Care este diferența dintre backup și arhivă?

Care este diferența dintre backup și arhivă? Trebuie să alegeți între o copie de rezervă (backup) sau o arhivă, dar nu știți ce să faceți? Ei bine, în acest articol vă voi explica ce diferență este intre backup și arhivă.

Care este diferența dintre backup și arhivă?

Care este diferența dintre backup și arhivă?

Mai jos vă voi explica într-un mod simplu, dar în același timp detaliat, care este diferența dintre backup și arhivă. Deci, pentru mai multe detalii citiți în continuare acest articol.

Ce este un backup?

În domeniul informaticii, o copie de rezervă (backup) nu este altceva decât o copie de rezervă a tuturor sau a unei părți din fișierele digitale realizate, astfel încât aceste date să poată fi apoi recuperate în caz de evenimente neplăcute, accidentale sau intenționate.

O copie de rezervă (backup) se face, în general, pe unul sau mai multe suporturi de stocare, cum ar fi hard disk-urile externe, de asemenea, numite NAS, suporturi optice, cum ar fi CD, DVD sau Blu-Ray, stick-uri USB, microSD, dar și direct în cloud.

O copie de rezervă se efectuează, de regulă, la intervale de termen scurt sau mediu, deci ore, zile, săptămâni sau luni, permițând astfel o recuperare rapidă a datelor originale, în mod normal în aceeași poziție inițială de la care au fost luate.

Pentru a recupera datele cât mai repede posibil, o copie de rezervă (backup) este aproape întotdeauna realizată și restaurată automat folosind programe speciale, deși există și posibilitatea de a face o copie de rezervă manuală doar a datelor considerate cele mai importante.

Ce este o arhivă?

În informatică, arhivarea constă în mutarea totală sau parțială a fișierelor digitale într-o altă locație considerată mai sigură, eliminându-le astfel din sursa originală. Spre deosebire de copia de rezervă, cu toate acestea, arhivarea se face pentru a păstra datele pentru o perioadă lungă de timp, prin urmare, ani de zile, sau chiar zeci de ani.

La fel ca în cazul copiilor de rezervă, arhivarea se poate face și pe unul sau mai multe dispozitive optice de stocare, arhivarea sau restaurarea datelor poate fi făcută fie automat, prin programe speciale, fie manual, copiind doar ceea ce este de interes. Arhivarea datelor se realizează, în mare parte, pentru probleme de reglementare sau pentru politici corporative, oferind astfel posibilitatea de a căuta datele arhivate în caz de nevoie.

Prin urmare, în timp ce o copie de rezervă este realizată pentru restaurarea datelor cât mai curând posibil, arhivarea este în schimb efectuată cu scopul de a păstra datele care nu mai sunt necesare pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, dacă ați citit acest articol, acum ar trebui să știți care este diferența dintre backup și arhivă.