Care este temperatura normală a plăcii video?

Care este temperatura normală a plăcii video? Supraîncălzirea plăcii video este cauza multor dureri de cap pentru gameri. De fapt, aceasta poate fi adesea un semnal de alarmă pentru probleme mai grave, cum ar fi un sistem de aerisire prost realizat sau pur și simplu un defect hardware. În cazul majorității plăcilor video de pe piață, temperatura maximă suportată de GPU este de aproximativ 90-100 °C, după care frecvențele sunt reduse automat, iar placa intră în thermal throttling.

Același lucru este valabil și în cazul cipurilor VRAM: odată ce se depășește pragul critic, pot apărea defecțiuni vizuale și vor intra în proces de limitare termică. Doar cele mai recente plăci video sunt echipate cu un senzor dedicat pentru memoria video, așa că cel mai bine este să nu le suprascrieți și să verificați cu atenție recenziile pentru a vedea dacă cipurile sunt disipate corect sau nu. În general, intervalul maxim optim al gpu-ului se situează în jurul valorii de 80-85°C, dincolo de această temperatură, este mai bine să nu se forțeze prea tare, atât pentru a evita blocarea termică, cât și deteriorarea componentei. În acest articol despre, care este temperatura normală a plăcii video, vă voi explica ce temperatură trebuie să aibă placa video dar și alte componente ale PC-ului.

Informații despre temperatura normală a plăcii video

Care este temperatura normală a plăcii video și a altor componente hardware? În timpul funcționării unui PC sau laptop, temperatura de funcționare a diferitelor componente interne trebuie să fie potrivită pentru a avea un sistem stabil și de durată. Temperaturile excesiv de ridicate pot reduce performanța calculatorului, datorită sistemelor automate de protecție hardware pe care le voi prezenta în rândurile următoare, iar temperatura excesivă poate reduce, de asemenea, durata de viață a componentelor.

În acest articol veți găsi tot ceea ce trebuie să știți despre temperaturi. În special, veți găsi care sunt temperaturile ideale pentru fiecare componentă hardware, astfel încât să știți exact dacă sistemul vostru se află sau nu într-o stare de funcționare perfectă.

Bineînțeles, trebuie făcută imediat o distincție. Trebuie să faceți distincția între temperaturile fără sarcină și temperaturile cu sarcină, adică gradele atinse în timp ce sistemul de operare este în repaus și gradele atinse atunci când sistemul execută sarcini, cum ar fi jocuri, editare video sau alte activități solicitante.

Este clar că, atunci când sistemul este sub sarcină, temperaturile atinse vor fi mult mai mari decât atunci când sistemul nu este sub sarcină.

Considerațiile pe care le voi prezenta mai jos se referă la componente destul de recente, adică la hardware achiziționat în ultimii 3-4 ani. De asemenea, veți găsi și temperaturile maxime pentru fiecare componentă recomandate de unii producători de hardware.

Atenție: nu vă pot oferi o valoare precisă a temperaturii, deoarece temperaturile ideale pentru hardware se schimbă de la un caz la altul și există multe variante de luat în considerare, pe care le voi prezenta în rândurile următoare. În cel mai bun caz, vă pot oferi un interval de temperatură recomandat la care vă puteți baza. Pentru mai multă siguranță, puteți consulta specificațiile tehnice de pe site-ul oficial al producătorului componentei hardware.

Care este temperatura normală la CPU?

Temperatura maximă pe care un procesor o poate suporta în timpul unei sarcini de lucru, cum ar fi jocurile, nu ar trebui să depășească 80 – 85 de grade. Cu toate acestea, fără sarcină, temperaturile maxime ale procesorului ar trebui să fie cu aproximativ 10 până la 20 de grade mai mari decât temperatura ambientală din cameră.

Intel și AMD oferă, de asemenea, câteva indicații privind temperaturile. Să vedem, de exemplu, valorile de temperatură indicate de Intel pentru procesoarele sale. Să presupunem că ne uităm la specificațiile unui Intel Core i5 10400F. Derulând prin diversele specificații oficiale, găsim T. Această temperatură este temperatura maximă admisă pentru matricea procesorului.

