Demontare laptop (dezasamblare) HP, ASUS, Lenovo

Demontare laptop (dezasamblare) HP, ASUS, Lenovo sau Toshiba Satellite. Ați observat o supraîncălzire excesivă la laptop, și doriți să curățați ventilatoarele pentru a vedea dacă situația se îmbunătățește, dar nu știți cum să faceți acest lucru? Indiferent de motiv, chiar dacă ați decis să schimbați memoria RAM sau hard disk-ul, în acest articol vă voi explica cum puteți demonta un laptop în siguranță.

Demontare laptop (dezasamblare) HP, ASUS, Lenovo

Înainte să vă explic cum să dezasamblați un laptop, trebuie să aflați mai multe despre posibilele consecințe cu care vă puteți confrunta.

Dezasamblarea unui laptop nu este un lucru foarte simplu: necesită o anumită abilitate manuală, dar și o doză bună de răbdare și mai presus de toate, destul de mult timp. O altă problemă de luat în considerare este aceea că fiecare laptop are o structură diferită și, prin urmare, oferă o procedură diferită pentru a fi demontat.

Rețineți că laptopurile nu sunt concepute pentru a fi dezasamblate de toată lumea, doar de experți în domeniu. Unele mecanisme, cabluri (sau conexiuni între componente la placa de bază) pot fi deteriorate dintr-o mișcare greșită. Mai mult, trebuie să știți că, în multe cazuri, reasamblarea unui laptop demontat poate fi o problemă destul de mare!

Prin urmare, dacă nu vă simțiți pregătiți să faceți acest lucru, nu ezitați să solicitați ajutorul unui tehnician expert care vă va putea ajuta, limitând la minimum erorile (ceea ce, în cele mai grave cazuri, ar putea duce la defecțiunea laptopului).

Demontare hard disk și memorie RAM

Demontare hard disk și memorie RAM

Am și o veste bună: dacă intenționați să dezasamblați laptopul pentru a înlocui hard disk-ul sau memoria RAM, trebuie să știți că multe laptopuri simplifică accesul la aceste componente, la care se poate ajunge foarte ușor deșurubând câteva șuruburi pe spatele laptopului.

Deci, după ce opriți laptopul și îl deconectați de la priza de curent, scoateți bateria. Apoi, uitați-vă unde se află hard disk-ul sau memoria RAM (de obicei este o pictogramă cu un hard disk sau memorie RAM), deșurubați șurubul și ridicați capacul ușor, pentru a accesa componenta.

Uneltele necesare

Uneltele necesare

Ați citit cu atenție toate riscurile dar ați ales oricum să continuați? În acest caz, ca primă precauție, vă recomand să aveți la dispoziție o serie de instrumente care, fără îndoială vor fi utile. De exemplu, aveți nevoie de șurubelnițe cu cap subțire o pensetă etc. Dacă nu aveți, puteți achiziționa toate instrumentele necesare în kituri speciale, care pot fi achiziționate în magazine sau online. Pe eMAG un Kit complet pentru iPhone, Laptop, și Smartphone costă 83,30 Lei.

De asemenea, este recomandat să aveți mănuși (latex sau nitril) la îndemână, pentru a reduce la minimum contactul dintre mâini și componentele electronice (care pot fi deteriorate de căldură) și, dacă intenționați să curățați laptopul, pregătiți și un spray cu aer comprimat.

Alegeți întotdeauna o suprafață de lucru stabilă, curată, fără alte obiecte care ar putea, într-un fel, deteriora componentele interne. În cele din urmă, înainte de a continua, amintiți-vă să deconectați cablul de curent și lăsați-l să se răcească dacă este necesar.

Demontare laptop HP

Demontare laptop HP

În funcție de model, demontarea unui laptop HP poate fi mai mult sau mai puțin complicată. În acest articol, voi da ca exemplu laptopurile din seria HP 15, adică modelele 250, 255 și 256 G5, foarte asemănătoare între ele.

Pentru început, întoarceți laptopul cu fața în jos, scoateți bateria și deșurubați primele 10 șuruburi de fixare, aveți grijă să deșurubați și șuruburile de la unitatea CD/DVD. Apoi, ridicați picioarele de cauciuc situate pe părțile laterale la baterie, și deșurubați cele două șuruburi, după aceea, scoateți ușor unitatea optică din laptop.

