Diferența dintre glisare și atingere (swipe și tap)

Diferența dintre glisare și atingere (swipe și tap) pe Android sau iPhone. Ați auzit de swipe sau tap dar nu aveți idee ce înseamnă? În acest articol vă voi explica ce diferență există între glisare și atingere.

Diferența dintre glisare și atingere (swipe și tap)

Diferența dintre glisare și atingere

Atunci când interacționați cu ecranul tactil al unui dispozitiv, cum ar fi un smartphone sau o tabletă (Android/iOS), este posibil să efectuați o serie de operații similare cu cele care se efectuează cu un mouse. În aceste cazuri, însă, în loc de termeni precum click sau dublu click, sunt folosiți termeni particulari care, uneori se mai numesc gesturi. Swipe și tap sunt printre cele mai importante gesturi cunoscute și utilizate pe un smartphone sau o tabletă (Android/iOS).

Ce înseamnă swipe?

Swipe-ul vă permite să mutați suprafețele într-o anumită direcție în jos, în sus, spre dreapta sau spre stânga atingând și ținând apăsat un deget dintr-o parte a ecranului în cealaltă. Folosind un swipe, puteți vizualiza, de obicei, opțiuni și meniuri sau, derulați înainte și înapoi între mai multe pagini sau file. De exemplu, glisând de la dreapta la stânga, puteți derula prin conținutul filelor afișate pe ecran.

De asemenea, glisând de la stânga la dreapta, utilizatorul poate efectua anumite acțiuni. Trebuie spus că, uneori în loc de termenul swipe, termenul flick ar putea fi folosit și pentru a indica o mișcare care se execută ca un swipe, dar mai rapid decât acesta, permițând astfel să derulați conținuturi mari sau foarte lungi (așa cum se întâmplă, de exemplu, pe rețelele de socializare).

Ce înseamnă tap?

Tap este echivalent cu un singur click de mouse. Atingerea pe ecran nu înseamnă altceva decât să atingeți scurt ecranul cu degetul. Cu ajutorul unui tap, puteți naviga către o destinație atingând elemente precum un articol, o imagine, un meniu, un buton sau orice altceva care este afișat pe ecranul unui dispozitiv Android, iOS, etc).

De exemplu, cu un simplu tap pe cuvinte, imagini sau meniuri, utilizatorul poate naviga între elementele de pe ecran, în schimb, cu un tap pe pictograma în formă circulară cu semnul + permite utilizatorului să efectueze acțiuni și să interacționeze cu anumite elemente.

Dublu tap

Pe lângă tap, există și așa-numitul dublu tap, care este echivalent cu dublu click pe mouse. Dublu tap pe ecran nu înseamnă altceva decât să atingeți scurt ecranul cu un deget de două ori la rând. Prin atingerea dublă, este posibil, în general, să deschideți ecranul dispozitivului atunci când este în modul stand-by, să comutați rapid între aplicații sau să măriți o imagine.

De exemplu, prin atingerea dublă, utilizatorul mărește mai întâi imaginea și apoi, atingând din nou pe un alt punct al imaginii, este posibil să o facă mai mică.

Rețineți că swipe, tap și dublu tap sunt toate comenzile care, pe lângă ecranele smartphone-urilor și tabletelor, pot fi de asemenea efectuate pe touchpad-urile notebook-urilor folosind unul sau mai multe degete. Cu toate acestea, dacă ați citit acest articol, acum ar trebui să înțelegeți care este diferența dintre glisare și atingere (swipe sau tap) pe un telefon Android sau iPhone.