Cum se resetează un router la setările din fabrică

Cum se resetează un router la setările din fabrică (Tp-Link, D-Link, Huawei, Asus). Din când în când, poate fi necesar să resetați routerul. Dacă conexiunea la internet scade sau viteza este lentă, merită să resetați, sau să reporniți routerul pentru a vedea dacă se rezolvă problema. Vom vorbi despre cum se resetează un router la setările din fabrică.

Pe router ar trebui să găsiți un buton pentru resetare (reset), dar aveți grijă că o să șteargă setările, inclusiv numele de utilizator și datele de conectare. Dacă doriți doar să reporniți routerul, căutați butonul de alimentare. Dacă nu există, pur și simplu scoateți ștecherul din priza de alimentare timp de 10 secunde și apoi băgați-l din nou.

resetează un router

Cum se resetează din fabrică routerul?

Dacă trebuie să ștergeți toate setările, pentru că ați uitat parola de administrator pe care ați setat-o, atunci va trebui să găsiți manualul de utilizare care va explica ce buton să apăsați și cât timp trebuie să îl țineți apăsat.

Majoritatea routerelor au o procedură de resetare similară, care implică utilizarea unei scobitori pentru a apăsa un buton mic, încastrat timp de 10 secunde, până când luminile se aprind și se repornesc. Din nou, acest lucru poate varia în funcție de producător, dar majoritatea manualelor sunt disponibile online dacă căutați modelul exact.

O resetare hard este singurul lucru de făcut dacă ați schimbat (și apoi uitat) parola de administrator. Fără această parolă nu puteți schimba nimic în router, cum ar fi parola Wi-Fi sau numele rețelei.

Când routerul se repornește, ar trebui să fie la fel cum a ajuns nou în cutie și probabil va necesita o configurație, cum ar fi numele de utilizator și parola ISP. În mod obișnuit, routerele furnizate de ISP-ul vostru utilizează o autentificare generică, astfel încât să se reconecteze la internet fără intervenția voastră.

Este routerul meu infectat cu malware?

Escrocii și hackerii sunt peste tot. De la e-mail-urile și înșelăciunile pe Facebook la keylogger-ele invizibile și site-urile false care îți fură parola și identitatea, e aproape ca și cum nu le poți scăpa.

În mod strict vorbind, este probabil ca routerul vostru să fi fost hackerit. Asta înseamnă că router-ul ar putea să vă redirecționeze browserul web la versiuni false de site-uri web. Deoarece acestea arată la fel ca site-urile pe care le cunoașteți deja, introduceți numele de utilizator și parola și trimiteți datele la hackeri.

Din fericire, majoritatea routerelor noi au nume de utilizator și parolă individuală care împiedică accesul.

Când deschideți un site web, ar trebui să verificați că este original, mai ales dacă este vorba despre site-ul de la banca voastră. Aceste site-uri web au https: // la începutul adresei și browser-ul vostru ar trebui să aibă, de asemenea, un simbol pentru lacăt.

Cum să elimini malware din router

Dacă routerul nu utilizează setările DNS corecte, și după o resetare, router-ul încă raportează servere DNS falsificate, acesta poate fi infectat cu programe malware.

Singura modalitate de a elimina acest lucru este să instalați ultimul firmware de la producătorul routerului. Fiecare router este diferit, deci va trebui să vă uitați prin meniurile de setări pentru a găsi opțiunea de a actualiza firmware-ul. Accesați site-ul web al producătorului, și căutați modelul vostru de router. Normal modelul ar trebui să îl vedeți scris pe router.

Va trebui să descărcați firmware-ul pe hard disk sau pe un stick USB. Apoi, înapoi în meniul routerului, căutați o opțiune de upgrade a firmware-ului. Poate fi posibil să conectați un stick USB care conține firmware-ul direct la portul USB de la router, dar veți avea nevoie de un laptop sau un PC pentru a porni procesul de actualizare.

Dacă nu știți cum să deschideți porturile la router (port forwarding), avem un articol care vă poate fi de folos. Deschide porturile la router port forwarding.