Care este diferența dintre parolă și PIN?

Care este diferența dintre parolă și PIN? Dacă nu știți care este diferența dintre parolă și PIN, citiți în continuare acest articol și veți afla care este diferența dintre cei doi termeni.

Care este diferența dintre parolă și PIN?

Care este diferența dintre parolă și PIN?

În acest articol vă voi explica ce este o parolă sau PIN și când trebuie să utilizați o parolă sau PIN pe dispozitive mobile Android/iOS sau PC.

Ce este o parolă?

În domeniul informaticii, parola, uneori numită și password sau cheie de acces, nu reprezintă altceva decât o secvență de caractere alfanumerice care este folosită pentru a accesa anumite resurse IT (cum ar fi, de exemplu, un calculator, un e-mail, o rețea, sau un program) sau pentru a cripta ceva, de exemplu pentru protejarea unui fișier sau a unui folder.

O parolă este de obicei asociată cu un nume de utilizator specific, astfel încât să poată fi recunoscută de sistemul la care doriți să accesați. Cu alte cuvinte, numele de utilizator și parola formează împreună așa-numitele date de autentificare și conectare, aceasta este una dintre cele mai comune forme de autentificare în lumea IT care este utilizată, mai ales, în procedura de conectare.

Pentru a îndeplini sarcina pentru care a fost creată, parola trebuie să rămână întotdeauna ascunsă și să fie aleasă cu anumite caracteristici, evitând astfel utilizarea cuvintelor cu sens complet.

Ce este un PIN?

Codul PIN (personal identification number) este o parolă numerică sau alfanumerică, formată din cel puțin patru caractere, care este folosită în procesul de identificare a unui utilizator care dorește să acceseze un serviciu sau un sistem.

Cu alte cuvinte, codul PIN este o secvență de caractere numerice sau alfanumerice care este utilizată pentru a verifica dacă o persoană este de fapt autorizată să efectueze o anumită operație prin utilizarea unui anumit dispozitiv.

Cele mai clasice exemple în care se utilizează codul PIN sunt deblocarea cartelei SIM, retragerea banilor de la bancomat, plata serviciilor prin terminalele POS, accesul la un dispozitiv electronic, cum ar fi un calculator, un smartphone sau o tabletă, dar și deblocarea funcțiilor administrative cu privire la anumite dispozitive electronice.

Parolă sau PIN?

Să zicem că depinde de cazuri, codurile PIN sunt în general mai ușor de reținut și de tastat mai rapid, astfel încât acestea oferă o protecție mai mult decât suficientă pentru a debloca, de exemplu, un smartphone sau un canal TV.

Cu toate acestea, parolele sunt mult mai sigure și, prin urmare, sunt utilizate acolo unde este nevoie de o protecție mai mare, prin urmare mai ales pe Internet. În orice caz, atât parolele, cât și codurile PIN pot fi alese sau nu de către utilizator și, atunci când este necesar, pot fi, de asemenea, de tip OTP, adică de unică folosință.

În timp ce parolele și codurile PIN par a fi aceleași la prima vedere, ele servesc cu adevărat ca o autentificare de la distanță în comparație cu metodele de autentificare locală. Deci, dacă ați citit acest articol, acum ar trebui să înțelegeți care este diferența dintre parolă și PIN.