Aplicații de recunoscut plante pentru Android sau iPhone

Aplicații de recunoscut plante pentru Android sau iPhone. Dacă planificați o vacanță la munte și intenția voastră este să recunoașteți cât mai multe plante, sau pur și simplu încercați să vă extindeți cunoștințele despre botanică, trebuie să știți că ați ajuns în locul potrivit. În acest articol despre, aplicații de recunoscut plante pentru Android sau iPhone, vă voi prezenta câteva aplicații care vă permit să recunoașteți plantele folosind camera telefonului vostru.

Aplicații de recunoscut plante pentru Android sau iPhone

Aplicațiile sunt gratuite și datorită unui sistem integrat de recunoaștere, vă vor permite să recunoașteți plantele. Aplicațiile sunt ușor de folosit, pentru a recunoaște o plantă trebuie să încadrați planta în camera telefonului pentru a fi recunoscută, în unele cazuri, puteți încărca chiar și o poză din telefon.

Aplicații de recunoscut plante gratis

Deci, dacă căutați o aplicație de recunoscut plante gratis, mai jos veți găsi o listă cu cele mai bune aplicații de recunoscut plante. Aplicațiile le puteți descărca din Magazin Play pentru telefon sau tabletă Android sau din App Store pentru dispozitivele iOS.

PlantNet (Android/iPhone)

PlantNet este considerată de mulți ca fiind cea mai bună aplicație de recunoscut plante gratis. Această aplicație a fost dezvoltată datorită colaborării dintre centre de cercetare franceze precum CIRAD și INR, specializate în studiul agriculturii. Scopul principal al aplicației este de a permite recunoașterea plantelor folosind camera de la telefon, datorită integrării cu o bază de date online care o face un sistem de recunoaștere excelent, susținut și de ajutorul și contribuția utilizatorilor Wikipedia.

Aplicația este disponibilă atât pentru telefon sau tabletă Android (o puteți căuta și în magazine alternative dacă telefonul vostru nu dispune de serviciile Google), cât și pentru iOS. Pentru a descărca aplicația, trebuie doar să atingeți pe link-ul de mai sus apoi pe pagina aplicației atingeți pe butonul Instalare, așteptați să se descarce și să se instaleze (în cazul dispozitivelor Apple, vi se va cere să vă verificați identitatea prin Face ID, Touch ID sau parola Apple ID).

La prima accesare vi se va cere să permiteți aplicației să utilizeze geolocalizarea (acceptați acest lucru). Primul ecran afișat este cel referitor la proiecte, în care puteți consulta o bază de date bogată care înregistrează activitățile numeroșilor utilizatori, împărțite în funcție de subiect sau de zona geografică.

Conținutul este ușor de accesat atingând pe proiectul care vă interesează, dar pentru a intra în diferite postări și a accesa secțiunea Detalii, și pentru a participa la descoperirile comunității și pentru a vă publica propriile descoperiri, trebuie să vă înregistrați.

Pentru a face acest lucru, atingeți pictograma de profil din colțul din dreapta jos și atingeți pe butonul Conectare. Apoi puteți alege fie să vă conectați cu profilul vostru Google, atingând pe butonul cu pictograma corespunzătoare (veți fi redirecționat către formularul de autentificare al serviciului), fie să creați un cont nou. În acest din urmă caz, apăsați butonul Înscrieți-vă și, pe următorul ecran, completați datele Nume utilizator, E-mail, Parolă, Nume și Prenume. După ce ați terminat, atingeți pe opțiunea Accept termenii de utilizare și apoi pe butonul Creare cont.

Să vedem acum cum funcționează recunoașterea plantelor. Această funcție este disponibilă și fără înregistrare, dar, așa cum am menționat mai sus, nu veți putea partaja rezultatele activităților voastre. Mai întâi de toate, trebuie să selectați un proiect din ecranul de mai sus, dacă nu găsiți unul care să se potrivească bine cu caracteristicile plantei pe care doriți să o examinați, vă recomand să atingeți pe primul.