În cazul la 10400F, Tjunction este de 100 de grade. Dincolo de această temperatură, procesorul poate activa două moduri de protecție termică. Primul mod reduce consumul de energie al procesorului prin reducerea tensiunii, astfel încât să se încadreze într-un interval de temperatură acceptabil. În această situație, procesorul își limitează performanța.

Această situație se numește Thermal Throttling, iar pentru a verifica dacă vă aflați în acest caz, puteți utiliza un software precum MSI Afterburner pentru a monitoriza temperaturile procesorului în timp ce forțați procesorul.

Al doilea mod constă în oprirea totală a procesorului și apare atunci când primul mod nu este suficient pentru a menține un interval de temperatură sigur. În acest caz, procesorul se oprește pentru a preveni deteriorarea permanentă.

Așadar, fiți siguri că, în cazul în care procesorul are probleme de temperatură, acesta poate acționa automat pentru a preveni deteriorarea. Cu toate acestea, depinde de voi să aflați care este cauza creșterii excesive a temperaturii și cum să rezolvați problema.

Mai multe detalii pot fi găsite în acest articol pe site-ul Intel, unde este explicată și diferența dintre Tjunction și Tcase.

Care este temperatura normală a plăcii video

Același lucru se poate spune și despre procesoarele AMD. De exemplu, pentru Ryzen 7 3700X este indicată o temperatură maximă de 95 de grade.

Care este temperatura normală a plăcii video?

Care este temperatura normală a plăcii video? În cazul plăcii video, recomandările date pentru CPU se aplică în mod similar. Temperatura maximă recomandată pentru GPU este de aproximativ 80 – 85 de grade în timpul jocurilor sau al altor operațiuni în care placa video este folosită la maximum.

Pe de altă parte, în mod normal, temperaturile pot fi cu 10-20 de grade mai mari decât temperatura camerei sau chiar ceva mai mari. Multe plăci video își opresc complet ventilatoarele atunci când nu au o sarcină de lucru, astfel încât, în aceste condiții, acestea au o disipare total pasivă. Din acest motiv, puteți accepta ceva mai mult de 10 până la 20 de grade peste temperatura ambientală.

Chiar dacă temperaturile plăcii video încep să fie prea ridicate, trebuie să știți că placa video are sisteme similare cu cele ale procesorului pentru a se proteja de temperaturi prea ridicate.

La fel ca și procesorul, placa video poate intra inițial în stare de limitare termică, apoi își poate reduce frecvența și tensiunea, scăzând astfel performanța, pentru a se încadra într-un interval de temperatură acceptabil. Cu toate acestea, dacă nu reușește să se încadreze în acest interval, atunci placa video va opri sistemul de operare pentru a preveni deteriorarea permanentă.

Care este temperatura normală la hard disk?

Hard disk-ul este o componentă hardware care nu se încălzește în mod deosebit. Se recomandă o temperatură maximă de aproximativ 60 de grade.

Dacă temperatura începe să fie prea ridicată, puteți lua în considerare mutarea hard disk-ului într-o poziție mai aerisită a carcasei sau puteți poziționa ventilatoarele carcasei în mod diferit pentru a obține un flux de aer mai mare pentru hard disk.

Care este temperatura normală la SSD?

În cazul SSD-urilor, se aplică cam aceleași reguli ca și în cazul discurilor mecanice. Este preferabil să se mențină o temperatură maximă de aproximativ 70 de grade. Luați în considerare faptul că SSD-urile în format M.2, atunci când ating o temperatură prea ridicată, pot suferi o reducere a performanțelor.

Din acest motiv, multe plăci de bază oferă opțiunea de a monta un sistem de răcire pe SSD sau puteți achiziționa unul separat. În plus, SSD-urile moderne, cum ar fi cele mai recente de la Samsung, dispun de tehnologii precum Dynamic Thermal Guard, care vă permite să monitorizați automat temperaturile, limitând scăderea performanțelor.

Care este temperatura normală la placa de bază?

Placa de bază este alcătuită din mai multe secțiuni, astfel încât temperaturile de pe aceasta pot varia foarte mult în funcție de locul în care vă uitați. De exemplu, există zona în care se află chipset-ul sau zona de alimentare a procesorului.

