Diferența între wireless și Bluetooth

Nu știți care este diferența între wireless și Bluetooth? Ei bine, în acest caz, citiți acest articol și veți afla care este diferența dintre wireless și Bluetooth.

Diferența între wireless și Bluetooth

Ce înseamnă wireless?

Cuvântul wireless se referă la capacitatea de a transfera informații sau energie electrică între două sau mai multe puncte care nu sunt conectate fizic prin niciun conductor electric. Toate dispozitivele sau sistemele care utilizează acest mod de comunicare se mai numesc și wireless, în timp ce toate dispozitivele sau sistemele bazate pe conexiuni prin cablu se numesc în schimb wired (adică cablat).

Cea mai frecventă tehnologie wireless utilizează undele radio, deși există și alte tehnologii electromagnetice mai puțin frecvente, cum ar fi lumina, câmpurile magnetice sau electrice sau, uneori, chiar utilizarea sunetului. Folosind undele radio, distanța de comunicare wireless poate varia de la foarte scurtă, cum ar fi câțiva centimetri în cazul NFC sau câțiva metri în cazul Bluetooth, până la foarte mare, cum ar fi milioane de kilometri în cazul rețelei NASA din spațiul cosmic.

Tehnologia wireless include diverse tipuri de aplicații fixe, mobile și portabile, telefoane mobile, PDA-uri, smartphone-uri și rețele wireless în general. Alte exemple de aplicații ale tehnologiei wireless includ dispozitive GPS, dispozitive de deschidere a ușilor de garaj sau a porților, mouse-uri și tastaturi de calculator fără fir, căști, receptoare radio, televiziune prin satelit, televiziune analogică sau digitală și telefoane fără fir.

Din punct de vedere istoric, termenul wireless a devenit popular în anii 2000, datorită apariției unor tehnologii precum 3G, 4G, Wi-Fi și Bluetooth.

Ce înseamnă Bluetooth?

Bluetooth, adesea prescurtat BT, este un standard tehnologic larg răspândit care permite transmiterea de date fără fir către dispozitivele care îl acceptă. Cu alte cuvinte, Bluetooth permite schimbul de date fără a utiliza fire între diferitele dispozitive electronice fixe sau mobile care acceptă acest standard.

Acest lucru, în practică, este posibil prin utilizarea undelor radio UHF în banda ISM (2,402 GHz până la 2,48 GHz), creând o rețea personală fără fir cunoscută sub numele de WPAN (prescurtare la wireless personal area network).

Bluetooth, conceput inițial ca o alternativă fără fir la standardul RS-232, este utilizat în locul conexiunilor prin cablu pentru a permite schimbul de fișiere sau date între diferite dispozitive aflate în apropiere. De exemplu, Bluetooth poate fi utilizat pentru a permite transferul unei fotografii între două telefoane mobile, dar și pentru a transmite muzică de la un telefon la un difuzor stereo care suportă Bluetooth sau, în mod similar, pentru a transmite muzică de la un televizor Smart la o cască fără fir, adică o cască fără fir care suportă Bluetooth.

În unele cazuri, dacă dispozitivul în cauză nu este compatibil, se poate adăuga Bluetooth printr-un adaptor extern. De exemplu, în cazul unui calculator fără Bluetooth, este suficient să conectați un adaptor USB pentru ca acel calculator să poată beneficia de Bluetooth.

Există diferite versiuni de Bluetooth, dar în modul cel mai frecvent utilizat, puterea de transmisie este limitată la 10 metri, oferind astfel o mai mare siguranță, dar, în același timp, și o rază de semnal foarte scurtă (deși, în funcție de versiunea utilizată, pot fi atinse distanțe de până la 400 de metri).

Diferența între wireless și Bluetooth

Prin urmare, termenul wireless este utilizat pentru a se referi la toate acele dispozitive, instrumente sau servicii care nu utilizează niciun fir pentru a comunica. Bluetooth, pe de altă parte, este doar un standard care, dacă este acceptat, permite conectarea a două sau mai multe dispozitive electronice apropiate fizic pentru a facilita transferul de date sau informații fără a utiliza fire. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți care este diferența între wireless și Bluetooth.