Apăsați apoi pe pictograma aparatului foto din centrul meniului de jos și, dacă doriți să fotografiați o plantă, apăsați pe imaginea aparatului foto din centrul ecranului. Doar la prima utilizare, va trebui să apăsați de două ori butonul Permiteți pentru a permite aplicației să acceseze atât camera foto, cât și conținutul media de pe dispozitiv. După ce ați făcut acest lucru, puteți imediat să încadrați planta pe care doriți să o recunoașteți. Dacă sunteți mulțumit de fotografia obținută, apăsați bifa din colțul din dreapta jos, în caz contrar repetați operațiunea apăsând pe X.

Dacă doriți să încărcați o fotografie din galeria telefonului, atingeți pe pictograma din stânga ecranului și selectați fotografia care urmează să fie analizată. Pe ecranul următor, va trebui să asociați imaginea cu un tip de element. Astfel, dacă ați capturat o frunză, o floare, scoarța unui copac etc, atingeți pe caseta corespunzătoare și așteptați ca sistemul să o recunoască.

În cazul în care unul dintre rezultate corespunde, puteți atinge pe butonul Confirmare și, după înregistrare, puteți publica rezultatul în rubrica Contribuiți la (eventual, puteți selecta și un alt proiect decât cel ales inițial prin intermediul meniului derulant din lateral). Dacă recunoașterea nu reușește, este posibil să vi se solicite să efectuați operațiunea alegând un alt proiect.

Alte două funcții utile din aplicație: prima, accesibilă atingând pe pictograma cu simbolul mai multor persoane, vă permite să vizualizați cele mai recente postări publicate de utilizatori în ordine cronologică, atingând pe pictograma listei puteți accesa o bază de date împărțită în categorii, genuri sau specii, pe care o puteți folosi manual.

Seek (Android/iPhone)

Dacă căutați o aplicație de recunoscut plante și animale, atunci aplicația Seek ar trebui să fie potrivită pentru voi. Aceasta este o aplicație dezvoltată de echipa iNaturalist, o inițiativă comună a California Academy of Sciences și a National Geographic Society.

Aplicația este disponibilă atât pentru dispozitivele Android (o puteți căuta și în magazine alternative în cazul în care telefonul vostru nu are serviciile Google), cât și pentru iOS. După ce o descărcați și o deschideți, veți avea opțiunea de a vă înregistra (în acest fel puteți participa la comunitate) sau de a continua fără un cont. În primul caz, atingeți pe butonul Join iNaturalist și introduceți data nașterii.

Pentru a continua, atingeți butonul Next și introduceți adresa voastră de e-mail în câmpul corespunzător. De asemenea, trebuie să acceptați condițiile de utilizare și politica de confidențialitate, atingând pe căsuțele din lateral, apoi atingeți pe butonul Next pentru a trece la ultimul pas, unde trebuie să introduceți un nume de utilizator și o parolă. Pentru a încheia operațiunea, apăsați pe butonul Register.

Atunci când utilizați aplicația pentru prima dată, va trebui să permiteți aplicației să acceseze locația telefonului vostru atingând pe butonul Allow only while using the app, apoi va trebui să atingeți pe butonul Continue pentru a începe să utilizați aplicația.

Interfața principală este deosebit de intuitivă, dacă doriți să fotografiați o floare, un copac sau un animal, trebuie doar să atingeți pe pictograma aparatului foto din partea de jos, în centru. Atunci când utilizați această funcție pentru prima dată, trebuie să atingeți pe butonul Permiteți pentru a permite aplicației să facă fotografii, după care trebuie să apăsați butonul Continue după ce citiți mesajul de informare cu câteva recomandări generale importante.

În același timp, va fi lansată și camera foto, în care au fost integrate câteva funcții foarte speciale. Să vă explic: aplicația are practic un sistem complex de identificare automată care folosește arborele filogenetic. Imediat ce încadrați un specimen de plantă sau de animal, veți vedea o bară de progres în partea de sus a ecranului, formată dintr-un număr de puncte, care corespunde celor 7 niveluri taxonomice.

Vă sugerez să încercați să fotografiați planta sau animalul din mai multe unghiuri, astfel încât sistemul să poată procesa mai multe imagini și să progreseze în recunoașterea tuturor nivelurilor de mai sus. Pe măsură ce aplicația reușește să recunoască caracteristicile organismului, se vor adăuga noi puncte, până când veți ajunge la ultimul pas care vă va permite să obțineți o definiție precisă a ceea ce vedeți.

