Evitați înșelătoriile de phishing pe internet sau email

Nu fiți victima unui atac de phishing care vă cere banii ori datele bancare. Vom vorbi despre cum să evitați înșelătoriile de phishing pe internet sau email .

Evitați înșelătoriile de phishing pe internet sau email

Atacurile de phishing este un lucru foarte urât. Nu numai că au potențialul de a goli contul bancar al victimei, ci și de a lăsa persoana să se simtă prost din cauza faptului că a fost înșelată să-și dea datele.

Deci, ce anume este această înșelătorie de phishing și cum puteți să evitați să fiți înșelați? Iată ce trebuie să știți.

Ce este Phishing-ul?

Phishing este un stil vechi de înșelătorie pe internet care folosește e-mailuri false care prezintă avertismente de la bănci sau de la alte organizații.

În cadrul acestor comunicări, cititorul poate face clic pe link-uri care apoi sunt redirecționați către o pagină în care pot introduce detaliile contului curent. Desigur, aceste legături nu se referă la site-ul autentic, ci locul în care escrocii recoltează detaliile de autentificare ale victimelor.

Ceea ce face ca atacurile de phishing să aibă succes este faptul că aceștia utilizează adesea logo-urile organizațiilor din e-mailuri, făcându-le să pară mesaje oficiale.

Cum mă pot proteja de o înșelătorie de phishing?

În timp ce înșelătoriile mai sofisticate pot fi mai greu de detectat, există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a vă proteja de a fi păcăliți.

Nu faceți clic pe link-uri

Regula de aur este pur și simplu să nu faceți clic pe linkurile din e-mailuri sau mesaje care apoi vă solicită să vă conectați. Chiar dacă vi sa trimis un avertisment de urgență că parola voastră a fost spartă ori furată sau că contul vostru urmează să fie dezactivat pentru un motiv sau altul, nu faceți clic pe linkuri.

În marea majoritate a cazurilor, acestea vor fi mesaje false și, dacă decideți să dați clic pe linkuri și să introduceți detaliile voastre, dovada că ați fost înșelați o să se vadă la contul vostru bancar.

Nu sunt întotdeauna site-uri bancare utilizate, veți vedea, de asemenea, atacuri de phishing pentru Gmail, Facebook, Amazon, Apple sau alte servicii populare de înaltă calitate, care au atașat detaliile la cartea voastră de credit.

Cel mai bun mod de a evita să fiți înșelați de unul dintre aceste e-mailuri este să deschideți o fereastră nouă în browser și apoi să mergeți direct în contul vostru (nu copiați și lipiți linkul din mesaj). Dacă există o problemă, cu siguranță veți putea să o rezolvați singuri.

Uitați-vă la modul în care e-mailul este scris

Este adevărat că poate fi și scrise bine, dar cele înșelătoare sunt adesea prost scrise, cu erori gramaticale care trădează persoana și se vede ca este un amator.

Căutați orice propoziții ciudate care par pur și simplu greșite. Acestea ar putea fi amestecate, folosirea ciudată a limbii sau orice altceva care ține de voi.

Adevărat, lucrurile s-au schimbat de la începutul anilor 2000, dar e-mailurile sunt încă comune. Trebuie doar să ai grijă de cele care sunt mai elocvente și mai bine formatate. Faptul este că nimeni nu vă va oferi milioane de dolari sau orice altă monedă din senin așa.

Nu vă bucurați de premii

Ce poate fi mai frumos decât să vezi un mesaj care apare în căsuța de e-mail, aducându-ți la cunoștința că ai câștigat o competiție pe care nu-ți poți aminti nici măcar intrarea?

Dacă dintr-o dată vă aflați câștigătorul unui premiu și vi se cere să faceți clic pe un link și să introduceți datele voastre. … ..stop. Aceasta este doar o variantă a atacului de phishing despre care am vorbit mai devreme.

Nu ajutați prietenii care au nevoie de ajutor

Bine, recunoaștem, sună destul de bizar dar nu vă faceți griji, această metodă avertizează împotriva unui anumit stil de atac.

Călătorul rătăcit” este o înșelăciune care trimite victimelor un mesaj de la un prieten sau un iubit care spune că sunt blocați în străinătate fără bani (fie că a fost furat, fie că a avut loc un alt dezastru) și are nevoie de bani de urgență.

După cum vă imaginați, acei bani vor dispărea în momentul în care apăsați trimiteți. Încă o dată, modul de autentificare a situației este de a contacta persoana care a trimis mesajul.

Lista rapidă de reținut

Practic, nu faceți clic pe link-uri, nu dați detalii despre cont sau trimiteți bani, decât dacă știți că mesajele sunt reale și de la cine provine.