Care sunt componentele calculatorului (hardware)

Care sunt componentele calculatorului (hardware). Nu sunteți sigur care sunt componentele unui calculator? Ei bine, în acest articol vă voi explica care sunt componentele interne la un calculator, dar și care sunt componentele externe.

Care sunt componentele calculatorului (hardware)

Care sunt componentele unui calculator

Componentele unui calculator desktop sunt practic unitatea de sistem, mouse-ul, tastatura, monitorul, imprimanta, un scaner, difuzoarele și modemul. Pentru a înțelege care sunt componentele interne și externe a unui calculator, vă voi explica cum funcționează fiecare dintre aceste componente.

Unitatea de sistem

Unitatea de sistem

Unitatea de sistem este o periferică externă a calculatorului, are o formă dreptunghiulară și este, în general, numită carcasă. În interiorul carcasei este posibil să găsiți toate componentele electronice necesare care permit funcționarea calculatorului:

  • procesorul, numit și CPU, care, pe scurt, reprezintă creierul calculatorului.
  • memoria de acces cauzal, numită pur și simplu RAM, care permite stocarea temporară a informațiilor la pornirea calculatorului. Dar, atunci când calculatorul este oprit, informațiile conținute în memoria RAM sunt șterse automat.
  • hard disk-ul, este un component pe care este posibil să se creeze sau să se arhiveze propriile fișiere, astfel încât să poată fi reutilizate chiar și după oprirea calculatorului.
  • placa video, vă permite să procesați și să afișați imagini/video pe ecran.
  • placa de bază, permite atașarea fizică a tuturor componentelor prezente în computer, pe care, printre altele, este integrată și placa de sunet.
  • sursa de alimentare, care furnizează energia electrică necesară alimentării corespunzătoare a diverselor componente din calculator.

Pe partea din față a carcasei, de obicei, este posibil să găsiți unități optice CD/DVD/Blu-ray, discheta floppy care nu mai este prezentă pe computere moderne și un cititor de carduri de memorie. Pe partea din spate a calculatorului puteți găsi o serie de porturi, inclusiv așa numitele porturi USB, care nu fac altceva decât să vă permită conectarea dispozitivelor externe, tastatura, mouse-ul, monitorul, imprimanta și a tuturor celorlalte dispozitive externe, de asemenea, tot în partea din spate veți vedea și sursa de alimentare, care furnizează energia electrică necesară alimentarii corespunzătoare a diverselor componente din calculator.

Mouse-ul

Mouse-ul nu este altceva decât un dispozitiv extern pentru PC care vă permite să interacționați direct cu elementele de pe ecranul calculatorului. Pe piață există diferite forme și tipuri diferite, dar în general sunt echipate cu un buton dreapta, un buton stânga și un buton central, acesta din urmă de obicei numit roată.

Tastatura

Tastatura

Tastatura este o periferică externă pentru calculator, care trebuie în principal pentru a insera text, precum și pentru a controla calculatorul în sine.

Monitorul

Monitorul

Monitorul este un dispozitiv extern al PC-ului care vă permite să vizualizați textul și imaginile generate de placa video. Mărimea ecranului este măsurată în centimetri, în timp ce rezoluția, este exprimată în pixeli, aceasta indică calitatea cu care imaginile sunt reproduse pe ecran. De exemplu, cu cât rezoluția ecranului este mai mare cu atât mai bună va fi calitatea la ceea ce este afișat pe monitor.

Pe piață există în principal două categorii de monitoare: monitoare CRT, în engleză cathode ray tube, adică tub catodic, și monitoare LCD, liquid crystal display sau ecran cu cristale lichide. Cu toate acestea, monitoarele CRT nu mai sunt folosite ca monitoarele LCD, pe lângă faptul că sunt mult mai ușoare și mai subțiri, consumă deseori și mai puțin curent.

Imprimanta

Imprimanta

Imprimanta este un dispozitiv extern pentru calculator care vă permite să transferați imagini sau texte de pe PC pe o simplă foaie de hârtie. În principiu, există doar două tipuri de imprimante pe piață:

  • imprimantele cu jet de cerneală, care sunt cele mai frecvente imprimante în casă, deoarece sunt tipul cel mai potrivit pentru cei care trebuie să imprime în cantități mici. Pentru a funcționa corect, imprimantele cu jet de cerneală folosesc așa numitele cartușe care, în funcție de imprimanta folosită, pot fi fie în culori, fie pur și simplu în alb și negru.
  • imprimante laser, acestea sunt în medie mai rapide decât cele cu jet de cerneală și sunt mai potrivite pentru cei care trebuie să imprime cantități mari de hârtie. Pentru a funcționa corect, imprimantele laser folosesc așa numitele tonere, care, în funcție de imprimanta utilizată, pot fi fie în culori, fie pur și simplu în alb și negru.

Scanerul

Scanerul

Scanerul este un dispozitiv extern pentru calculator care vă permite să scanați documente sau fotografii. Pe scurt, scanerul are funcția opusă în comparație cu cea a unei imprimante obișnuite, adică transferă imagini sau texte din foaia simplă de hârtie pe calculator.

Difuzoarele

Difuzoarele

Difuzoarele sunt destinate doar să reproducă sunetele emise de placa de sunet din PC. În general, acestea sunt două, astfel încât să poată crea un efect stereo, dar unele modele pot fi echipate și cu un subwoofer, care vă permite să obțineți sunete și mai bune.

Modemul

Modemul

Modemul este un dispozitiv extern pentru calculator, și are scopul de a ține calculatorul conectat la internet.

Deci, dacă ați citit până aici, ar trebui să vă dați seama în sfârșit care sunt componentele unui calculator.