În general, nu vă faceți griji cu privire la temperaturile plăcii de bază, deoarece, de obicei, nu aveți probleme cu temperaturile prea ridicate ale acestei componente hardware.

Care este temperatura normală la memoria RAM?

În cazul modulelor de memorie RAM, problema temperaturii nu apare de obicei, deoarece acestea sunt în mod normal deja echipate cu un sistem ideal de disipare a căldurii pentru a disipa căldura în mod corespunzător. Cu toate acestea, este recomandată o temperatură între 40 și 50 de grade.

Temperatura normală la sursa de alimentare

Se recomandă o temperatură maximă de 50 de grade pentru sursa de alimentare. Din nou, nu faceți mare caz de sursa de alimentare, pentru că, de obicei, nu aveți probleme de temperatură.

Multe modele de surse de alimentare dezactivează ventilatorul pentru a reduce la minimum zgomotul și îl pornesc doar atunci când este necesar.

Ce factori afectează temperatura PC-ului?

În această secțiune, vom vorbi despre care sunt principalii factori care pot contribui la creșterea temperaturii a unui PC sau laptop, cu posibile rezolvări.

Primul factor este tipul de răcire utilizat. Dacă, de exemplu, folosiți un cooler de serie pentru procesor, adică cel furnizat în pachetul procesorului, este posibil să aveți temperaturi mai ridicate decât în cazul unui cooler cu aer sau al unui sistem cu lichid achiziționat separat.

Dacă aveți temperaturi prea ridicate ale procesorului, puteți schimba cooler-ul și pasta termică.

Al doilea factor este overclock-ul. Dacă ați schimbat frecvența procesorului, a GPU-ului sau a voltajului, atunci temperaturile vor fi cu siguranță mai mari. În acest caz, dacă doriți să mențineți overclock-ul și doriți să îmbunătățiți și temperatura, trebuie să lucrați la cooler sau la fluxul de aer al carcasei.

Al treilea factor este fluxul de aer din interiorul carcasei. Așadar, sfatul general este de a avea un sistem cu un flux de aer bun, capabil să aducă aer rece și să scoată aerul cald. Asigurați-vă că aveți o carcasă care permite o bună recirculare a aerului, poate cu un panou frontal găurit. Deci, pe lângă schimbarea carcasei, puteți adăuga mai multe ventilatoare în carcasă și optimiza fluxul de aer.

Al patrulea factor este gestionarea cablurilor. Diferitele cabluri de alimentare din carcasă pot interfera cu fluxul de aer. Prin urmare, asigurați-vă că aranjați bine cablurile.

Al cincilea factor este curățarea calculatorului. Dacă temperaturile sunt ridicate și nu v-ați curățat calculatorul de câteva luni, vă sugerez să îl curățați prin îndepărtarea prafului acumulat. Nu uitați să curățați și cooler-ul de pe CPU, unde se acumulează adesea mult praf.

Al șaselea factor este temperatura camerei, adică temperatura camerei în care se află PC-ul. Pe timp de vară, temperatura camerei va fi mai ridicată decât pe timp de iarnă, astfel încât acest factor trebuie, de asemenea, să fie luat în considerare. În acest caz, însă, nu se pot face prea multe, decât dacă poziționați un ventilator spre PC.

Program de monitorizat temperatura la PC sau laptop

Care este temperatura normală a plăcii video

Pentru a controla și monitoriza temperaturile diferitelor componente, există o mulțime de programe gratuite pe care le puteți utiliza. De exemplu, vă sfătuiesc să folosiți HWMonitor (mai multe programe de verificat temperaturile componentelor hardware găsiți aici).

Acesta este un program foarte simplu. Puteți descărca versiunea de instalare sau versiunea portabilă fără instalare. Odată pornit, programul vă arată componentele hardware ale PC-ului vostru și raportează diferitele temperaturi. O altă soluție este de a verifica valorile raportate de BIOS.

După ce ați citit acest articol, sper că v-am clarificat gândurile cu privire la care este temperatura normală a plăcii video și a altor componente hardware.