Care este diferența dintre repornire și resetare?

Care este diferența dintre repornire și resetare? Dacă nu știți care este diferența dintre repornire și resetare, trebuie să știți că ați ajuns în locul potrivit.

Care este diferența dintre repornire și resetare?

În acest articol vă voi explica care este diferența dintre repornire și resetare, mai ales când vine vorba de un calculator sau telefon, indiferent dacă este un telefon Android sau iOS.

Care este diferența dintre repornire și resetare?

Repornirea unui dispozitiv ajută foarte mult în anumite circumstanțe, dar și resetarea are rolul ei. Deci haideți să vedem care este diferența, și la ce ajută repornirea și resetarea unui dispozitiv.

Ce înseamnă repornire?

Ce înseamnă repornire

Repornirea înseamnă pur și simplu oprirea unui anumit dispozitiv și apoi repornirea acestuia din nou. În informatică, împreună cu termenul repornire, se folosesc însă și alți termeni care au același sens: reboot, restart sau soft reset. Așadar, dacă vi se solicită să reporniți calculatorul, telefonul, modemul, sau să reporniți orice alt dispozitiv, vi se cere pur și simplu să opriți și să reporniți dispozitivul.

Vă întrebați la ce folosește repornirea unui dispozitiv? Repornirea unui dispozitiv este o operație destul de comună care se efectuează atunci când dispozitivul în cauză nu se comportă așa cum era de așteptat. De exemplu, o repornire este utilizată atunci când calculatorul sau smartphone-ul se blochează brusc și nu mai răspunde la nicio comandă. În acest fel, oprind și pornind din nou acel dispozitiv, se speră ca problema care a provocat blocarea să nu mai apară.

Cum să reporniți un dispozitiv? Pentru a reporni un dispozitiv, puteți urma de obicei diferite căi. În general, sunt utilizate butoanele software care, odată apăsate, dau comanda de repornire. Cu toate acestea, în unele cazuri (în funcție de dispozitiv), puteți recurge și la alte metode, cum ar fi scoaterea temporară a cablului de alimentare sau scoaterea bateriei de pe dispozitivul utilizat.

Ce înseamnă resetare?

Ce înseamnă resetare

Resetarea înseamnă a aduce un dispozitiv în aceeași stare în care a fost când a fost cumpărat, deci a elimina toate fișierele create, programele instalate și personalizările făcute. Resetarea se mai numește recovery, restore, factory reset, hard reset sau master reset.

La ce ajută resetarea unui dispozitiv? Ei bine, resetarea este folosită pentru a restabili un anumit dispozitiv la starea sa funcțională, care, dintr-un motiv sau altul, prezintă una sau mai multe probleme.

De exemplu, dacă ați uitat parola pentru a accesa interfața routerului vostru. Dacă încercați doar să reporniți routerul, odată ce repornirea va fi finalizată, vă veți afla în aceeași situație ca înainte. Cu toate acestea, prin resetarea routerului în schimb, software-ul original al routerului va înlocui toate personalizările făcute, permițându-vă astfel să restaurați parola implicită și, în consecință, să accesați din nou interfața routerului.

O altă situație în care se folosește procedura de resetare este atunci când calculatorul este invadat de foarte mulți viruși sau malware și, prin urmare, resetarea acestuia, restabilește starea inițială a calculatorului, eliminând tot ceea ce a fost adăugat în calculator, de exemplu muzică, programe, poze, documente, inclusiv viruși.

Cum să resetați un dispozitiv? Ei bine, nu există o procedură identică, deoarece metoda de resetare a unui anumit dispozitiv variază în funcție de dispozitivul utilizat. În orice caz, având în vedere eficacitatea sa, resetarea unui dispozitiv este o procedură care se realizează exclusiv în situații cu probleme.

Destul de des se folosește termenul repornire în locul termenului resetare, provocând confuzie, în ciuda a două concepte complet diferite. Cu toate acestea, dacă ați citit acest articol, acum știți care este diferența dintre repornire și resetare.