Conectare hard disk extern la laptop sau calculator

Conectare hard disk extern la laptop sau calculator. Vom vorbi despre cum se poate conecta un HDD (SATA, IDE) extern la PC sau laptop.

Conectare hard disk extern la laptop sau calculator

Ați achiziționat un hard disk extern și nu știți cum să îl conectați la PC? Nu știți cum să transformați un hard disk vechi astfel încât să îl puteți conecta la PC sau laptop prin cablu USB? Ei bine, trebuie să știți că ați ajuns în locul potrivit.

În acest articol vom vorbi despre cum să conectați un hard disk extern la PC sau laptop în doar câțiva pași simpli. De asemenea, vom vorbi și despre cum să conectați un hard disk la PC-uri cu sisteme de operare Windows și MacOS.

Tot în acest articol veți găsi informații despre cum să convertiți un hard disk intern într-unul extern și ce puteți face dacă un laptop nu este echipat cu porturi USB clasice (USB-A). În cele din urmă, veți găsi și câteva sfaturi despre cum să conectați o unitate hard disk externă pe două sau mai multe PC-uri în același timp.

Conectare hard disk extern la PC

Conectare hard disk extern la PC

Să începem cu procedura standard pentru conectarea unui hard disk extern la PC. Puteți conecta un hard disk extern la calculator foarte simplu, utilizând cablul USB care a fost furnizat, sau orice alt cablu de același tip. Majoritatea hard disk-urilor moderne (sau SSD-uri) sunt echipate cu un cablu USB 3.0 care garantează o viteză mare pentru transferarea datelor. Pentru hard disk-uri externe mai vechi, tipul de cablu utilizat este USB 2.0.

În cazul în care cablul USB furnizat nu mai funcționează, sau este deteriorat, îl puteți înlocui cu unul asemănător. În general, cablurile USB pentru hard disk-uri externe de nouă generație au un conector special de tip USB 3.0 micro B. În cazul în care sunteți deja în posesia unui cablu USB și doriți să-l utilizați la un hard disk extern, atunci ar trebui să cumpărați un adaptor care să fie aplicat conectorului.

Dacă sunteți în posesia a tot ceea ce aveți nevoie, tot ce trebuie să faceți este să conectați unitatea hard disk externă la PC, prin intermediul portului USB dedicat. În cazul PC-urilor, ar trebui să utilizați porturile din spate, care sunt alimentate mai bine decât cele frontale. Motivul constă în faptul că porturile USB din spate sunt conectate direct la placa de bază, în timp ce cele frontale sunt conectate prin cablu și pot apărea căderi de tensiune, în cazul în care cablul nu este foarte performant.

După conectarea hard disk-ului la PC, în câteva momente veți vedea o notificare pe ecran pentru a demonstra conexiunea corectă: pe Windows, veți vedea o casetă în colțul din dreapta jos, cu mesajul pentru conectarea unui dispozitiv de stocare la PC, în MacOS, veți vedea pictograma unui hard disk pe desktop.

În acest moment, puteți accesa directoarele externe ale unui hard disk făcând click pe numele pe care îl găsiți în bara laterală a aplicației Windows File Explorer sau MacOS Finder.

Conectare hard disk extern SATA la PC

Conectare hard disk extern SATA la PC

Dacă ați schimbat hard disk-urile din calculator cu altele mai performante, trebuie să știți că puteți continua să folosiți hard disk-urile care au fost înlocuite, chiar dacă nu mai există spațiu în carcasa calculatorului.

Soluția cea mai simplă și cea mai imediată este conectarea hard disk-ului intern la PC prin intermediul cablului USB sau (cutie rack).

În ambele cazuri, pentru alegerea pe care trebuie să o faceți, verificați tipul de porturi USB cu care este echipat PC-ul. Trebuie să știți că, dacă sunt prezente porturi USB 3.x, acestea ar putea fi suficiente pentru a garanta alimentarea electrică a hard disk-ului în mod independent, fără a utiliza surse externe de alimentare. Utilizarea unei surse de alimentare externe este necesară în cazul porturilor USB 2.0 sau inferioare, care necesită un cablu USB dublu sau o sursă de alimentare externă.

Dacă este necesară o putere suplimentară sau dacă aveți un hard disk IDE, puteți să utilizați o cutie rack externă.

Una dintre cele mai confortabile soluții, care păstrează în siguranță și hard disk-urile/SSD-urile în caz de lovituri accidentale, este utilizarea cutiilor rack. Acestea permit să mențină hard disk-ul într-o carcasă protectoare, și poate fi transportat cu ușurință.

Conectare hard disk extern la laptop

Conectare hard disk extern la laptop

Pe unele laptopuri, de exemplu MacBook de la Apple, nu există porturi USB clasice, denumite tehnic porturi USB de tip A: în locul lor există porturi USB de tip C care vă permit să gestionați practic orice tip de dispozitiv extern (inclusiv ieșirea video și audio, prin intermediul HDMI, de exemplu), asigurând performanțe ridicate în ceea ce privește viteza și tensiunea.

Pentru producători, este o alegere optimă, deoarece acest tip de port reduce grosimea laptopurilor și evită necesitatea de a fi echipat cu multe porturi diferite, cum ar fi HDMI, USB, VGA sau chiar Ethernet.

În acest caz, pentru a conecta un hard disk extern la laptop, este necesar să aveți un adaptor care să permită conectarea oricărui dispozitiv periferic la laptop, cum ar fi hard disk-urile externe.

Conectează hard disk extern la două PC-uri

Conectează hard disk extern la două PC-uri

Un hard disk extern poate fi, de asemenea, conectat la două PC-uri în același timp, utilizând unele soluții care necesită activarea anumitor caracteristici din router sau din sistemul de operare utilizat pe computer sau achiziționarea unor dispozitive speciale. Să vedem în ordine despre ce e vorba.

Un hard disk extern, ca orice alt dispozitiv USB, poate fi conectat la două PC-uri printr-un switch. acest dispozitiv este un fel de cutie prin care este posibilă conectarea a cel puțin două calculatoare prin USB. Toate perifericele conectate la switch pot funcționa pe un singur PC sau pe altul, prin simpla apăsare a unui buton de pe dispozitiv.

Evident, o unitate hard disk externă conectată la un switch nu poate fi utilizată simultan pe ambele calculatoare, dar ar putea fi soluția pe care o căutați, pentru a exploata o singură conexiune pentru a gestiona utilizarea perifericelor externe pe mai multe PC-uri.

Ca alternativă la soluția menționată mai sus, puteți profita de anumite caracteristici software din router sau sistemul de operare, pentru a pune un hard disk în rețea. În acest mod, toate PC-urile conectate la aceeași rețea pot accesa fișierele de pe hard disk pentru citire sau scrierea datelor.

Cu toate acestea, trebuie să știți că viteza transferului de date pe hard disk poate fi redusă, dacă operațiile sunt efectuate simultan pe mai multe PC-uri. De exemplu, dacă redați un fișier video de pe hard disk cu un computer și transferați fișiere pe dispozitiv cu celălalt computer, viteza de transfer poate fi redusă.

În cazul în care doriți să utilizați funcția de partajare a datelor direct de la router, conectând hard disk-ul la portul USB al acestuia, îl veți face accesibil în orice moment, cu condiția ca routerul să fie pornit. În schimb, utilizând funcționalitatea sistemului de operare, hard disk-ul este accesibil numai și numai dacă computerul la care este conectat este pornit.

Dacă nu știți cum să deschideți un calculator parolat cu Windows XP, avem un articol care vă poate fi de folos. Deschidere calculator parolat Windows XP.