Diferența între Mac și Windows

Diferența între Mac și Windows. Diferența dintre Mac și PC Windows este unul dintre cele mai controversate subiecte despre calculatoare. Voi face o comparație generală între calculatoarele care rulează macOS Apple și cele care rulează Microsoft Windows.

Diferența între Mac și Windows

Cu acest articol despre diferența între Mac și Windows, sper că voi ajuta
utilizatorii care sunt interesați să cumpere un calculator nou, fără să știe care este diferența între cele două calculatoare.

Diferența între Mac și Windows

Cu toate acestea, înainte de a intra în detalii, și să fac o comparație cu diferența între Mac și Windows, trebuie să stiti că, chiar și Mac-urile sunt PC-uri. De fapt, așa cum obișnuia să spună Apple în fiecare comunicat de presă: Apple a declanșat revoluția computerului personal în anii 1970 cu Apple II și a reinventat computerul personal în anii 1980 cu Macintosh. Normal, nu putem vorbi despre o comparație între sistemul de operare macOS și Windows, deoarece un Mac poate rula Windows. Dar, haideți să vedem câteva diferențe.

Securitate

Mac – În mod normal, Mac-urile au avut mai puține vulnerabilități de securitate. De asemenea, în număr total, Mac-urile primesc mai puțini viruși decât computerele care rulează Windows. Cu toate acestea, aceste cifre pot fi înșelătoare, deoarece computerele Apple reprezintă mai puțin de 10% din cota de piață. Este adevărat, computerele Windows au mai multe vulnerabilități, dar dacă cineva ar căuta să infecteze sau să acceseze ilegal mai multe computere, computerele Windows sunt cea mai bună țintă.

PC – Foarte multă lume folosește un computer care rulează o versiune de Microsoft Windows, ceea ce îl face o țintă mai bună pentru hackeri. Acestea fiind spuse, computerele Windows au avut în trecut mai multe vulnerabilități de securitate decât computerele Apple.

Concluzie: Mac câștigă în această categorie. În timp ce versiunile mai noi de Windows au adus îmbunătățiri de securitate, majoritatea programelor malware sunt create pentru PC-uri Windows. Prin urmare, este mai puțin probabil să întâmpinați probleme de securitate cu un Mac.

Preț

Mac – Deși, o vorbă din popor spune că „obții ceea ce plătești”, comparativ cu un computer Windows, un computer Mac și perifericele sale, este mult mai scump din perspectiva performanței. Acestea fiind spuse, computerele Mac sunt bine construite cu componente de calitate, în timp ce unele PC-uri nu.

PC – Multe PC-uri, inclusiv perifericele lor, sunt mult mai puțin costisitoare decât un Mac. Sunt deosebit de ieftine la personalizarea componentelor computerului.

Concluzie: PC-ul câștigă această categorie dacă vorbim de hardware. Dacă vorbim de hardware de ultimă generație, un PC poate fi aproape la fel de scump în unele cazuri.

Sistem de operare

Compararea sistemului de operare este ca și compararea merelor și a portocalelor. Atât macOS, cât și Windows 10 sunt sisteme de operare bune și rapide. În această categorie, este vorba doar de preferințele personale și de nevoile utilizatorului.

Concluzie: Depinde de preferințele utilizatorului.

Windows este instalat pe computere de mai mulți producători, dintre care majoritatea adaugă programe bloatware. Dar, acestea pot fi dezinstalate și nu înseamnă că Windows 10 este un sistem de operare inferior. Cu toate acestea, un utilizator Apple nu va avea niciodată de-a face cu programe bloatware.

Utilizatorii de Mac pot utiliza Boot Camp pentru a rula Windows pe Mac-ul lor. Utilizatorii de PC-uri Windows pot instala Linux pe computerul lor și îl pot folosi împreună cu Windows sau ca alternativă la Windows.

Programe

Numărul de programe pentru Mac a crescut de-a lungul anilor, cu toate acestea, Windows domină piața de programe pentru computer, în special în ceea ce privește jocurile. Este mai probabil ca dezvoltatorii să creeze programe noi pentru PC-uri, deoarece sunt mult mai mulţi utilizatori Windows. În plus, există foarte multe programe gratuite disponibile pentru PC care nu sunt compatibile cu Mac.

Concluzie: PC-ul câștigă această categorie în disponibilitatea generală a programelor gratuite. Cu toate acestea, rețineți că majoritatea programelor cunoscute, precum suita Microsoft Office și Adobe (sau Photoshop), sunt disponibile atât pentru PC, cât și pentru Mac.

