De ce depinde performanța unui calculator?

De ce depinde performanța unui calculator? Dacă doriți să cumpărați un PC nou, dar nu știți de ce depinde performanța, atunci trebuie să știți că ați ajuns în locul potrivit. În acest articol, vă voi explica pe scurt tot ce trebuie să știți, astfel încât să puteți alege calculatorul care vi se potrivește cel mai bine nevoilor voastre.

De ce depinde performanța unui calculator?

De ce depinde performanța unui calculator?

Performanța unui calculator depinde de mai mulți factori, dar se poate spune că depinde, în mare parte, de viteza procesorului, de viteză, precum și de cantitatea de memorie RAM instalată dar și de tipul de hard disk utilizat. Prin urmare, voi încerca să vă explic mai bine sensul fiecăruia, astfel încât, când alegeți calculatorul să știți ce aspecte trebuie să luați în considerare.

Procesorul

De ce depinde performanța unui calculator procesorul

Primul element care influențează performanțele unui calculator și, în general, ale oricărui alt dispozitiv electronic, cum ar fi un smartphone sau o tabletă, este viteza procesorului.

Această viteză este calculată în mod normal cu ajutorul unui ceas special, cu care sunt echipate toate procesoarele disponibile pe piață. Frecvența cu care lucrează acest ceas se măsoară în Hz și, în practică, indică câte operațiuni pe secundă, cum ar fi sume, înmulțiri, etc, poate face procesorul în cauză. De exemplu, un procesor de 10 Hz este capabil de 10 operații pe secundă. Astăzi, însă, procesoarele existente funcționează aproape toate de ordinul GHz, adică de ordinul a miliarde de Hz.

În prezent, de fapt, nu este neobișnuit să găsiți pe piață procesoare de 3 sau mai mulți GHz. Pe scurt, atunci când cumpărați un calculator, asigurați-vă că procesorul are cea mai mare frecvență posibilă, deoarece dacă frecvența este mare, cu atât numărul de operații este mai mare. Procesorul va fi capabil să se ocupe și de performanța întregului calculator, dar nu uitați că și numărul de nuclee are importanța sa.

Memoria RAM

Memoria RAM de la calculator

În plus față de procesor, performanța unui calculator depinde și de viteza și cantitatea de memorie RAM instalată în calculator. În acest caz, însă, deși există memorii care depășesc GHz, viteza memoriei RAM este, în general, măsurată de ordinul MHz, adică de ordinul a milioane de Hz. Cu toate acestea, trebuie spus că, pe lângă viteză și cantitate, ar trebui să luăm în considerare și tipul de memorie RAM, care în prezent este în mare parte DDR3 sau chiar DDR4.

Pentru a obține cele mai bune performanțe posibile, este de preferat să alegeți un calculator cu multă memorie RAM (în prezent, 8 sau 16 GB ar trebui să fie destul), care este, în același timp, cel mai rapid posibil. Deci, de exemplu, cel puțin 1.600 MHz pentru o memorie RAM de tip DDR3 sau cel puțin 2.133 MHz pentru o memorie RAM de tip DDR4.

Hard disk (SSD)

Ultimul factor care trebuie luat în considerare pentru a mări performanța oricărui calculator este tipul așa numitului hard disk. În zilele noastre, de fapt, pe piață este posibilă găsirea unor discuri dure particulare fără piese mecanice, cu avantajul de a putea fi mult mai rapid, mult mai silențios și, în plus, mult mai eficient din punct de vedere consumului de energie decât clasicul hard disk.

Aceste hard disk-uri particulare se numesc SSD-uri (solid-state drive) iar în practică nu sunt altceva decât un tip special de hard disk foarte asemănător cu unitățile flash USB obișnuite, de obicei numite stick-uri USB.

Hard disk (SSD)

În imaginea de mai sus puteți vedea o comparație între un hard disk normal (stânga) și o unitate de stare solidă SSD (dreapta).

După cum puteți vedea cu ușurință în imaginea de mai sus, hard disk-ul are mai multe componente mecanice în comparație cu numai celulele de memorie cu care este echipat un SSD. Aceasta, pe scurt, permite obținerea unor performanțe mult mai bune decât cele oferite de un hard disk (vă puteți face o idee despre diferența de performanță între un PC echipat cu SSD și un alt PC echipat cu hard disk, dați click pe acest link Youtube).

Prin urmare, pentru a avea un calculator cu o performanță excelentă asigurați-vă că montați un SSD și nu un hard disk tradițional.

Concluzie

Pe lângă viteza procesorului și cantitatea de memorie RAM, precum și tipul de hard disk utilizat, pentru cele mai bune performanțe posibile, trebuie să luați în considerare și achiziționarea unui calculator echipat cu o placă video cu multă memorie video dedicată, de cel puțin 2 sau 4 GB, posibil de tipul GDDR5 sau HBM. