Ce înseamnă cuvântul fake în română?

Ce înseamnă cuvântul fake în română? Navigând pe Internet sau urmărind ceva la televizor ați auzit des despre fake dar nu știți ce înseamnă acest cuvânt? Ei bine în acest articol o să vă explic ce înseamnă cuvântul fake.

Ce înseamnă cuvântul fake în română

Ce înseamnă cuvântul fake în română?

Fake este un cuvânt în engleză care în română poate fi tradus ca fals. În informatică, cuvântul fake este folosit mai ales pe Internet, în special:

  • pentru a ascunde identitatea cuiva în cadrul comunităților virtuale, cum ar fi pe site-uri de știri (news), forumuri, pagini sau profiluri Facebook, etc. În acest caz, fake reprezintă un utilizator care dintr-un motiv sau altul pretinde a fi altcineva;
  • dacă este vorba despre imagini sau videoclipuri, cuvântul fake înseamnă că respectivul fișier nu este real. Pe internet, de fapt, nu este neobișnuit să vedeți imagini care au fost editate să pară reale;
  • dacă este vorba despre programele P2P, cum ar fi BitTorrent sau uTorrent, cuvântul fake indică un anumit fișier care este fals. Cel mai frecvent caz se referă la filme foarte celebre sau, în orice caz, recent lansate, care, la momentul descărcării se dovedesc a fi cu totul diferite (adesea de natură pornografică).

Un alt caz în care se folosește cuvântul fake este cel referitor la frauda computerizată, efectuat prin așa-numitele e-mailuri false, cu scopul unic de a fura informații cu caracter personal utilizatorilor care nu sunt prea pricepuți într-ale tehnologiei.

Un exemplu fake de e-mailuri este cel referitor la încercările de phishing în care e-mailul invită utilizatorul să facă click pe un link pentru a introduce informații cu privire la cardul său de credit. Odată făcut click pe linkul în cauză, utilizatorul este redirecționat către o pagină foarte asemănătoare cu cea originală unde există o autentificare falsă sau un acces fals, astfel încât utilizatorul să poată insera informații confidențiale, de exemplu e-mail, parolă sau numărul cardului de credit.

Ce înseamnă fake news?

Folosind expresia fake news (în română știri false), sunt indicate toate acele articole care conțin informații inventate, înșelătoare, cu scopul exclusiv de a dezinforma sau divulga minciuni prin anumite mijloace de informație. În general, știrile false sunt răspândite de mass-media, cum ar fi televiziunea sau cele mai importante ziare, cu toate acestea, odată cu apariția internetului și în special a rețelelor de socializare, orice știre poate ajunge în câteva momente în fiecare colț al lumii.

De ce sunt inventate fake news-urile?

Fake news-urile sunt inventate în principal din două motive:

  • pentru a câștiga bani din publicarea acelor știri, de exemplu prin publicitatea care se găsește pe site-ul care publica știrile false;
  • sau să influențeze opiniile oamenilor, punând adversarii politici sau concurenții în afaceri într-o situație neplăcută.

Fiind ușor influențați, oamenii citesc și dau share știrilor aproape întotdeauna, fără să se întrebe dacă știrile sunt adevărate sau false, mai ales dacă este vorba despre o veste bună pentru ei (comerț, afaceri, etc).

Cum recunoști un fake news?

Pentru a recunoaște fake news-urile puteți urma diferite metode:

  • efectuarea unui control, adică căutarea altor surse de încredere care vorbesc despre aceeași știre;
  • verificând imaginile sau fotografiile conținute în articolul respectiv, deoarece acestea pot fi false.

Dacă urmați metodele de mai sus veți putea să înțelegeți dacă știrile citite pot fi considerate adevărate sau false. Deci, dacă ați citiți acest articol, acum ar trebui să înțelegeți ce înseamnă fake în română.