Eliberare spațiu de stocare pe PC cu Windows 10

Eliberare spațiu de stocare pe PC cu Windows 10. Spațiul de stocare se poate umple rapid și, dacă nu știți unde să căutați, poate fi dificil să realizați ce anume folosește tot spațiul. Iată cum puteți elibera spațiu pe disc în Windows 10 (dar și versiuni mai vechi).

Eliberare spațiu de stocare pe PC cu Windows 10

SSD-urile și hard-urile chiar și discurile de înaltă capacitate se pot umple rapid în aceste zile. Dacă computerul vă spune că hard disk-ul este plin, vă putem ajuta să eliberați spațiu pe disc în Windows 10 și versiuni mai vechi (eliberare spațiu de stocare pe PC) .

Eliberare spațiu de stocare prin curățarea hard disk-ului

Windows are mai multe instrumente integrate care vor găsi automat și șterge fișierele inutile pentru a elibera spațiul pe disc.

Primul care trebuie încercat este Disk Clean-up. Pur și simplu căutați-l în meniul Start. Aceasta va scana PC-ul vostru de un spațiu evidențiat de fișierele temporare, actualizările descărcate, fișierele cache și fișierele din Coșul de gunoi. Puteți bifa casetele pentru a șterge unele sau toate fișierele care nu trebuiesc.

Eliberare spațiu de stocare pe PC cu Windows 10 Curățarea hard disk-ului

Trebuie să faceți clic pe butonul Clean up pentru a efectua o scanare mai profundă (trebuie să selectați unitatea specială de obicei C: pentru a verifica fișierele de sistem). Acest lucru vă va permite să ștergeți versiuni vechi de Windows care ar putea folosi până la 10 GB.

Dezinstalați jocuri și aplicații

O modalitate relativ rapidă și ușoară de a elibera spațiu este de a dezinstala programele de care nu aveți nevoie sau nu le folosiți. Din meniul Start, căutați Control Panel și apoi căutați „Uninstall a program„. Faceți clic pe aceasta și veți vedea o listă cu tot ce este instalat pe PC, și puteți aranja lista dând clic pe „Size” pentru a vedea ce ocupă cel mai mult spațiu (veți vedea în partea de sus).

În mod obișnuit, acestea vor fi jocuri, însă unele aplicații pot utiliza și ele destui GB. Trebuie să eliminați unul câte unul o să dureze ceva timp, dar așa eliberați o mulțime de spațiu pe disc.

Eliberare spațiu de stocare pe PC cu Windows 10 panelu de control dezinstalare jocuri

Există anumite programe de dezinstalare pe care le puteți descărca și care pot elimina mai multe programe dintr-o dată. Avem un articol despre asta aici.Cele mai bune programe de dezinstalare din 2018.

Rețineți că nu trebuie să ștergeți unele fișiere mari deoarece acestea sunt critice pentru funcționarea Windows-ului. Unul este hiberfil.sys puteți citi mai multe despre el pe site-ul nostru aici.Ce este hiberfil.sys și cum se poate șterge.

Punctele de restaurare

Windows creează automat puncte de restaurare, astfel încât să puteți reveni la o stare anterioară dacă ceva nu merge bine după instalarea unui nou driver sau a unui program. Acest lucru consumă spațiu pe disc, însă puteți seta cât spațiu este folosit de sistemul de restaurare.

Pentru a face acest lucru, căutați în meniul Start System Restore, apoi faceți clic pe acesta când apare. Acesta va deschide ferestra de Proprietăți din fila System Protection.Faceți clic pe butonul Configure … pentru a vedea și a modifica spațiul pe care îl folosește acest instrument. Nu este bine să dezactivați protecția sistemului deoarece nu veți avea puncte de restaurare dacă ceva nu merge bine.

Eliberare spațiu de stocare pe PC cu Windows 10 punctele de restaurare

Ștergeți descărcările făcute, fișierele duplicate și multe altele

Dincolo de propriile instrumente Windows, puteți descărca o mulțime de utilitare care pot face o căutare mai amănunțită, găsind și ștergând chiar mai multe fișiere inutile.Ccleaner este un program bun pentru a începe, mai ales că este gratuit, dar există și altele care pot găsi fișiere duplicate, cum ar fi Auslogics Duplicate File Finder, dar există multe multe altele.

Eliberare spațiu de stocare pe PC cu Windows 10 Auslogics Duplicate File Finder

Cum să găsiți fișiere mari pe hard disk

Dacă ați urmat sfaturile de mai sus, dar nu știți unde în altă parte să vă uitați, puteți găsi cele mai mari fișiere individuale de pe hard disk prin deschiderea File Explorer (Windows Explorer în versiunile anterioare) și tastând „size:gigantic” în bara de căutare.

Acest lucru va aduce o listă cu fișiere peste 128 MB în dimensiune, pe care apoi puteți căuta pentru a găsi fișiere mari, cum ar fi descărcări, drivere învechite, copii de siguranță și imagini ISO. Cu toate acestea, aveți întotdeauna atenție și asigurați-vă că știți exact ce ștergeți, deoarece unele fișiere pot împiedica executarea anumitor programe dacă sunt eliminate.

Desigur, uneori nu sunt fișiere individuale mari, ci mai degrabă foldere pline cu o mulțime de fișiere mici. În acest caz, cea mai bună opțiune este să descărcați un program care scanează computerul pentru a vă informa care sunt aceste fișiere și foldere .

Programul nostru preferat pentru această sarcină este gratuit și se numește, SpaceSniffer. Nu necesită instalare, așa că rulați programul și acesta va scana hard diskul ales și apoi va afișa vizual informațiile despre disc folosind casete dreptunghiulare; cu cât este mai mare cutia, cu atât este mai mare fișierul sau dosarul. De asemenea, puteți personaliza vizualizarea pentru a afișa mai multe detalii sau faceți dublu clic pe fiecare casetă pentru a extinde și pentru a afla care fișiere sau foldere din caseta respectivă ocupă cel mai mult spațiu.

Odată ce ați constatat care fișiere și foldere ocupă spațiu excesiv pe disc, puteți să ștergeți cele pe care nu mai aveți nevoie să le utilizați utilizând File Explorer.

Eliberare spațiu de stocare pe PC cu Windows 10 SpaceSniffer

Ștergeți copiile de rezervă

O altă modalitate de a recupera spațiul pe disc este verificarea copiilor de rezervă. Verificați în folderul unde stochează copiile, pentru a șterge versiunile vechi de care nu mai aveți nevoie.

Același lucru este valabil și pentru backup-urile iPhone și iPad. Acestea pot crea fișiere enorme care poate folosi GB buni din spațiul de stocare. Deschideți iTunes, dați clic pe meniul derulant mic din partea stângă sus, alegeți Preferences, apoi faceți clic pe Devices. Veți vedea o listă de copii de siguranță, deși nu cât spațiu ocupă. Scopul este să păstrați doar cel mai recent pentru fiecare dispozitiv, dar dacă credeți că ocupă prea mult spațiu, ștergeți-le și faceți o copie de rezervă nouă de pe dispozitiv.

Un alt loc de verificat este folderul cu Videoclipuri. Ștergeți videoclipurile descărcate de care nu aveți nevoie și copiați videoclipurile personale pe un hard disk extern.

Dacă doriți să cautați fișiere duplicate pe PC avem un articol separat. Cum găsești și ștergi fișierele duplicate (dublurile) în Windows.