Decriptare ransomware (fișiere criptate)

Decriptare ransomware (fișiere criptate). În acest articol vom vorbi despre un program care vă ajută să decriptați fișierele criptate de virus (ransomware).

Decriptare ransomware (poze și fișiere criptate)

În ultima vreme sunt foarte multe atacuri ransomware. După atacul ransomware WannaCry, acum este altul Petya ransomware. În cazul în care nu știți ce este un ransomware, este în esență un tip de software rău intenționat care blochează accesul la datele sau fișierele utilizatorilor și apoi amenință ca vor fi șterse dacă nu se plătește o sumă de bani. Aceste fișiere sunt criptate și pentru a le debloca, trebuie să plătiți. Există multe astfel de atacuri ransomware pe Internet. În acest articol, vom vorbi despre un program gratuit de la una dintre cele mai importante companii de securitate, Trend Micro, care vă ajută să decriptați fișierele criptate.

Program pentru decriptare fișiere ransomware

Trend Micro Ransomware File Decryptor sau Anti Ransomware vă permite să decriptați fișierele dacă au fost infectate de unul dintre renumiții ransomware.

Program pentru decriptare fișiere ransomware

Programul nu necesită instalare pentru a putea fi utilizat, puteți rula direct fișierul .exe. Când deschideți programul, acesta vă solicită să selectați tipul de atac ransomware care a criptat fișierele voastre. Programul suportă 20 de ransomware: WANNACRY, SNSLocker, XORBAT, JIGSAW, CRYSIS, AutoLocky și multe altele. Puteți vedea în imaginea de mai jos lista de ransomware-uri acceptate de program.

Lista de ransomware

După ce ați selectat tipul de ransomware, puteți selecta fișierele pentru a le decripta. Programul va încerca să decripteze un fișier sau toate fișierele dintr-un folder, dar și subfolderele, și va șterge toate atacurile de ransomware de pe fișierele voastre.

Ransomware File Decryptor este unul dintre programele gratuite pentru a elimina orice fel de atacuri ransomware de pe fișierele voastre. Odată cu răspândirea atacurilor ransomware, ar trebui să fiți atenți în timp ce accesați link-uri necunoscute sau suspecte pe care le primiți prin e-mail sau când instalați aplicații suspecte.

Pentru download acest program care decriptează fișierele criptate cu ransomware accesați site-ul trendmicro și dați click pe butonul Download RansomwareFileDecryptor.

Decriptare fișiere criptate de virus

Dacă nu ați reușit să decriptați fișierele folosind programul menționat mai sus, trebuie să știți că, Kaspersky a pus la dispoziție un program numit Ransomware Decryptor care vă permite să decriptați și să recuperați fișierele blocate de malware-ul Coinvault și BitCryptor.

Pentru a afla care sunt fișierele ascunse și criptate, puteți utiliza un program gratuit numit Cryptolocker scan tool care găsește fișierele criptate și le arată într-o listă CSV. Programul nu le poate decripta, dar cel puțin puteți afla care sunt toate fișierele criptate și le puteți restaura dacă aveți o copie de rezervă.

Nomoreransom

Nomoreransom este un site unde puteți să încercați să decriptați fișierele fără să plătiți nimic. Site-ul este mereu actualizat cu privire la cele mai recente amenințări și cu indicații privind instrumentele de recuperare a datelor blocate de viruși. Acest site s-a născut din colaborarea dintre High Tech Crime Unit, centrul european de criminalitate cibernetică (Europol) și două companii de securitate cibernetică, Kaspersky Lab și Intel Security.

Printre programele de decriptare folosite se numără cele pentru viruși cum ar fi: TeslaCrypt, Coinvault, Bitcryptor, RCryptXXX, Chimera, Shade etc.

Alte site-uri pentru decriptare ransomware (fișiere criptate)

Mai jos veți găsi câteva site-uri (și programe) unde puteți încerca să decriptați poze, documente, sau alte fișiere criptate de viruși.

  • ID Ransomware – este un serviciu online care oferă spațiu gratuit pentru încărcarea fișierelor criptate, pentru a încerca să le decriptați.
  • Avast Decryption tool – este un set de instrumente pentru decriptarea fișierelor criptate de unii dintre cei mai cunoscuți viruși Ransomware, inclusiv Alcatraz Locker, Apocalypse, BadBlock, Bart, Crypt888, CrySiS, Globe, Legion, NoobCrypt, SZFLocker și TeslaCrypt.
  • 360 Ransomware Decryption tool – poate decripta și debloca fișiere blocate de peste 80 de ransomware, inclusiv GandCrab, Petya, Gryphon, GoldenEye și WannaCry.
  • Emsisoft – program pentru recuperarea fișierelor criptate de virușii HydraCrypt și UmbreCrypt.
  • TeslaDecoder – acesta este un alt program pentru decriptarea fișierelor dacă PC-ul vostru a fost infectat cu ransomware-ul Teslacrypt.

De fiecare dată când descărcați programe de pe Internet, asigurați-vă că antivirusul este pornit și actualizat. Dacă nu aveți un program antivirus instalat pe PC sau laptop ar trebui să instalați unul. Lista cu programe antivirus o găsiți în articolul antivirus pentru Windows 10.