Odată făcut acest lucru, întoarceți laptopul, deschideți-l și, încercați să separați ușor partea din față, aveți grijă să separați ușor, fără să forțați. În cele din urmă, închideți din nou laptopul, întoarceți-l cu capul în jos și separați cele două bucăți de plastic: în acest fel, ar trebui să accesați imediat componentele interne.

Demontare laptop Toshiba

Demontare laptop Toshiba

Demontarea laptopurilor Toshiba nu este deosebit de complexă, deoarece multe laptopuri sunt echipate cu suporturi speciale pentru memoria RAM și hard disk. Totuși, mă voi referi la laptopurile Toshiba Satellite L50/L50D și L55/L55D.

După deconectarea laptopului, întoarceți-l cu fața în jos, scoateți cele două șuruburi care fixează bateria (în partea superioară), cele trei șuruburi situate pe marginile laterale și cele două șuruburi situate pe marginea de jos. În cele din urmă, deșurubați și șurubul situat în centru.

După ce faceți acest lucru, scoateți ușor unitatea CD/DVD și, încercați să separați plasticul inferior de cel superior. Apoi, eliberați ușor partea din plastic, până când este îndepărtată complet.

Demontare laptop ASUS

Demontare laptop ASUS

Pentru demontare laptop ASUS, am luat ca exemplu modelul X555. Deci, închideți și întoarceți laptopul după ce l-ați deconectat de la curent, deșurubați șurubul de la capacul de memorie RAM (singurul disponibil) și ridicați capacul, scoateți, dacă este necesar, și modulele de memorie.

După ce faceți acest lucru, scoateți restul de 8 șuruburi de pe carcasă: două sunt situate în partea stângă (la unitatea optică), două în partea dreaptă, două în partea de sus și patru în partea de jos.

Aveți grijă, deoarece șuruburile au lungimi diferite, în funcție de poziția în care se află: scrieți poziția fiecăruia dintre ele, deoarece încercarea de a înșuruba un șurub în poziția greșită ar putea deteriora carcasa laptopului.

Odată ce șuruburile sunt scoase, rotiți laptopul în poziția normală, ridicați ecranul și, încercați să separați cele două părți din plastic. Apoi, ridicați ușor partea din față, trebuie să deconectați conectorii de la tastatură și touchpad de la placa de bază. Faceți acest lucru cu grijă: mișcarea prea bruscă ar putea deteriora cablurile de conectare.

După ce clemele cablurilor au fost deconectate, puteți separa în cele din urmă partea superioară de cea inferioară.

Demontare laptop Lenovo

Demontare laptop Lenovo

Vreau să vă avertizez că din experiența personală, laptopurile marca Lenovo sunt printre cele mai dificile de dezasamblat, datorită configurației particulare a componentelor interne. Totuși, vă voi da un exemplu pe un laptop Lenovo Ideapad 110.

În primul rând, deconectați laptopul de la sursa de curent, întoarceți-l cu capul în jos și scoateți cele două șuruburi centrale, cele situate chiar sub baterie. Acum, întoarceți laptopul, ridicați ecranul, și cu ajutorul la o linie de plastic, ridicați parțial tastatura, începând de sus, în jos.

Acum, deconectați ușor conectorii care sunt pe placa de bază, apoi deconectați cablul de la baterie (este situat în centru) și deșurubați șurubul situat în apropierea ventilatorului. Apoi deșurubați șuruburile rămase: patru în partea stângă, două în partea dreaptă, patru jos și unul central, de la unitatea optică. Apoi îndepărtați ușor partea de plastic de pe placa de bază.

Dacă ați citit cu atenție acest articol, înseamnă că ați înțeles, cel puțin în general, cum să demontați un laptop. Dacă acest articol nu a fost suficient pentru voi, puteți căuta pe Youtube tutoriale video. Cu siguranță veți găsi videoclipuri care vă vor fi de folos. Puteți folosi cuvinte cheie cum ar fi: demontare laptop (marca și modelul), dezasamblare laptop (marca și modelul) sau disassemble laptop.