Află dacă placa video este compatibilă cu placa de bază

Află dacă placa video este compatibilă cu placa de bază (ce placă video suportă). Doriți să vă schimbați placa video, dar nu știți dacă este compatibilă cu placa de bază? În acest articol vă voi explica cum puteți verifica compatibilitatea dintre placa video și placa de bază.

Placa video compatibilă cu placa de bază (ce placă video suportă)

Află dacă placa video este compatibilă cu placa de bază

Pentru a înțelege dacă o placă video este compatibilă cu placa de bază, trebuie doar să aflați anumite aspecte esențiale: slotul acceptat sau tipul de slot prezent pe placa de bază și placa video și, pentru a nu avea probleme în timpul de asamblare, este bine să verificați și dimensiunea carcasei cât și a plăcii video.

Slotul acceptat de placa de bază

Slotul acceptat de placa de bază

Pentru a verifica compatibilitatea dintre placa video și placa de bază, mai întâi trebuie să înțelegeți care este slotul pentru placa video acceptat de placa de bază. Pentru a cunoaște această informație simplă, aveți la dispoziție două metode: primul și cel mai simplu este să analizați configurația calculatorului vostru descărcând un program gratuit precum GPU-Z.

În acest fel, prin Bus Interface din secțiunea numită Graphics Card, veți putea ști care este tipul și versiunea interfeței de conexiune acceptată de placa de bază sau dacă este cel mai recent standard PCI Express × 16 din versiunea 3.0 sau standardul anterior AGP în versiunea 3.0, denumit și AGP 8 ×.

Dacă prin prima metodă nu reușiți să înțelegeți care este slotul acceptat de placa de bază, nu vă rămâne altceva de făcut decât să vizitați site-ul oficial la placa de bază, urmând să vedeți printre specificațiile sale care sunt sloturile de expansiune sau, alternativ, faceți niște căutări rapide pe Google.

În caz contrar, dacă nu puteți descoperi slotul acceptat chiar și cu aceste metode, va trebui doar să deschideți carcasa și să verificați direct pe placa de bază.

Dimensiunea la carcasa PC-ului

După ce înțelegeți care este slotul pentru placa video suportat de placa de bază, tot ce trebuie să faceți este să verificați mai întâi dimensiunea carcasei și apoi dimensiunea la placa video. Pentru a cunoaște dimensiunea la carcasa PC-ului, prin urmare, trebuie să accesați site-ul web oficial al producătorului și, printre specificațiile oferite, verificați care sunt dimensiunile maxime permise pentru a putea monta o placă video.

Să presupunem, de exemplu, că aveți o carcasă Elite 370 de la Cooler Master. Mergând apoi pe site-ul oficial Cooler Master, veți găsi pagina de prezentare a acestui produs.

Veți găsi o specificație (denumită de obicei Specs sau Specifications), și veți găsi și Maximum Compatibility sau Maximum GPU Length (adică lungimea maximă la GPU) cu un număr, cum ar fi, de exemplu, 360 mm (adică 36 cm).

placa video compatibila cu placa de baza (dimensiunea la carcasa PC-ului)

Prin urmare, această valoare reprezintă lungimea maximă a oricărei plăci video care poate fi instalată în carcasa PC-ului vostru.

Dimensiunea la placa video

În acest moment trebuie doar să înțelegeți care este dimensiunea fizică la placa video pe care doriți să o montați. Pentru a cunoaște aceste alte informații, trebuie să accesați site-ul oficial al producătorului pentru placa voastră video și, printre specificațiile sale, să căutați doar dimensiunile sale fizice.

Să presupunem, de exemplu, că doriți să cumpărați un MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G. De aceea, accesând site-ul oficial MSI, veți găsi pagina care conține specificațiile acestei plăci video, printre care se vor regăsi și dimensiunile fizice, adică Card Dimension (mm): 279 x 140 x 42 mm.

Dimensiunea la placa video

Nu uitați, însă, că pe lângă lungimea și lățimea plăcii video, uneori chiar și grosimea plăcii ar putea crea probleme, din cauza ventilatoarelor sau a oricăror cabluri deja prezente în carcasă. Drept urmare, aveți mare grijă să verificați spațiul de care dispuneți, înainte a cumpăra o placă video nouă.

Concluzie

Pe scurt, pentru a verifica compatibilitatea dintre placa video și placa de bază, este necesar mai întâi să înțelegeți care este slotul pentru placa video acceptat de placa de bază. După ce ați înțeles acest lucru, trebuie să verificați mai întâi care este lungimea maximă a plăcilor video pe care le puteți instala în carcasa Pc-ului vostru și, după aceea, trebuie să știți care sunt dimensiunile fizice la placa video pe care urmează să o cumpărați.

În orice caz, amintiți-vă că pentru a alege placa video care se potrivește cel mai bine nevoilor voastre, trebuie, de asemenea, să fiți informați atât despre puterea sursei de alimentare, cât și despre puterea necesară pentru noua placă video (informații pe care le puteți găsi întotdeauna pe site-ul oficial al producătorului).