Cum se montează un hard disk sau SSD în PC

Cum se montează un hard disk sau SSD în PC. În acest articol o să vă explic pas cu pas cum se instalează un hard disk sau SSD în calculator. Chiar dacă nu ați mai montat niciodată un hard disk sau SSD, nu trebuie să vă faceți griji, deoarece este foarte simplu.

Cum se montează un hard disk sau SSD în PC

Cum se montează un hard disk sau SSD în PC

După ce ați ales hard disk-ul sau SSD-ul pentru calculatorul vostru nou sau vechi, acum trebuie doar să îl montați în carcasă folosind slotul special de 3,5 inch, în cazul în care este un hard disk, sau 2,5 inch, în cazul unui SSD. În funcție de marca și modelul carcasei, puteți găsi sloturile la înălțimi diferite.

Cu toate acestea, datorită dimensiunilor sale fizice, nu ar trebui să aveți probleme în recunoașterea sloturilor. Dacă carcasa este veche, în cazul în care aveți nevoie să montați un SSD, cel mai probabil, pentru a monta SSD-ul în carcasă va trebui neapărat să cumpărați un adaptor special. Achiziționând adaptorul potrivit, dacă doriți, puteți instala SSD-ul în slotul de 5,25 inch, adică unde sunt de obicei montate cititoarele de carduri și unitățile CD/DVD.

Înainte de a începe, vreau să vă spun că hard disk-ul, SSD-ul, cititorul de carduri, unitatea DVD și sursa de alimentare trebuie să fie montate întotdeauna înainte de instalarea plăcii de bază în carcasă. Acest lucru este tocmai pentru a vă permite să montați mai ușor aceste componente în carcasă și, în același timp, pentru a evita deteriorarea plăcii de bază în sine. În orice caz, nu se întâmplă nimic dacă montați componentele după instalarea plăcii de bază în carcasă, deoarece trebuie doar să acordați mai multă atenție. Acestea fiind spuse, iată care este procedura de urmat care vă va permite să montați hard disk-ul sau SSD-ul în calculator:

1: În primul rând, pentru a evita să deteriorați diferitele componente electronice ale PC-ului, asigurați-vă că descărcați energia electrică din corpul vostru, atingând un calorifer sau marginile metalice ale carcasei cu ambele mâini, sau folosiți mănuși. Apoi, așezați carcasa pe o suprafață posibil solidă, bine luminată și la o înălțime care vă permite să vă deplasați cu ușurință.

Acum puneți carcasa într-o poziție orizontală, cu fața orientată spre voi și partea stângă orientată în sus, apoi deșurubați peretele lateral al carcasei și puneți-l deoparte. În funcție de carcasă, această ultimă operație poate fi făcută fie direct cu mâinile, fie cu ajutorul unei șurubelnițe.

2: Acum introduceți cu ușurință hard disk-ul în slotul de 3,5 inch sau SSD-ul în slotul de 2,5 inch, îndreptând contactele de pe spatele acestuia spre placa de bază:

Cum se montează un hard disk sau SSD în PC

3: Acum aliniați hard disk-ul sau SSD-ul cu orificiile de pe structura metalică a carcasei, apoi înșurubați hard disk-ul sau SSD-ul cu cel puțin patru șuruburi, mai întâi două pe o parte și apoi, două pe cealaltă parte.

4: Acum, puteți continua să conectați cablul de date SATA, adică cel roșu cu capetele negre, mai întâi în spatele hard disk-ului …

instalare hard disk sau SSD cablu de date sata

… și apoi în portul „L” situat pe placa de bază. Pentru a găsi portul, uitați-vă unde scrie SATA1. Simplu, nu?

cablu de date sata la hard disk sau SSD

Montare al doilea hard disk

Desigur, urmând procedura de mai sus puteți instala cât mai multe hard disk-uri sau SSD-uri. Dacă veți instala mai multe hard disk-uri sau SSD-uri, și carcasa vă permite, vă recomand să lăsați întotdeauna o anumită distanță între ele, pentru a circula mai bine aerul, evitând astfel probleme de supraîncălzire, mai ales dacă în carcasă aveți montate hard disk-uri clasice care produc mult mai multă căldură decât SSD-urile.