Ce este Android Auto și cum funcționează?

Ce este Android Auto și cum funcționează? Android Auto este o aplicație care vă permite să proiectați ecranul telefonului vostru pe ecranul de bord al mașinii, dar cu o interfață minimă concepută special pentru utilizarea telefonului în timpul conducerii.

Ce este Android Auto

Vă permite să accesați principalele funcții ale dispozitivului mobil și aplicațiile acceptate, evitând distragerea atenției în timp ce conduceți datorită comenzilor de pe volanul mașinii și a funcțiilor vocale care vă permit să comandați sistemul pentru a trimite mesaje, a efectua apeluri, să obțineți indicații stradale sau să redați muzică. Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre Android Auto, citiți în continuare acest articol.

Ce este Android Auto?

Ce este Android Auto

Pe scurt, Android Auto este o aplicație care ia locul unui sistem de infotainment. Este dezvoltat de Google, compania care a făcut și Android, cel mai popular sistem de operare pentru telefoane. Android Auto vă permite să conectați telefonul la mașină și să interacționați cu acesta prin intermediul comenzilor și a ecranului de pe bord.

Aplicațiile pentru apeluri telefonice, notificările, mesajele, muzica și hărțile sunt afișate pe ecranul de pe tabloul de bord și puteți utiliza asistentul vocal Google pentru a controla fiecare aplicație compatibilă, indiferent dacă trebuie să efectuați apeluri telefonice sau să ascultați muzică. Android Auto nu înlocuiește sistemul mașinii, la care puteți reveni în orice moment.

Avantajul Android Auto față de sistemele de infotainment pentru mașini este că acestea se actualizează într-un ritm mai rapid în special când vine vorba de aplicații de navigare. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că sisteme precum Android Auto și Apple CarPlay câștigă din ce în ce mai mult încrederea șoferilor, mai ales că vă permit să utilizați telefonul în timp ce conduceți într-un mod mult mai sigur.

Modele de mașini compatibile

Modele de mașini compatibile

Android Auto este compatibil cu peste 400 de modele de mașini, inclusiv Abarth, Alfa Romeo, Audi, Borgward, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Dodge, Fiat, Ford, Maserati, Kia, Opel, Peugeot, Renault, Smart, Skoda, Subaru, Suzuki, Volkswagen și Volvo. În plus, acceptă numeroase modele de sisteme stereo, precum cele de la Alpine, CVTE, JBL, JVC, Kenwood, Panasonic, Pioneer și Sony. Mai multe detalii despre dispozitive și modele de mașini compatibile găsiți pe site-ul Android.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l știți este că Android Auto poate fi furnizat standard sau opțional. Aceasta înseamnă că este posibil să aveți un model de mașină compatibil cu Android Auto, dar să nu îl puteți folosi, deoarece nu a fost adăugat în momentul achiziției.

Dacă nu aveți un model de mașină compatibil, nu vă faceți griji! Cu o actualizare lansată la sfârșitul anului 2016, a fost introdusă posibilitatea de a utiliza Android Auto în mașină prin intermediul telefonului. Tot ce aveți nevoie (chiar și în cazul unui model de mașină compatibil) este un dispozitiv cu Android 5.0 sau o versiune mai nouă (deși cel puțin Android 6.0 este recomandat pentru performanțe optime), un cablu USB și conexiune la Internet.

Instalare Android Auto pe telefon

Instalare Android Auto pe telefon

Pentru a utiliza Android Auto, trebuie să descărcați și să instalați aplicația gratuită pe telefon sau tabletă. Pentru a descărca aplicația Android Auto, luați telefonul sau tableta și deschideți Magazin Google Play. Apoi tastați Android Auto în caseta de căutare din partea de sus și atingeți butonul Căutare, apoi atingeți pe aplicația Android Auto (ar trebui să fie primul rezultat) și apăsați butonul Instalați pentru a începe descărcarea și instalarea aplicației. Dacă nu găsiți aplicația în Magazin Google Play, înseamnă că dispozitivul vostru nu este compatibil.

Dacă intenționați să utilizați Android Auto prin intermediul ecranului telefonului, deschideți aplicația și apăsați butonul Continuați pentru a accepta acordul de utilizare și pentru a permite aplicației să acceseze datele referitoare la locația voastră, utilizarea altor aplicații și pentru apelurile telefonice, apoi, dacă este necesar, descărcați actualizările sugerate, cum ar fi Google Maps. Apoi activați conexiunea Bluetooth pentru a permite dispozitivului mobil și mașinii să comunice între ele.

Dacă modelul vostru de mașină este unul cu Android Auto instalat standard, puteți utiliza serviciul prin intermediul ecranului de bord. Tot ce trebuie să faceți este să porniți mașina și să conectați telefonul la portul USB (conexiunea wireless nu este posibilă), permițând dispozitivului mobil și mașinii să comunice între ele prin funcția mirroring (oglindire ecran). Dacă aplicația Android Auto este deja instalată pe dispozitivul vostru, serviciul va porni automat, altfel vi se va cere să descărcați și să instalați aplicația.

În timp ce Android Auto este utilizat, ecranul telefonului va avea un ecran negru cu logo-ul Android Auto, făcându-l astfel inutilizabil, o soluție probabil incomodă, dar inteligentă, pentru a preveni orice fel de distragere în timp ce vă aflați la volan.

Utilizare Android Auto

Utilizare Android Auto

Fie că intenționați să utilizați Android Auto folosind ecranul de bord al mașinii sau ecranul telefonului, funcționarea sa nu se schimbă. Porniți aplicația și, pe ecranul său principal puteți vizualiza activități recente, cum ar fi cele mai recente destinații de navigare, apeluri efectuate sau primite, dar și informații utile, cum ar fi vremea, informații despre trafic și toate notificările primite.

Pe ecranul de pornire puteți profita și de meniul din partea de jos (pe un smartphone este situat în dreapta), care vă permite să accesați patru funcții: butonul pentru navigare vă permite să setați o destinație unde trebuie să mergeți, butonul pentru apeluri vă permite să vizualizați apelurile primite și de a efectua apeluri noi, butonul muzică vă permite să ascultați muzică folosind una dintre aplicațiile acceptate de Android Auto, cum ar fi TuneIn, Spotify, Deezer etc, și butonul home care vă permite să reveniți la ecranul principal al aplicației și să închideți aplicația, dacă este utilizată pe telefon sau tabletă.

Dacă utilizați Android Auto prin intermediul ecranului de bord al mașinii, puteți vizualiza a cincea funcție, care vă permite să ieșiți din aplicația Android Auto și să reveniți la sistemul de bord al mașinii.

Dacă vă întrebați cum puteți interacționa cu Android Auto, trebuie să știți că puteți acționa folosind ecranul touch-screen (dar dacă conduceți, nu este bine să faceți acest lucru), dar dacă mașina voastră acceptă Android Auto ca standard, puteți interacționa folosind comenzile instalate pe mașină (de exemplu, butonul pentru a răspunde și a efectua apeluri) și de asemenea puteți interacționa cu Android Auto prin comenzi vocale.

Puteți activa funcția vocală atingând pictograma microfonului de pe ecranul principal, sau apăsând butonul corespunzător situat pe volanul mașinii (dacă este prezent) și apoi dați comanda vocală „Ok Google”. De exemplu, puteți da comenzi vocale pentru navigare, pentru apeluri telefonice sau să ascultați muzică.