Instalare (configurare) VPN pentru un router TP-Link

Instalare (configurare) VPN pentru un router TP-Link. În acest articol vom vorbi despre modul de instalare și configurare a unui VPN pe router TP-Link sau alt model.

Instalare (configurare) VPN pentru un router TP-Link

Instalarea unui VPN pe router este o modalitate excelentă de a crește securitatea și de a vă asigura că toate datele care sunt folosite prin rețeaua Wi-Fi sunt criptate și sunt ascunse de ochii curioși.

Având un serviciu VPN care rulează pe router înseamnă că tot traficul care trece prin router va fi criptat. Orice dispozitiv care se conectează la internet prin intermediul acestui router va beneficia de o conexiune criptată, chiar și dispozitivele care nu suportă conexiuni VPN, cum ar fi gadgeturile Smart Home și Apple TV.

De obicei, un VPN va încetini conexiunea la internet. Uneori, acest lucru s-ar putea să nu fie vizibil, dar există o scădere a vitezei atunci când utilizați o rețea VPN, și mai ales dacă vă conectați la un server într-o țară îndepărtată.

De asemenea, o rețea VPN înseamnă că toată activitatea voastră va trece prin VPN, inclusiv actualizări de software și alte lucruri care nu trebuie într-adevăr să treacă printr-o rețea VPN.

În plus, spre deosebire de o aplicație VPN de pe telefon, nu este ușor să activați și să dezactivați VPN-ul pe router sau să schimbați serverele. Și poate bloca și unele conexiuni care ar putea împiedica funcționarea corectă a unor site-uri și servicii.

În cele din urmă, cu excepția cazului în care routerul vostru suportă VPN, cum ar fi unele modele de la Asus, va trebui să instalați firmware-ul personalizat pentru a face acest lucru și numai unele routere sunt compatibile cu aceasta.

Cum instalez un VPN pentru router?

Deși este posibil ca ruterul vostru să suporte deja conexiuni VPN, dacă nu, puteți să configurați ruterul pentru VPN instalând firmware-ul DD-WRT. Mai jos găsiți pașii de bază pentru configurarea routerului.

 • Conectați-vă la interfața routerului
 • Verificați dacă acceptă conexiuni VPN
 • Dacă da, introduceți detaliile contului VPN
 • Activați conexiunea

Dacă routerul vostru nu acceptă conexiuni VPN, DD-WRT este un firmware puternic, care deschide mai multe opțiuni pentru routerul vostru, și permite conexiuni VPN. Dacă nu știați, DD-WRT a fost conceput ca un înlocuitor pentru firmware-ul standard care vine cu routerul.

Instalarea firmware-ului este un proces cunoscut sub numele de flash și nu este simplu de instalat. Acest lucru ar putea anula garanția routerului vostru și, dacă instalarea este făcută în mod incorect, este posibil ca routerul să nu mai funcționeze.

În cazul în care acest lucru este o problemă pentru voi, sau credeți că este greu de făcut, puteți achiziționa un router cu DD-WRT instalat.

Cum instalez un VPN pentru router?

Instalare DD-WRT în router

În primul rând, va trebui să verificați dacă routerul vostru poate suporta DD-WRT. Puteți face acest lucru pe site-ul DD-WRT, accesați site-ul și uitați-vă la routerele acceptate.

Nu încercați să faceți acest proces de instalare cu o rețea Wi-Fi, conectați calculatorul sau laptopul la router prin intermediul unui cablu ethernet. Resetați ruterul urmând instrucțiunile furnizate de producător, sau citiți pe site-ul nostru despre cum puteți resta routerul.

Odată ce ați făcut acest lucru accesați din nou site-ul DD-WRT și introduceți modelul routerului. Veți vedea câteva opțiuni diferite pentru descărcare, asigurați-vă că selectați cea mai recentă versiune. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că ați citit cu atenție informațiile furnizate pe pagina routerului pentru a vă asigura că nu pierdeți pași importanți.

Odată ce ați descărcat firmware-ul corect, este timpul să îl instalați. Procesul de instalare va varia ușor în funcție de ruterul vostru.

 1. Conectați-vă la router cu adresa IP (cum te conectezi la router cu adresa IP).
 2. Mergeți în secțiunea Admin și căutați Upgrade Firmware sau ceva similar.
 3. Alegeți opțiunea Select File și găsiți fișierele de instalare DD-WRT pe care le-ați descărcat.
 4. Încărcați-le în router și lăsați-l să-și facă treaba. Asigurați-vă că nu îl deconectați sau nu faceți altceva până nu este gata.

După terminarea procesului, reconectați-vă la router și reveniți la pagina de administrare. Noul firmware pe care tocmai l-ați instalat, posibil că va cere un nume de utilizator și o parolă, care va fi Root/Admin (asigurați-vă că schimbați acest lucru). După ce v-ați conectat, ar trebui să vedeți interfața DD-WRT.

Configurare VPN la router

Acum, dacă ați instalat DD-WRT, va trebui să configurați VPN-ul pentru a rula pe router. Configurarea unui VPN pe router este un proces destul de implicat și ar trebui să consultați un ghid specific pentru detalii, deoarece acesta va varia de la furnizor la furnizor.

În mod normal ar trebui să găsiți un ghid specific pe pagina furnizorului vostru VPN. De exemplu, iată ce trebuie să faceți:

 1. Introduceți un nume pentru furnizorul VPN
 2. Introduceți adresa serverului
 3. Alegeți tipul de criptare, cum ar fi IKEv2 / IPsec
 4. Introduceți numele de utilizator și parola

După ce ați introdus informațiile și ați apăsat pe butonul de salvare, VPN-ul vostru va fi configurat și va funcționa. Tot traficul care trece prin router va fi criptat, acest lucru vă protejează, și nimeni nu vă poate urmări mișcările online.