Diferența între semnătura electronică și digitală

Diferența între semnătura electronică și digitală. Auzim din ce în ce mai des despre semnăturile electronice și digitale, atât la locul de muncă, cât și în treburile personale private. Termeni populari și bine cunoscuți care, din păcate, sunt confundați și adesea confundați cu sinonime. Cu toate acestea, cei doi termeni nu sunt deloc sinonimi, ci se referă la două semnături IT diferite, atât din punct de vedere juridic, cât și tehnic. De aceea, este important să înțelegem care este diferența între semnătura electronică și digitală și care sunt caracteristicile lor și cum și de ce diferă.

Diferența între semnătura electronică și digitală

Să începem prin a spune că semnătura digitală este o anumită semnătură electronică, care la rândul ei are tipuri specifice. Semnătura digitală identifică un tip particular de semnătură electronică avansată care se distinge, datorită unui sistem de chei criptografice, în una publică și una privată, corelate între ele. Aceste chei, cea privată pentru proprietar și cea publică pentru destinatar, permit manifestarea și verificarea provenienței și integrității unui document informatic sau a unui set de documente informatice. Acest mod se numește criptografie cu chei asimetrice și necesită hardware (stick-uri USB sau carduri inteligente cu cititor) și software pentru aplicarea semnăturii.

Tipuri de semnătură electronică

Câte tipuri de semnătură electronică există? Ei bine, există trei tipuri de semnătură electronică:

  • semnătura electronică simplă
  • semnătura electronică avansată
  • semnătura electronică calificată.

Haideți să vedem care sunt caracteristicile fiecărei semnături electronice, cum se califică și cum diferă, pentru a înțelege mai bine aplicarea fiecăreia dintre aceste semnături.

Semnătura electronică simplă

Semnătura electronică simplă este cea mai simplă semnătură computerizată. Aceasta nu are un grad ridicat de securitate și poate fi evaluată liber în instanță, deoarece nu poate garanta autenticitatea și integritatea documentului semnat.

Este cea mai frecventă, dar și cea mai slabă semnătură electronică, deoarece conține doar date în format electronic care folosesc drept metodă de autentificare informatică. Se numește simplă tocmai pentru că nu există proceduri specifice de procese legate de modul în care este semnat un document, ceea ce asigură o mai mare securitate.

Pentru a da un exemplu: o semnătură electronică simplă se referă la utilizarea unui nume de utilizator și a unei parole, utilizate de obicei pentru a accesa un serviciu. Acest tip de semnătură nu are eficacitatea unui contract sub semnătură privată, prin urmare, identifică doar o semnătură de principiu și, prin urmare, nu conferă o anumită valoare probatorie documentului pe care este aplicată. De fapt, este la alegerea judecătorului să stabilească de la caz la caz integritatea și caracterul inamovibil al acesteia.

Deși semnătura electronică simplă are un nivel de securitate mai scăzut decât semnătura electronică avansată și semnătura electronică calificată poate fi evaluată liber în instanță, în conformitate cu principiul nediscriminării eIDAS (electronic Identification Authentication and Signature), semnătura electronică simplă își păstrează utilitatea, nefiind supusă discriminării și devalorizării ca semnătură electronică.

Semnătura electronică avansată

Semnătura electronică avansată oferă o securitate sporită, garantând legătura cu semnatarul fără contradicții, autenticitatea și integritatea documentului semnat. Spre deosebire de semnătura electronică simplă, semnătura electronică avansată are eficiența unui contract privat. De fapt, aceasta este definită ca fiind avansată deoarece are proceduri legate de procesul de semnare mult mai complexe, asigurând un nivel de securitate mai ridicat.

Pentru a da un exemplu: o semnătură electronică avansată este semnătura tipică pe care, în viața de zi cu zi, o semnăm la bancă sau la oficiul poștal pe tablete speciale. Aceste tablete, numite tablete grafometrice, detectează datele noastre biometrice (accelerația, viteza, presiunea cu care este aplicată semnătura), permițând sistemului să înregistreze semnătura noastră biometrică.

Semnătura electronică avansată poate fi obținută și cu propriul PC sau laptop, prin utilizarea unui cod OTP (one-time password), metodă utilizată în principal pentru accesarea serviciilor digitale, cum ar fi home banking.