De asemenea, puteți să faceți o fotografie atingând pe butonul central, veți avea acces la o filă cu rezultatele prelucrării, pe care le puteți analiza atingând pe butonul See the species. De acolo puteți, de asemenea, trece opțional la publicarea pe iNaturalist (după înregistrare) prin intermediul butonului corespunzător.

Dacă aveți de gând să încărcați o fotografie din galeria telefonului, atingeți pe butonul Photos, situat în partea dreaptă jos pe ecranul cu camera. Atingând conținutul pe care doriți să îl analizați, veți fi redirecționat către ecranul cu rezultatul după procesarea imaginii.

Herbarium (Android)

Preferați să nu folosiți un sistem automat de recunoscut plante și ați dori doar să aveți acces la un adevărat ierbar pe care să îl puteți accesa offline? În acest caz, cred că aplicația Herbarium este exact ceea ce vă trebuie.

Acestă aplicație este disponibilă doar pentru dispozitivele Android și are un catalog deosebit de bogat în informații, în care utilizatorul trebuie să introducă manual anumite date despre plante, care vor permite sistemului să filtreze speciile corespunzătoare.

După ce deschideți aplicația, puteți începe căutarea atingând pe pictograma lupă din centrul ecranului principal. Veți avea acces la o listă de specii pentru care se va afișa o previzualizare și numele acestora. Există o mulțime de elemente care pot fi consultate, așa că primul lucru pe care vi-l recomand este să aplicați un filtru pe culoare, selectați-l în bara din partea de sus, pentru a simplifica numărul de plante disponibile în ecranul de mai jos.

O altă funcție utilă care vă poate ajuta să filtrați conținutul este geolocalizarea. Pentru a o activa, apăsați butonul în formă de triunghi din colțul din dreapta jos și, atunci când o utilizați pentru prima dată, dați-i permisiunea aplicației să acceseze locația telefonului. În acest fel, vor fi incluse doar speciile aparținând plantelor compatibile cu altitudinea și habitatul în care vă aflați.

De asemenea, este posibilă selectarea numai a speciilor cu flori, atingând pe butonul cu simbolul petalei din colțul din dreapta jos, vor fi incluse numai acele plante care, având în vedere perioada anului în care are loc detectarea, se află în faza de înflorire.

Bara de căutare situată în partea de sus vă va permite să introduceți un text util pentru a filtra în conținutul. După ce ați identificat specia, trebuie doar să atingeți pe căsuța corespunzătoare pentru a accesa mai multe informații în care puteți, de asemenea, să vă creați un ierbar personal.

Pentru a face acest lucru, atingeți pe butonul [+] din colțul din dreapta jos și, pe ecranul următor, apăsați pe Add to my herbs. Puteți, de asemenea, să îmbogățiți această secțiune cu o fotografie a plantei, pe care o puteți face la fața locului, atingând pe pictograma aparatului foto din colțul din dreapta jos (prima dată vi se va cere să permiteți aplicației accesul la această funcție).

Alte aplicații de recunoscut plante

Dacă aplicațiile prezentate mai sus nu sunt pe placul vostru, atunci puteți încerca alte aplicații de recunoscut plante pentru Android sau iPhone, din lista de mai jos.

  • Google Lens (Android) – poate că nu știți acest lucru, dar Google Lens este deosebit de eficient, printre multe alte lucruri, ca aplicație de recunoscut plante și animale.
  • Garden Answers (Android/iOS) – dacă vă plac sistemele de recunoaștere automată, această aplicație gratuită (cu reclame și achiziții în aplicație) poate fi folosită pentru a accesa o bază de date care poate recunoaște instantaneu peste 20.000 de plante.
  • PlantSnap (Android/iOS) – ați dori să aveți nu doar recunoașterea automată a peste 600.000 de plante, ci și sfaturi de grădinărit pentru multe dintre aceste specii? Dacă răspunsul este da, PlantSnap ar putea fi aplicația potrivită pentru voi. Aplicația este gratuită, dar conține reclame și oferă achiziții în aplicație.