Calculator sursă PC (cum calculezi puterea la sursă)

Calculator sursă PC (cum calculezi puterea la sursa de alimentare). Trebuie să cumpărați o sursă de alimentare pentru calculator, dar nu sunteți sigur care este puterea de care aveți nevoie? În acest articol vă voi explica cum puteți calcula puterea sursei de alimentare pentru PC.

Calculator sursă PC (cum calculezi puterea)

Calculator sursă PC (cum calculezi puterea)

Primul aspect care trebuie verificat, atunci când se calculează puterea unei surse de alimentare pentru un calculator, este sarcina cu care este utilizată efectiv sursa de alimentare. De exemplu la o sursă de alimentare de 500 W, dacă consumul componentelor interne ale PC-ului este de doar 500 W, atunci sarcina va fi de 100%, în mod similar, în cazul în care consumul componentelor interne ale PC-ului este de 250 W, sarcina va fi de 50%.

Eficiența, care este exprimată în procente, este un factor foarte important de luat în considerare atunci când alegeți o sursă de alimentare bună, deoarece cu cât este mai mare eficiența unei surse de alimentare, cu atât va fi mai mic consumul necesar, cât și căldura produsă.

Cu toate acestea, din moment ce, din păcate, eficiența tinde să scadă în funcție de cantitatea de energie necesară, o sursă de alimentare bună oferă o sarcină de aproximativ 70%, sau o sarcină de aproximativ 60% și 80%. Pentru a obține o eficiență ideală, puterea alimentării trebuie să fie aleasă în funcție de consumul maxim al calculatorului.

Calculator sursă PC (cum calculezi puterea)

Prin urmare, pentru a alege alimentarea potrivită, trebuie să căutați sursa de alimentare care, pe baza consumului dat de componentele interne, să atingă eficiența maximă.

Acest lucru vă va permite să aveți o sursă de alimentare care, dacă este nevoie, vă va oferi spațiu pentru a avea mai multă putere, fără a lua în considerare, de asemenea, că evitați să cumpărați o sursă mai puternică mai târziu (caz în care adăugați alte componente hardware).

Ce sursă îmi trebuie la PC

În primul rând, să spunem că nu există o formulă magică care să ne permită să înțelegem cu exactitate care este sursa de alimentare perfectă pentru un anumit PC. Cu toate acestea, pe internet, există mai multe instrumente, cum ar fi acesta, care vă permit să calculați puterea la sursa de alimentare, alegând una câte una componentele pe care ați decis să le montați.

Ce sursă îmi trebuie la PC

Cu toate acestea, aceste instrumente nu sunt 100% exacte, așa că sunt bune doar ca punct de plecare pentru a avea o idee despre consumul maxim al PC-ului care trebuie asamblat. Deci, cum calculați puterea la sursa de alimentare pentru PC? Cel mai bun mod este să utilizați mai întâi instrumentul menționat mai sus, dar apoi faceți un calcul pe cont propriu, ca să înțelegeți care este consumul componentelor individuale.

Care sunt componentele care consumă cel mai mult?

De obicei, principalele componente care consumă cel mai mult sunt două: procesorul și placa video (există cazuri în care placa video consumă singură la fel de mult ca toate componentele sistemului la un loc). Apoi este placa de bază, în timp ce hard disk-ul, SSD-ul, memoria RAM, unitatea optică și ventilatoarele consumă doar câțiva wați fiecare. Pe scurt, putem spune că:

 • pentru modulele de memorie RAM, se poate lua în considerare un consum de aproximativ 3 wați pe modul
 • pentru un SSD, puteți lua în considerare un consum de aproximativ 3 wați
 • pentru un hard disk tradițional, poate fi considerat un consum de aproximativ 8/10 wați
 • pentru o unitate optică, cum ar fi un arzător DVD, se poate lua în considerare un consum de aproximativ 25 wați
 • pentru ventilatoare, putem lua în considerare un consum de aproximativ 3/4 wați pe ventilator
 • placa de bază, începe de la aproximativ 70/80 wați pentru un model entry level, dar poate ajunge chiar și la aproximativ 120/130 wați pentru plăci mai performante
 • pentru procesor, putem considera un consum mai mic de 50 de wați dacă este un procesor low-end, aproximativ între 80 și 100 de wați, și aproximativ între 160 și 180 de wați pentru un procesor high-end
 • pentru placa video, poate fi considerat un consum de la aproximativ 100 de wați la aproximativ 300 de wați în funcție de modelul utilizat.

Acestea sunt însă consumurile maxime ale fiecărei componente, adică consumul atunci când calculatorul este sub sarcină ridicată folosind, de exemplu, programe de editare sau jocuri de ultimă generație. De fapt, atunci când folosiți calculatorul în mod normal, consumul total al componentelor individuale este mult mai mic.

Pentru a avea o estimare mai precisă, prin urmare, cel mai bun lucru este să vă bazați pe acele site-uri care fac recenzii asupra produselor care vă interesează, urmând apoi să scrieți consumul maxim care este folosit.

După ce aflați acest lucru, pentru a calcula puterea sursei de alimentare pentru PC, tot ce trebuie să faceți este să adăugați mai întâi consumul maxim la procesor și placa video, iar apoi consumul maxim al tuturor celorlalte componente din PC. După ce ați făcut acest calcul, adăugând încă 20% mai mulți wați, veți găsi în sfârșit puterea potrivită a sursei de alimentare. Dacă, totuși, veți face overclock, pentru a găsi alimentarea potrivită pentru sursa de alimentare, în acest caz, pe lângă consumul diferitelor componente, va trebui să adăugați încă 30% mai mulți wați.

Exemplu pentru puterea la sursă

Să presupunem, de exemplu, un calculator asamblat cu următoarele componente:

 • CPU: Intel Core i5-8600
 • placa video: NVIDIA GeForce GTX 1070
 • placa de bază: ASUS PRIME Z370-A
 • hard disk: oricare
 • SSD: oricare
 • unitate optică: oricare
 • memorie RAM: două module DDR4
 • ventilatoare: trei

Prin urmare, în medie, procesorul consumă 75/80 wați, placa video 180/200 wați, placa de bază 110/120 wați, hard disk-ul 7 wați, SSD-ul 3 wați, unitatea optică 25 wați, două module de memorie DDR4 5 wați și celelalte ventilatoare 10 wați. Prin urmare, în total, suntem aproximativ între 420 și 450 de wați de consum.

Adăugăm cu încă 20% mai mulți wați decât această valoare și, prin urmare, obținem că o sursă de 550 watt este deja mai mult decât suficientă pentru o astfel de configurație, ajungând la 600 de wați (adică adăugând 30% mai mulți wați) este perfect și pentru overclock.