Tocmai pentru că semnătura electronică avansată asigură un grad mai ridicat de securitate, semnatarul trebuie, de obicei, să se identifice cu ajutorul unor instrumente speciale, cum ar fi, de exemplu, tehnologia SelfID. Această metodă asigură faptul că semnătura electronică avansată nu poate fi modificat după ce a fost aplicată.

Semnătura electronică calificată

Cea mai importantă dintre semnăturile electronice menționate este semnătura electronică calificată. Dintre toate semnăturile, aceasta este cu siguranță cea mai sigură, deoarece se bazează pe o certificare electronică calificată emisă de o autoritate.

Pentru a aplica o semnătura electronică calificată, este necesar un hardware specific, un dispozitiv de aplicare a semnăturii calificate, care poate fi găsit într-un cititor de carduri inteligente USB sau într-un token. Toate acestea certifică autenticitatea persoanei care semnează și imposibilitatea de a modifica documentul.

Semnătura electronică calificată are valoare probatorie și, prin urmare, are, de asemenea, eficacitatea unui contract privat. Prin urmare, semnătura electronică calificată este semnătura care asigură cel mai înalt grad de securitate și eficacitate.

Diferența între semnătura electronică și digitală

Principalele diferențe între semnătura electronică și cea digitală constau în valoarea probatorie, adică în dovada, care este substanțial diferită. Pentru semnătura electronică simplă, care are un grad minim de securitate, este necesară o verificare a calității, securității și inalterabilității, care trebuie evaluată de la caz la caz. Această sarcină va fi îndeplinită de către judecătorul competent, întrucât semnătura electronică simplă, nu are valoare probatorie independentă.

În cazul semnăturilor electronice avansate, calificate și digitale, valoarea probatorie este aceeași. Documentele cu aceste trei tipuri de semnături au efecte juridice depline, cu condiția ca documentul să nu fie modificat după semnare.

Semnătura digitală, cea despre care auzim în mod obișnuit, este cea foarte des folosită de cetățeni atunci când trebuie să semneze documente cu administrația publică. Foarte răspândită este utilizarea pentru identitatea digitală, care nu este chiar o semnătură digitală, dar care este totuși asociată cu o semnătură electronică avansată și, prin urmare, are valoare probatorie și valoare juridică.

Ceea ce este important, pe lângă valoarea juridică a acestor semnături, este și tipul de tehnologie care este utilizat pentru semnarea și utilizarea lor. De exemplu, dacă semnătura digitală poate fi un stick USB, o semnătură la distanță realizată cu un telefon mobil sau o semnătură realizată cu un login și o parolă (toate sisteme care garantează securitatea), semnătura electronică avansată este semnată cu ajutorul unei tablete grafice, cu un telefon mobil și prin OTP.

Semnătura electronică și stocarea digitală

După ce am specificat importanța valorii juridice și a tehnologiei utilizate pentru diferitele tipuri de semnături electronice și semnături digitale, este bine să acordăm atenție și păstrării acestora. Odată ce orice tip de document a fost semnat, acesta va trebui, de fapt, să fie păstrat. Atenție! Păstrarea unui document nu este echivalentă cu simpla arhivare a acestuia. Păstrarea digitală, de fapt, este o procedură IT legală care garantează valoarea juridică a documentului semnat în timp.

Serviciile de stocare în cloud considerate sigure, cum ar fi Dropbox, iCloud, Google Drive și OneDrive, sunt tocmai cloud-uri de stocare și arhivare, care nu asigură valabilitatea juridică în timp a documentului semnat.

Pe scurt, deși sunt adesea confundate, semnătura electronică și cea digitală sunt două concepte diferite, care diferă în ceea ce privește nivelul lor de securitate și valoarea juridică. În timp ce semnătura electronică este pur și simplu un echivalent digital al semnăturii pe hârtie, semnătura digitală utilizează un sistem de criptare asimetrică pentru a garanta autenticitatea documentului sau a mesajului, oferind astfel un nivel mai ridicat de securitate și valoare juridică. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți care este diferența între semnătura electronică și digitală.