Cine a inventat primul calculator din lume

Cine a inventat primul calculator din lume? Pentru a cunoaște originea tehnologiei moderne, trebuie să cunoaștem istoria primului calculator și modul în care acesta a evoluat, cine la inventat și când. În zilele noastre, considerăm că prezența lor este de la sine înțeleasă, însă calculatoarele, smartphone-urile și serverele sunt elemente ale vieții noastre de zi cu zi care își au rădăcinile într-o istorie atât de lungă, cât și convingătoare. Una care este recunoscută ca fiind cea care a deschis calea calculatoarelor în sensul cel mai larg al cuvântului.

Cine a inventat primul calculator din lume

Pe de altă parte, dacă ar fi să ne întrebăm ce a schimbat cu adevărat lumea, calculatorul ar fi cu siguranță printre primele răspunsuri: de când a fost inventat, aplicațiile sale în diversele domenii ale vieții noastre au fost din ce în ce mai numeroase, iar în unele cazuri chiar indispensabile. Dar v-ați întrebat vreodată cine a inventat primul calculator din lume și când?

Sau de unde provine tehnologia pe care o folosim în fiecare zi? Întrebări la care vom găsi răspuns imediat, pe măsură ce vom reface împreună istoria calculatorului și originea sa, precum și evoluția care a făcut ca această bijuterie a ingeniozității umane să fie reprezentată în forme și soluții atât de diverse în epoca modernă.

Cine a inventat primul calculator din lume

Cine a inventat primul calculator din lume

Totuși, înainte de a ne întreba cine a inventat primul calculator din lume, ar trebui să facem un salt uriaș înapoi în timp și să ne concentrăm asupra momentului. Nu este surprinzător faptul că au existat numeroase studii și evenimente care au condus la nașterea calculatorului și care au fost fundamentale pentru crearea sa efectivă. În 1833, Charles Babbage a proiectat mașina analitică, primul calculator cu adevărat programabil, în sensul modern, din istorie.

Acesta a fost primul exemplu de proiectare a unei mașini cu o unitate de memorie și o unitate de calcul. Prin convenție, însă, experții au ales anul 1932 ca fiind anul teoretic care a dat startul istoriei calculatorului și al conceptului de calculator pe care îl avem astăzi. Tocmai în acest an, tehnologia modernă a făcut primii pași, oferind lumii științifice primul calculator cu funcții și dimensiuni foarte diferite de cele cu care suntem obișnuiți.

Strămoșul computerelor moderne a fost de fapt gigantic și cunoscut sub numele de Memex. Acesta a fost creat cu intenția de a pune la dispoziția omului posibilitatea de a-și înregistra toate operele literare, gândurile și notițele într-o singură arhivă.

Proiectul i se datorează lui Vanner Bush și echipei sale de cercetători, care ne-au oferit un prim exemplu de funcționare foarte asemănător cu un hard disk modern, prin care datele sunt introduse sub formă de impulsuri magnetice și apoi citite cu ajutorul unor capuri speciale. Bineînțeles, funcțiile Memex erau absolut elementare, dar pentru epoca sa cu adevărat impresionante.

O perioadă în care, de altfel, se anunța unul dintre cele mai sângeroase conflicte globale din toate timpurile: cel de-al Doilea Război Mondial. Tocmai în acest moment, în urma inovației transmise de Memex și odată cu apropierea inevitabilei bătălii, s-au înmulțit invențiile destinate miliției, ca accesorii tehnologice care să ajute la spionajul și interceptarea radio a inamicului. În contextul războiului a apărut astfel, la aproximativ șase ani de la inventarea Memex, primul computer adevărat, numit The Bomb.

Invenția este datorată lui Marian Rejewsky, un inginer polonez care și-a transformat imediat dispozitivul într-un instrument militar perfect pentru spionaj. The Bomb, de fapt, s-a propus ca un antagonist natural al Enigma germane, tocmai pentru a descifra mesajele codificate pe care armata nazistă și le trimitea între ele.

Anul în care a fost inventat primul calculator din lume

Cine a inventat primul calculator din lume și în ce an? Dacă în 1932, Memex-ul lui Vanner Bush a dat startul creării primului calculator din istorie și a ceea ce avea să devină mai târziu World Wide Web, în 1938 a apărut primul calculator modern, datorat omului de știință Konrad Zuse. Z1, acesta era numele său, s-a prezentat ca o adevărată capodoperă a tehnologiei, primul calculator complet programabil bazat pe sistemul binar, cu utilizarea de memorii și releuri electromecanice.

Z1 putea efectua o singură operațiune pe secundă, viteza de calcul fiind fixată la un HZ. Apoi, în 1939, Dr. John Vincent Atanasoff și Clifford E. Berry de la Universitatea de Stat din Iowa au construit calculatorul Atanasoff Berry, cunoscut sub numele de ABC, primul calculator digital complet electronic.

ABC reprezintă unul dintre cele mai mari progrese din istoria calculatoarelor, introducând de unul singur numerele binare într-un calculator digital și gestionarea acestora, calculul paralel, memoriile regenerative și separarea între date și instrucțiuni.

Abia șase ani mai târziu, o nouă unitate a reușit să depășească frumusețile de circuite realizate de Zuse, Atanasoff și Berry. Este vorba despre Colossus, creat în 1945 la Bletchley Park, Londra, din nou în scopuri pur militare. Preluând și îmbunătățind ideea din spatele Memex, Colossus putea capta, descifra, interpreta și traduce în limbaj uman toate semnalele provenite de la armata inamică condusă de Hitler.

Toate acestea erau închise într-o cabină aproape la fel de mare ca un întreg apartament, care ascundea de priviri sute de valve și fire, pe care le putem considera predecesorii microprocesoarelor de astăzi și ai așa-numitelor plăci de circuite imprimate.

Colossus a fost modelat de către geniul matematicianului britanic Alan Turing, care l-a proiectat pentru a ajuta Aliații să lupte împotriva puterii celui de-al Treilea Reich. Operatorul aparatului avea astfel posibilitatea de a citi în timp real codurile descifrate și de a interveni asupra mașinii însăși pentru a le traduce într-un limbaj inteligibil.

Pentru a face acest lucru era nevoie de câteva ore, sau chiar de câteva zile, folosind șiruri de caractere sub formă de calcule care trebuiau descifrate cu ajutorul unor algoritmi matematici elaborați. Acest prim computer cu valve a fost considerat atât de important și de secret încât premierul britanic Winston Churchill, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a ordonat distrugerea lui. El a cerut secretul de stat pentru întreaga operațiune, punând chiar să fie arse planurile de construcție.

Abia în anii 1990, în urma declasificării documentelor relevante, s-a aflat despre existența sa. Cel puțin 14 milioane de oameni au fost salvați datorită lui Turing, a cărui invenție a scurtat durata conflictului cu cel puțin doi ani. Desigur, suntem încă departe de crearea primului calculator personal, dar acestea sunt descoperiri cărora PC-ul zilelor noastre le datorează foarte mult.

De la primul calculator la tehnologia modernă

După ce ați ajuns în acest punct al istoriei calculatorului, v-ați dat seama că nașterea și crearea sa nu se datorează unui singur om, ci unei serii de evenimente care i-au definit forma, structura și funcțiile de-a lungul timpului. Atât de mult încât nu se poate vorbi, la drept vorbind, de un adevărat prim computer. În anii postbelici, odată cu lăsarea deoparte a domeniului militar, noile tehnologii au fost puse la dispoziția întreprinderilor industriale, ceea ce a dus la proiectarea și lansarea unor computere din ce în ce mai avansate și îmbunătățite.

Și tot mai aproape de ceea ce sunt computerele de astăzi. Abia perioada războiului a adus din nou pe teren computerele și tehnologia în general, în scopuri de spionaj, miliția acționând foarte des ca un impuls pentru progresul tehnologic, susținând invențiile și costurile acestora. Este suficient să spunem că internetul însuși s-a născut tocmai în scopuri militare, și abia mai târziu a fost pus la dispoziția întregii populații pentru toate acele utilizări variate pe care le cunoaștem astăzi și de care nu ne mai putem lipsi.

La mijlocul anilor 1970, au apărut pe scenă figuri-cheie pentru alfabetizarea informatică, și anume Bill Gates și Steve Jobs, fondatorii giganților Microsoft și, respectiv, Apple. Dar abia în 1984, compania Apple a trecut la producerea celui de-al doilea pas al evoluției care a dus la calculatoarele personale de astăzi, punctând piața cu Macintosh.

Aceasta a fost la fel de elegantă în ceea ce privește designul și utilizarea interfeței grafice. Macintosh a obținut un succes de piață fără precedent datorită abordării sale simple și ușurinței evidente de utilizare a sistemului său de operare, macOS. Răspunsul a venit apoi din partea Microsoft, care s-a inspirat din succesul mondial al Macintosh pentru a reface multe dintre caracteristicile sale inovatoare în crearea propriului său sistem de operare Windows, declanșând o bătălie, chiar și juridică, care a durat mai mult de un deceniu.

Acestea sunt, în principiu, etapele istorice care au dus la calculatoarele moderne de la primul calculator care funcționa pe valve. Și care au format generații întregi de experți, savanți și simpli entuziaști ai tehnologiei.

Aceste eforturi ale unor minți extraordinare vor rămâne pentru totdeauna o piatră de temelie fundamentală pentru progresul uman, precum și pentru formarea unei societăți din ce în ce mai ancorate și dependente de hi-tech. Totul este acum disponibil și gestionabil pe net, manevrat în spatele calculatoarelor puternice, care sunt din ce în ce mai mici, mai compacte și cu un design atractiv.