Încărcător fără fir wireless: cum funcționează

Încărcător fără fir wireless: cum funcționează. Ați achiziționat recent un smartphone nou și, printre specificațiile sale, ați observat posibilitatea încărcării fără fir. Vă gândiți să exploatați această caracteristică particulară, probabil pentru a reîncărca telefonul în timp ce lucrați și fără a fi nevoie să dezasamblați cablurile. Dar cum funcționează acest tip de încărcător? Cum transferați energia pe noul vostru telefon datorită numai contactului?

Încărcător fără fir wireless: cum funcționează

Vom vorbi în detaliu despre modul în care funcționează un încărcător fără fir wireless, și cum puteți reîncărca un dispozitiv fără cablu USB, și în cele din urmă vă vom da câteva sfaturi pentru a alege încărcătorul fără fir care este potrivit pentru voi.

Nu vă faceți griji, nu trebuie să studiați electronica pentru a înțelege această tehnologie! Citiți în continuare acest articol și vă veți convinge.

Inducția electromagnetică

incarcator wirles

Înainte să vorbim despre modul în care funcționează un încărcător fără fir wireless, este bine să menționăm pe scurt conceptele fizice care domină acest mecanism, pentru că scopul nostru este să înțelegeți totul în termeni foarte simpli. Vom începe cu un exemplu cu care probabil ați avut de-a face (Ghivecele de gătit cu inducție)

Ghivecele de gătit cu inducție, cele care pot găti alimente fără a încălzi zona de gătit (spre deosebire de plitele din sticlă ceramică) exploatează principiul inducției electromagnetice, așa numita lege Faraday, pentru care energia generată de zona de gătit (adică aragazul), în contact cu partea inferioară a vasului, generează un câmp electromagnetic capabil să activeze particulele de fier prezente în vasul în sine. Aceste particule încălzesc vasul care, în felul acesta, gătește alimentele conținute în el.

Din acest motiv, chiar dacă vasele sunt fierbinți, zonele de gătit ale unei plite de inducție sunt întotdeauna reci (nu există transfer de căldură, ci energie deplasată într-un câmp). Mai mult, pentru a exploata inducția, fundul vaselor trebuie să fie făcut din materiale care pot genera câmpuri electromagnetice în contact cu plita.

Dar cum energia se mișcă de la un punct la altul dintr-un câmp electromagnetic? Secretul este forța. Pentru a explica acest lucru cu un exemplu, gândiți-vă la doi oameni care țin o coardă,
dacă unul dintre ei mișca de coardă pentru a genera valuri, aceste valuri vor veni și în cealaltă parte, fără ca a doua persoană să facă vreo mișcare.

Principiul de funcționare al unui încărcător wireless este foarte, foarte asemănător cu exemplul de mai sus. Datorită transferului prin inducție electromagnetică, este posibil să trimiteți energia generată de baza de încărcare direct la bateria dispozitivului, prin intermediul senzorilor adecvați plasați pe bază și receptoarele care se află pe dispozitiv.

În mod clar, cu cât câmpul electromagnetic este mai mare, cu atât transferul de energie este mai rapid. Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că o bază de încărcare mai mare poate acționa mai repede. Pentru a evita supraîncărcarea sau deteriorarea fizică a dispozitivelor sau chiar a persoanelor, producătorii de baterii și smartphone-uri limitează tensiunea maximă. Mai mult, în prezent, materialele de construcție a dispozitivelor au o limită pentru viteza de transfer prin inducție.

Ce înseamnă Qi?

ce_inseamna_qi

Acum, dacă ați înțeles cum funcționează transferul de energie între baza de încărcare și dispozitiv, este timpul să vorbim despre încărcarea fără fir. În primul rând, în acest sector, protagoniștii sunt două organizații mari: WPC (Wireless Power Consortium) și PMA (Power Matters Alliance), ambele angajate în perfecționarea și îmbunătățirea tehnologiei menționate anterior.

În special, WPC este responsabilă pentru gestionarea standardelor cu care încărcarea fără fir este implementată de către producători. Cea mai comună dintre acestea este standardul Qi, utilizat de marea majoritate a producătorilor care profită de wireless, inclusiv Samsung, Nokia și Apple. Qi folosește principiul inducției electromagnetice pentru reîncărcare.

Standardul Qi, pentru ca reîncărcarea să aibă succes, necesită ca baza de încărcare și senzorul din interiorul dispozitivului (smartphone, smartwatch și așa mai departe) să fie foarte apropiați unul de celălalt, la o distanță minimă de 45 milimetri și maxim 400 milimetri și perfect aliniate.

Într-un mod complet teoretic, standardul Qi ar putea transfera energie și prin rezonanță magnetică, eliminând astfel necesitatea ca dispozitivele implicate să fie foarte apropiate și aliniate.

Cum funcționează un încărcător fără fir wireless

cum functioneaza

Dacă ați citit cu atenție până aici, criteriul din spatele operării a unui încărcător wireless ar trebui să vă fie clar.

Un încărcător fără fir constă dintr-o bază pe care trebuie să puneți dispozitivul. Baza poate conține benzi de cauciuc, utile pentru menținerea dispozitivului, iar pe acesta există unul sau mai multe puncte de încărcare, marcate cu un simbol, acestea conțin transmițătoarele de energie care, în contact cu dispozitivul electronic reîncărca bateria.

Dar cum înțelege încărcătorul că trebuie să reîncarce un dispozitiv? Explicația este destul de simplă. Emițătoarele plasate pe bază, la intervale regulate, trimit un semnal de control pentru a verifica prezența receptoarelor instalate în dispozitivele de încărcare. Când dispozitivele sunt detectate, emițătoarele creează un câmp electromagnetic cu receptoarele, pentru a începe imediat încărcarea.

Cum să alegeți un încărcător fără fir wireless

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să verificați dacă dispozitivul este predispus la modul de încărcare wireless, dacă este trebuie să țineți cont de câteva lucruri.

Compatibilitate – nu toate încărcătoarele fără fir suportă ambele standarde menționate în acest articol. Deci, înainte de a continua achiziția, verificați dacă dispozitivul vostru este compatibil cu standardul Qi, cu standardul PMA sau cu ambele, și alegeți corespunzător.

Formă – de obicei, planul de încărcare al unui astfel de încărcător este într-o poziție orizontală și poate fi rotund, pătrat sau orice altă formă. Există unele încărcătoare care, pentru a face utilizarea dispozitivului mai convenabil în timpul încărcării, au un plan de reîncărcare care poate fi poziționat vertical.

Punctele de încărcare – unele încărcătoare de acest tip sunt dotate cu mai multe puncte de încărcare, adică mai multe zone echipate cu emițătoare. Cu toate acestea, aceasta nu garantează o reîncărcare mai rapidă și nici posibilitatea de încărcare a mai multor dispozitive în același timp. Dispozitivul trebuie să fie compatibil cu transmisia din mai multe puncte de încărcare. Deci, ar trebui să nu optați pentru un încărcător cu mai multe puncte de încărcare.

Baterii și conectivitate suplimentară – unele încărcătoare fără fir au o baterie externă, ceea ce le face un Power bank wireless. În plus, puteți găsi pe ele unul sau mai multe porturi USB, utile pentru încărcarea simultană a mai multor dispozitive (unul pentru modul wireless, celelalte prin cablu).

Indicatoarele LED – încărcătoarele wireless sunt disponibile cu indicatoare, ceea ce vă permite să verificați dacă dispozitivul se încarcă.

Nu știți dacă puteți folosi orice încărcător la telefon sau tabletă? Ei bine, avem un articol în care explicăm acest lucru aici. Pot folosi orice încărcător la telefon sau tabletă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *