Verifică viteza la Internet

Verifică viteza la Internet. Ați schimbat furnizorul de internet și doriți să vă asigurați că viteza conexiunii este cea din contractul vostru? Ei bine, este o operațiune mult mai ușoară decât vă imaginați, folosiți servicii online care vă permit să efectuați toate testele necesare.

În acest articol despre verifică viteza la Internet veți afla care sunt cele mai bune servicii online care vă ajută să verificați conexiunea la internet. Nu vă faceți griji, este foarte simplu, pentru mai multe detalii citiți în continuare acest articol.

Informații despre viteza la Internet

Router si conexiunea

Înainte să vă explic cum să verificați viteza la internet, vreau să vă ofer câteva sfaturi utile care cu siguranță vă vor ajuta să înțelegeți corect rezultatele pe care le veți obține din teste.

În primul rând, indiferent de instrumentul pe care îl veți utiliza pentru a verifica viteza la internet, trebuie să știți că valorile ridicate la download (viteza de descărcare a datelor) și la upload (viteza de încărcare a datelor) sunt semnele distinctive care vă ajută să înțelegeți performanța.

Ping (adică latența) trebuie să fie cât mai mic. Având o latență mai mică, de fapt, aveți o performanță mai bună în jocurile online și în toate acele aplicații în care timpul de răspuns al serverelor au un rol fundamental.

De asemenea, trebuie să știți că, pentru a obține rezultate bune, trebuie să vă asigurați că în timpul executării nu există nicio aplicație care rulează pe calculator, telefon sau orice alt dispozitiv conectat la rețea care utilizează internetul (de exemplu, programe P2P, videoclipuri în streaming, jocuri online etc).

Dacă este posibil, vă sugerez să conectați dispozitivul pentru a verifica viteza la internet prin cablu Ethernet la router, pentru a evita ca rezultatele să poată fi distorsionate de probleme legate de conexiunea wireless (de exemplu, interferențe, slabă acoperirea semnalului etc).

Cu serviciile online pe care le găsiți mai jos puteți verifica viteza la toți furnizorii de Internet (Telekom, Orange, Vadafone (UPC), NextGen, Digi, etc).

Speedtest

Speedtest

Dacă căutați un serviciu online care verifică viteza la Internet, vă sugerez să încercați Speedtest. Dacă nu ați auzit niciodată de acest serviciu online, trebuie să știți că este unul dintre cele mai renumite și complete servicii pentru verificarea conexiunii la internet.

Acest serviciu este gratuit, extrem de precis și ușor de utilizat, chiar și pentru utilizatorii începători. Poate fi folosit nu numai de pe calculator și aveți nevoie doar de un browser, la fel și pentru telefon sau tabletă.

Dacă acest serviciu vă interesează, primul pas pe care trebuie să îl faceți pentru a afla viteza la Internet este să accesați site-ul oficial Speedtest. După ce ați accesat pagina principală a serviciului, dați click pe butonul Go.

Apoi, serviciul va începe să măsoare viteza reală a conexiunii calculând mai întâi ping-ul și apoi viteza de download și upload. În câteva secunde veți vedea un ecran cu toate datele în care sunt listate cele trei valori menționate.

De asemenea, puteți personaliza unitatea de măsură prin care să vizualizați rezultatele Speedtest. Faceți click pe butonul Settings situat în colțul din dreapta sus și alegeți unitatea de măsură preferată între Mbps și Kbps lângă textul Speed. Acest lucru poate fi deosebit de util atunci când trebuie să efectuați un test de viteză la Internet pentru a configura cel mai bine un program P2P.

Doriți să verificați viteza la Internet pe telefon sau tabletă? Așa cum am spus deja, puteți accesa acest serviciu dintr-un browser web, folosind aceeași procedură ca pentru calculator. Alternativ, puteți descărca aplicația pentru Android sau pentru iPhone.

În plus, acest serviciu este disponibil și pe calculator prin intermediul unui program special care pot fi descărcat din magazinul sistemului de operare. Pe Windows 10, puteți descărca programul Speedtest din Microsoft Store, pentru macOS puteți descărca programul din App Store.

Google Speedtest

Speedtest - Google

Poate că nu toată lumea știe acest lucru, dar prin Google puteți verifica viteza la Internet. Vă întrebați cum? Pur și simplu accesați pagina principală a motorului de căutare și tastați „projectstream google speed test” în caseta de căutare, și dați click pe primul rezultat, pentru a deschide site-ul. În partea de jos pe pagină dați click pe butonul Check Now. Apoi, așteptați 30 de secunde și veți vedea rezultatul testului.

Fast.com

verifică viteza la Internet cu Fast.com

Fast.com este un serviciu care face parte de Netflix conceput pentru a verifica viteza la Internet. Tot ce trebuie să faceți este să accesați pagina principală, iar testul de viteză la Internet va porni automat.

La sfârșitul testului, vi se va afișa viteza de download. În cazul în care doriți să aflați și viteza de upload și ping-ul, dați click pe butonul Show more info din partea de jos.

SpeedOf.Me

Verifică viteza la Internet

Un alt serviciu online care vă ajută să verificați viteza la Internet este SpeedOf.Me.

Pentru a verifica viteza la Internet cu SpeedOf.me accesați site-ul oficial și dați click pe butonul Start test din partea de jos. Apoi, așteptați câteva momente pentru ca testul să fie început și finalizat, apoi veți putea vizualiza rezultatele (download, upload și ping-ul) în partea de jos pe pagină.

Dacă nu știți cum puteți afla performanța la PC sau laptop, vă sfătuiesc să citiți un articol dedicat acestui subiect. Cum aflu performanța calculatorului meu?