Dacă laptopul sau calculatorul merge greu avem 3 soluții

Dacă laptopul sau calculatorul merge greu avem 3 soluții. Cu cât utilizați mai mult PC-ul, cu atât mai lent va deveni pe măsură ce se va strânge mai multe programe și fișiere în sistemul de operare Windows 10. Normal ar trebui să formatați hard disk-ul măcar o dată la 2 ani, dar încercați soluțiile de mai jos și vedeți dacă rezolvați problema.

ce faci dacă laptopul sau calculatorul merge greu

Laptopul sau calculatorul merge greu

Mai jos veți găsi câteva soluții care vă ajută să faceți un calculator sau laptop să ruleze mai repede. Deci, încercații soluțiile de mai jos și veți vedea că, calculatorul sau laptopul vostru cu Windows rulează mult mai repede.

Eliminare programe din startup

programele din startup Windows 10

Când instalați programe noi, multe dinte ele rulează automat când porniți calculatorul. Acest lucru poate fi un lucru bun, mai ales pentru OneDrive, Google Drive sau un anti-virus. Problema este că, pe măsură ce mai multe aplicații se alătură acestei liste, timpul de încărcare va deveni mai lung.

Windows 10 oferă controale asupra aplicațiilor cărora li se permite să ruleze la pornire. Pentru a accesa aceste setări, mențineți apăsată tasta CTRL + ALT + DEL și apoi selectați Task Manager din meniul care apare.

Dacă aceasta este prima dată când ați folosit acest program, va trebui să faceți click pe opțiunea „More details” din partea de jos a ferestrei. Apoi ar trebui să vedeți o listă a tuturor programelor care rulează pe sistem.

Selectați fila Start-up și acum veți putea să dezactivați orice aplicație care credeți că nu trebuie la pornirea calculatorului. Mai multe detalii găsiți într-un articol despre  cum se modifică programele de pornire în Windows 10.

Stați liniștiți dacă faceți acest lucru nu eliminați programele din calculator sau laptop. Puteți să le utilizați în continuare, dar acestea nu vor mai porni automat cu PC-ul. Dacă dezactivați ceva și vedeți că creează probleme, pur și simplu reactivați aplicația din Task Manager.

Scanează calculatorul de viruși

scanarea calculatorului de virus

O altă soluție ușoară este să rulați o scanare completă a sistemului pentru a vedea dacă nu cumva există viruși. Malware-ul este o cauză de scădere a performanței în Windows, deci trebuie să oferiți periodic calculatorului o verificare de sănătate.

Folosiți programul antivirus instalat pe calculatorul vostru sau dacă nu aveți, folosiți Windows Defender, apăsați tasta Windows + I, selectați Update & Security, apoi faceți click pe secțiunea Windows Defender din coloana din stânga.

În fereastra care apare, veți vedea opțiunea Open Windows Defender. Faceți click pe acesta, apoi selectați Full în secțiunea Scan options și faceți click pe Scan now.

Procesul va dura ceva timp, deci lăsați calculatorul să își facă treaba. Dacă folosiți un alt program de securitate, atunci va trebui să îl lansați și să căutați opțiuni similare, pentru scanarea calculatorului.

Reinstalare Windows 10

reinstalare Windows pe laptop sau calculator

Este bine să reinstalați Windows-ul măcar o dată la 2 ani, deoarece acest lucru ar trebui să vă mențină sistemul într-o stare destul de bună. Bineînțeles că acest lucru, nu este un lucru plăcut, și trebuie să vă asigurați că aveți un backup cu toate datele (muzică, documente, videoclipuri etc) din calculator.

După ce ați făcut o copie de rezervă cu toate datele voastre, apăsați tasta Windows + I, selectați Update & Security, apoi selectați Recovery din lista din coloana din stânga. În partea de sus a paginii veți vedea opțiunea Reset this PC. Faceți click pe Get started și apoi veți vedea o casetă albastră cu două opțiuni: Keep my files și Remove everything.

reinstalare sistem Windows pe laptop sau PC

Alegeți prima opțiune dacă doriți să păstrați datele, sau ultima opțiune dacă doriți să instalați o versiune nouă de Windows. Nu știți cum puteți face o copie de rezervă pe calculator sau laptop? Ei bine, pentru acest lucru vă sfătuiesc să citiți un articol dedicat acestui subiect. Cum faci copie de rezervă la Windows 10 pe PC sau laptop.

Comments 2

  • Buna ,am un HP Pavilion, nou am windows cu licenta pe el,dupa 3 saptamini a inceput sa fie lent,raspunde greu . Ce trebuie facut si care ar putea fi cauza?

    • Salut Catalin

      Ai urmat sfaturile din articol? Folosește un program pentru testarea HDD-ului sau SSD-ului și vezi dacă găsești erori. Instalează toate actualizările pentru Windows, dacă rulezi Windows 10 este recomandat să fie instalat pe un SSD.