Ce este un calculator personal?

Ce este un calculator personal? Ați intrat recent în lumea informaticii și habar nu aveți ce este un calculator? Ei bine, în acest articol vă voi explica ce este un calculator.

Ce este un calculator personal?

Ce este un calculator personal?

Un calculator personal este un dispozitiv electronic capabil să manipuleze informațiile sub formă de date. Prin urmare, un calculator are capacitatea de a stoca, prelua și prelucra orice tip de date. Trebuie să știți că, folosind un calculator, puteți crea documente, puteți trimite e-mailuri, puteți juca jocuri video sau puteți naviga pe internet.

Dar cu un calculator puteți face și alte lucruri, cum ar fi crearea sau editarea foilor de calcul, vizionarea videoclipurilor sau să ascultați muzică.

Hardware și software

Hardware și software

Înainte de a vorbi despre diferitele tipuri de calculatoare care există, vreau să menționez două lucruri pe care toate calculatoarele le au în comun, și anume hardware și software:

  • hardware este partea fizică a calculatorului, adică toate acele componente interne sau externe ale calculatorului pe care le puteți atinge cu mâinile, cum ar fi tastatura și mouse-ul;
  • software-ul, în practică, nu indică altceva decât diferite programe aparținând unei anumite platforme, care la rândul lor nu sunt altceva decât o anumită secvență de instrucțiuni care îi spun hardware-ului ce să facă și cum să o facă. Exemple de software sunt browserele pentru navigare pe internet și jocurile video.

Prin urmare, orice faceți cu calculatorul vostru depinde atât de hardware, cât și de software. Acum, de exemplu, citiți acest articol cu browserul vostru (adică prin intermediul software-ului) în timp ce utilizați mouse-ul (adică dispozitivul hardware) pentru a derula pagina sau să faceți click pe un link. Pentru mai multe informații despre diferența dintre hardware și software, puteți citi un articol reparat. Diferența dintre hardware și software.

Tipuri de calculatoare

Când oamenii aud cuvântul calculator, se gândesc imediat la un calculator personal, cum ar fi un calculator desktop sau un laptop. De fapt, calculatoarele au mai multe forme și dimensiuni, fiecare îndeplinind funcții diferite în viața de zi cu zi a tuturor.

De exemplu, atunci când scoateți bani de la un bancomat sau pur și simplu utilizați un calculator de birou, utilizați de fapt un anumit tip de calculator.

Calculator desktop

Calculator desktop

Calculatoarele desktop sunt numite așa deoarece sunt concepute pentru a fi așezate pe o masă și constă de obicei din câteva părți diferite, inclusiv carcasa, monitorul, tastatura și mouse-ul.

Calculatoarele de acest tip oferă, în general, performanțe mai mari decât alte tipuri de calculatoare de pe piață. Dacă doriți să aveți mai multe informații despre componentele interne și externe ale unui calculator, vă recomand să citiți un articol separat. Care sunt componentele calculatorului (hardware).

Laptop

Ce este un calculator personal (laptop)

Laptopurile, numite și notebook-uri, sunt calculatoare mici în așa fel încât să poată fi transportate cu ușurință oriunde, din acest motiv sunt echipate cu o baterie reîncărcabilă. Cu toate acestea, pe piață există și netbook-uri sau chiar laptopuri mai mici și, în general, sunt mai puțin performante.

Tabletă

Tabletă

Tabletele nu sunt altceva decât dispozitive electronice mai mici decât laptopurile. Pentru a le utiliza, în loc de mouse și tastatură, putem folosi mâinile direct pe un ecran tactil. iPad-ul este un exemplu de tabletă.

Server

calculator server

Serverele sunt un anumit tip de calculatoare care, printr-o rețea de calculatoare, vă permite să furnizați informații altor calculatoare care solicită acest lucru. De exemplu, de fiecare dată când utilizați internetul, citiți ceva care a fost stocat pe un anumit server.

Alte tipuri de calculatoare

Pe lângă cele enumerate mai sus, există și alte tipuri de calculatoare pe care le folosim zilnic, chiar dacă nu le vedem întotdeauna din acest punct de vedere. Iată câteva exemple comune:

  • Telefoanele mobile pot face multe lucruri de care sunt capabile calculatoarele, cu ele putem naviga pe Internet, putem asculta muzică sau să jucăm jocuri. Aceste telefoane mobile sunt cunoscute sub numele de smartphone-uri;
  • Dispozitivele portabile sunt dispozitive electronice, cum ar fi trackere de fitness și ceasuri inteligente, concepute pentru a fi purtate pe tot parcursul zilei. Aceste dispozitive sunt denumite în mod obișnuit dispozitive portabile;
  • Consolele nu sunt altceva decât un anumit tip de calculator care este utilizat, exclusiv sau nu, pentru a juca jocuri video;
  • Televizoarele inteligente, cunoscute în mod obișnuit sub numele de televizoare SMART, vă permit să accesați diferite tipuri de conținut online. De exemplu, cu un televizor inteligent puteți transmite videoclipuri online fără a fi nevoie să utilizați un calculator.

PC și Mac

În general, toate calculatoarele personale existente pe piață pot fi împărțite în două categorii: PC-uri și Mac-uri. Ambele categorii sunt bune, dar arată diferit și mulți oameni preferă PC sau Mac, în funcție de gusturile fiecăruia.

PC

Acest tip de calculator s-a născut odată cu calculatorul IBM, adică cu un calculator personal IBM comercializat în 1981. După această dată, alte companii au început să creeze calculatoare similare care au fost numite mai întâi compatibile IBM și apoi, mai târziu, pur și simplu calculatoare. În zilele noastre, calculatoarele reprezintă cel mai utilizat tip de calculator personal, în general cu sistemul de operare Microsoft Windows.

Mac

Macintosh, prescurtat în mod obișnuit în Mac, este o familie de calculatoare personale produse și vândute de Apple din 1984. Cea mai importantă caracteristică la Macintosh este că a fost primul calculator desktop cu o interfață grafică (cunoscută și sub numele de GUI). Toate Mac-urile existente pe piață folosesc macOS ca sistem de operare.

Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce este un calculator personal. Dacă doriți să protezați calculatorul de stick-uri USB infectate cu virus, puteți utiliza programul USB-AV. Mai multe detalii despre acest program găsiții într-un articol despre cum protejezi PC-ul de stick-uri USB infectate cu virus.