Programe de testat sau verificat viteza la SSD sau HDD

Programe de testat sau verificat viteza la SSD sau HDD. Dacă cauți un program de verificat viteza la hard disk sau SSD pe PC sau laptop, ai ajuns în locul potrivit. Vom vorbi despre cele mai bune programe de verificat viteza la SSD sau HDD.

Programe de testat sau verificat viteza la SSD sau HDD

Una dintre cele mai importante componente hardware din interiorul calculatorului este evident unitatea care deține sistemul de operare HDD sau SSD. Dacă aveți Windows instalat pe un hard disk lent, nu contează cât de puternice sunt celelalte componente, cum ar fi CPU-ul și memoria, sistemul boot și programele vor rula încet și destul de rău.

Acesta este motivul pentru care hard disk-urile de înaltă performanță și în special SSD-urile sunt atât de populare în aceste zile, deoarece vor spori performanța PC-ului.

Performanța reală a hard disk-ului sau a SSD-ului în Windows este determinată nu numai de viteza de rotație a unității sau de cipurile de memorie, ci și de alți factori. Setări precum chipset-ul de bază, driverele, modul SATA/AHCI și configurația RAID, pot avea toate o influență. Dar cum puteți afla dacă un HDD sau SSD funcționează bine?

Din fericire, internetul este plin de site-uri cu programe de verificat SSD sau HDD. De asemenea, aceste programe pot oferi hardware-ului vostru un test de performanță pentru a vedea cât de bine funcționează.

Există multe programe la plată, cum ar fi PCMark sau Passmark, care pot testa întregul sistem, dar noi vom vorbi despre 10 programe gratuite care sunt special concepute pentru a testa performanța unităților hard disk și a unităților SSD. Programele sunt compatibile cu Windows 7/8, Windows XP, Vista și Windows 10.

HD Tach

program pentru hard disk hdtach

HD Tach este un program de testat viteza la hard disk destul de vechi, din 2004, dar oferă rezultate bune pentru unitățile de astăzi, deși trebuie să fie rulat în modul de compatibilitate XP pentru Windows Vista sau versiuni mai noi. Se pot executa teste lungi (32MB) sau scurte (8MB) și rezultatele vor apărea într-un minut sau două.

Va fi afișată o fereastră cu un grafic de performanță citit pe întreaga unitate, veți vedea și informații despre CPU, timpul mediu de acces și, de asemenea, viteza medie de citire și multe altele.

CrystalDiskMark

verifica hard disk CrystalDiskMark

Acesta este un program de testat viteza la SSD-uri sau HDD-uri și este foarte popular, deoarece este versatil și poate aduce rezultate bune pentru aproape orice, de la unități USB, carduri de memorie, memorii RAM, unități SSD și unități de hard disk.

Programul este foarte ușor de utilizat, va trebui să setați dimensiunea testului între 50MB și 4GB, unitatea de testat și numărul de verificări pentru a rula, evident mai multe verificări ar trebui să aducă rezultate mai precise.

După ce ați făcut setările, faceți click pe All pentru a rula un test complet sau puteți executa teste individuale. Pentru download click aici.

ATTO Disk Benchmark

testeaza viteza la ssd cu ATTO Disk Benchmark

ATTO Disk Benchmark este un program portabil de testat viteza la SSD și este, de asemenea, recomandat de producători precum Corsair pentru teste de viteză pe unități SSD.

Programul este foarte simplu de folosit, iar pentru download accesați site-ul softpedia și faceți click pe Download Now.

AS SSD Benchmark

AS SSD Benchmark

ASD este proiectat în primul rând pentru a compara SSD-urile și este un alt instrument cunoscut. Programul este portabil și compatibil cu Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista și Windows XP.

Pentru download accesați site-ul softpedia și faceți click pe butonul Download Now.

HD Tune

HD Tune testeaza viteza HDD

HD Tune este probabil cel mai cunoscut program de testat viteza la hard disk. Versiunea gratuită 2.55 este veche, deoarece nu a fost actualizată încă din 2008 și ar putea avea probleme minore cu unele dintre cele mai recente modele de hard disk, deși funcția pentru verificarea erorilor ar trebui să funcționeze bine.

După un test, graficul rezultatelor de referință va afișa viteza de citire minimă, maximă și medie. Pentru download click aici.

Alte programe de testat sau verificat viteza la SSD sau HDD

Căutați alte programe de testat viteza la SSD sau HDD? Ei bine, puteți încerca și alte programe din lista de mai jos. Aceste programe fac același lucru ca cele menționate mai sus.

  • Anvil’s Storage Utilities – Acest program de testat SSD sau hard disk, poate efectua un test complet de citire și scriere utilizând operații secvențiale și aleatorii, apoi acesta afișează un set complet de rezultate, viteza în MB/s și, de asemenea IOPS și multe altele.
  • Disk Thruput Tester – Un program mic și portabil care utilizează funcțiile de citire și scriere din Windows, pentru a scrie un fișier temporar pe unitatea specificată, apoi o citește înapoi secvențial și aleatoriu pentru a obține trei rezultate. Fișierul de testare poate fi între 10MB și 100GB cu o dimensiune a blocului de 1KB până la 8MB.

De asemenea, puteți folosi și alte programe de verificat viteza la SSD sau HDD. Programe similare cu cele menționate în acest articol ar fi: Roadkil Disk Speed, HD Speed sau DiskMark.

Dacă căutați programe de partiționare, avem un articol cu cele mai bune programe gratuite de partiționare HDD pentru Windows și Mac.