Ecosistemul

Mac – Apple a creat un ecosistem puternic cu produse Apple, cum ar fi iPhone, iPad și Apple TV. Achiziționarea unui computer Apple vă ajută să interacționați mai ușor cu alte produse Apple folosind macOS.

PC – Microsoft are un ecosistem puternic cu Microsoft Office și Xbox. Cu toate acestea, nu mai au soluții mobile și trebuie să se bazeze pe dispozitive Android. De asemenea, deoarece există atât de mulți producători diferiți, ecosistemul lor nu este la fel ca cel de la Apple.

Concluzie: Mac câștigă această categorie, mai ales pentru oricine are deja produse Apple.

Diferența între Mac și PC Windows

Diferența între Mac și PC Windows nu se termină aici. Mai jos vom vorbi despre calitate, drivere, jocuri și alte lucruri care vă ajută să înțelegeți cel mai bine care este diferența între macOS și Windows.

Calitate

Mac – Computerele Macintosh sunt cunoscute pentru calitatea lor excepțională pe întreaga lor gamă, inclusiv laptopuri. Mac-urile oferă un profil foarte compact și sunt plăcute din punct de vedere estetic.

Deși Apple este cunoscut pentru calitatea sa, există o mulțime de exemple în care Apple a cam greșit cu câte ceva. De exemplu, MacBook-urile recente au avut multe probleme cu tastaturile lor.

PC – PC-urile au fost întotdeauna foarte personalizabile, de la carcase la componente interne. Ca atare, există multe niveluri diferite de calitate a construcției. Prin urmare, deși puteți obține componente de calitate pentru un computer, puteți obține și de calitate slabă.

Personalizare și upgrade-uri

Mac – Computerele Apple pot fi personalizate mai puțin, toate computerele lor sunt pre-construite și sunt fabricate numai de Apple.

PC – PC-urile au mai multe opțiuni de personalizare datorită unui număr mai mare de producători. În plus, pentru cei care doresc să construiască un computer Windows, opțiunile de personalizare sunt destul de mari.

Concluzie: PC-ul câștigă această categorie.

Timpul de pornire

Înainte, un Mac avea o bootare mai rapidă decât un computer Windows. Cu toate acestea, odată cu lansarea Windows 10, timpul de pornire a scăzut foarte mult. În unele cazuri, Windows 10 pornește mai rapid decât macOS. Cea mai importantă componentă pentru reducerea timpului de pornire este tipul de hard disk pe care îl folosește un computer. Atât pe Mac, cât și pe PC se poate instala un SSD.

Concluzie: Ambele sunt egale, atunci când comparăm un Mac și un PC cu cele mai recente sisteme de operare și hardware similar. Cu toate acestea, un PC poate fi construit cu hardware mai rapid sau mai lent, care crește sau scade timpul de pornire.

Drivere

Mac – Mac are un avantaj, deoarece Apple este singurul producător al acestor computere și al hardware-ului. Prin urmare, Apple poate controla și întreține majoritatea driverelor.

PC – PC-urile sunt construite de mulți producători diferiți, cu componente interschimbabile, ceea ce necesită drivere. De asemenea, deoarece există atât de mulți producători de hardware, poate fi dificil să vă asigurați că toate driverele rămân actualizate.

Concluzie: Mac câștigă această categorie.

Jocuri

De-a lungul anilor, companiile de jocuri pe computer au arătat un sprijin foarte mare pentru Mac-uri. Cu toate acestea, Windows deține 90% din cota de piață și, ca atare, dezvoltatorii au mult mai multe șanse să creeze jocuri pentru sistemul de operare Windows. În plus, deoarece PC-urile personalizate au mai multe opțiuni de upgrade (de exemplu, o placă video bună), acestea pot satisface și depăși cerințele noilor jocuri fără a fi nevoie de un PC nou.

Concluzie: PC-ul câștigă această categorie.

Pot instala Windows pe MacBook?

La întrebarea, pot instala Windows pe MacBook? trebuie să știți că, Windows poate rula pe computerele Apple folosind Boot Camp. În cazul jocurilor, uneori puteți rula cele mai noi jocuri pe Mac folosind Boot Camp. Cu toate acestea, Boot Camp nu este perfect și nu înseamnă că toate jocurile pot rula pe computer, deoarece jocurile pentru PC nu sunt dezvoltate având în vedere hardware-ul Apple. De asemenea, este foarte posibil să întâmpinați probleme de performanță (contează și versiunea de Windows pe care o instalați).

Windows XP nu este ca Windows 7, Windows 8 sau Windows 10. Windows XP are peste 18 ani. Compararea unui computer cu Windows XP cu un iMac este ca și cum ai compara dacia cu Ferrari. Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți care este diferența între Mac și Windows.