne ale unei unități de calcul sau unui microprocesor sunt capabile să le efectueze în interval de timp de o secundă.

Prin urmare, această frecvență este exprimată în hertz, al cărui simbol este Hz, sau în mod normal, cum ar fi:

  • kilohertz, al cărui simbol este kHz, care corespunde la 1.000 Hz;
  • megahertz, al cărui simbol este MHz, care corespunde la 1.000.000 Hz;
  • gigahertz, al cărui simbol este GHz, care corespunde la 1.000.000.000 Hz.

Pentru a putea completa o singură instrucțiune, cum ar fi o înmulțire sau o operație simplă, cu toate acestea, sunt necesare mai multe cicluri ale acestui clock. Acest lucru explică de ce cu cât este mai mare această frecvență de clock, cu atât este mai mare numărul de operații care pot fi efectuate în același interval de timp. Cu alte cuvinte, un procesor de 2.000 MHz, adică un procesor de 2 GHz, este mai bun decât un procesor de 1.000 MHz, adică un procesor de 1 GHz, numai pentru că, în același interval de timp, procesorul cu o frecvență de 2 GHz este capabil de exact dublul numărului de operații în comparație cu procesorul cu o frecvență de 1 GHz.

Ce înseamnă cache la procesor?

Ce înseamnă cache la procesor

Pentru a reduce timpul mediu de acces la RAM, pe procesoare există, de asemenea, o cantitate mică de memorie temporară foarte rapidă, care ia numele de cache din care, în funcție de tipul de procesor în cauză, este posibil să găsiți două sau trei niveluri:

  • memoria cache L1 este localizată în interiorul procesorului și este de obicei cea mai mică, de ordinul kilobiților, dar în același timp este și cea mai rapidă;
  • memoria cache L2 este situată între procesor și memoria RAM și este de obicei puțin mai mare decât memoria L1;
  • memoria cache L3 în primele implementări a reprezentat doar un nivel suplimentar de memorie, în timp ce în cele mai moderne arhitecturi oferă în schimb o memorie mai mare, dar, în același timp, și mai lentă.

Procesor pe 32 sau 64 de biți?

Procesor pe 32 sau 64 de biți

O altă caracteristică care distinge un procesor de altul este și arhitectura cu care este produs. În mod normal, de fapt, arhitectura unui procesor poate fi fie pe 32 de biți, indicată ca x86, fie pe 64 biți, indicată ca x86-64 sau pur și simplu ca x64.

Dar care este diferența dintre un procesor pe 32 de biți și un procesor pe 64 de biți? Termenii 32 biți și 64 biți indică în esență modul în care informațiile sunt gestionate de procesor, adică se referă la dimensiunea, sau mai degrabă la lățimea, a variabilelor care sunt prezente într-o arhitectură.

Un procesor cu o arhitectură pe 32 de biți este capabil să vadă doar 4 GB RAM, chiar dacă, datorită anumitor sisteme de operare, nu toate sunt văzute în mod egal. În orice caz, rețineți că în prezent, aproape toate procesoarele pe piață sunt pe 64 de biți, deci din acest punct de vedere nu ar trebui să existe niciun fel de problemă. Singurul sfat pe care vi-l pot oferi este să încercați să utilizați un sistem de operare pe 64 de biți.

Procesor dual core, quad core sau octa core?

Procesor dual core, quad core sau octa core

Nucleul nu este altceva decât miezul de procesare al unui procesor. Un dual core, de exemplu, este un procesor format din două nuclee montate pe același package, adică pe aceeași carcasă în care sunt inserate circuitele electronice. Dar de ce în acest fel? Deoarece paralelismul, în ceea ce privește creșterea frecvenței, permite îmbunătățirea semnificativă a performanțelor care pot fi obținute.

Dar un procesor dual core nu consumă mai mult decât un procesor single core? Deși un procesor dual core necesită, în medie, mai multă energie decât un procesor single core, trebuie totuși spus că un procesor dual core va termina treaba mai repede decât un procesor single core, iar acest lucru va duce la un consum mai mic decât un procesor single core.

Mai mult, pentru a avea un consum și mai mic, procesoarele care sunt echipate cu mai multe nuclee folosesc, de regulă, tehnici speciale care permit adormirea unuia sau mai multor nuclee, când acestea nu sunt utilizate.

Totuși, aceasta nu înseamnă că un procesor dual core de la 2 GHz funcționează la 4 GHz, ci pur și simplu că fiecare core funcționează independent la aceeași frecvență de 2 GHz. Deci este mai bun un procesor dual core x64 cu 3 GHz sau un procesor quad core x64 cu 2 GHz? Să spunem că depinde.

De exemplu, un anumit procesor dual core poate avea performanțe mai mari și un consum mai mic decât un procesor quad core pur și simplu pentru că acesta  funcționează cu o frecvență mai mică, dar, cu toate acestea, există mulți alți factori de luat în considerare.

De fapt, performanța depinde de frecvență, dar și de modul în care sunt exploatate diferitele nuclee (deși, după părerea mea, este întotdeauna mai bine să vă concentrați pe procesoare echipate cu frecvență mare). De asemenea, depinde si de utilizarea pe care trebuie să o faceți.

De fapt, dacă deschideți de obicei documente Word, navigați pe Internet sau, cel mult, citiți e-mailurile, nu cred că este necesar să cumpărați un procesor scump. Dar, dacă calculatorul este folosit pentru jocuri video, atunci pe lângă o placă video bună, veți avea nevoie și de un procesor destul de scump.

Ce socket să aleg?

Ce socket să aleg

Un alt factor de luat în considerare înainte de a cumpăra un anumit procesor, este socket-ul care nu reprezintă altceva decât tipul de carcasă care se găsește pe placa de bază și care, prin urmare, influențează și alegerea procesorului. De fapt, un procesor AMD poate avea, de exemplu, un socket AM4 și, prin urmare, necesită o placă de bază cu socket AM4, în mod similar, un procesor Intel cu socket 1151, necesită o placă de bază echipată cu socket 1151.

AMD oferă în prezent trei tipuri de produse (dar există și altele). Cel mai ieftin este Athlon, iar seria APU se ridică, care într-un singur produs integrează CPU și GPU și în cele din urmă cele mai performante procesoare care aparțin familiei Ryzen.

În ceea ce privește Intel, este posibil să găsiți patru tipuri de produse. Cele mai ieftine sunt Celeron și Pentium, și cele mai scumpe sunt Core, care la rândul lor sunt împărțite în Core i3, Core i5, Core i7 și Core i9 și, în sfârșit, pentru cei care doresc ceva mai bun, există și seria Core X.

Ce procesor să cumpăr AMD sau Intel?

Ce procesor să cumpăr AMD sau Intel?

Să spunem că nu există un răspuns precis la această întrebare, deși aproape întotdeauna prefer procesoarele produse de Intel. Cu toate acestea, trebuie spus că procesoarele AMD costă de obicei mai puțin decât cele de la Intel.

Indiferent de marca procesorului, nu uitați că depinde în principal de utilizarea pe care trebuie să o faceți, precum și de bugetul pe care îl aveți la dispoziție. Este de știut că, dacă un procesor este mult mai scump decât altul, acesta ar trebui să garanteze performanță mai bună.

Dacă doriți să știți care sunt caracteristicile PC-ului vostru cum ar fi: procesorul, placa de bază, memoria RAM sau placa video, puteți folosi un program gratuit numit CPU -Z.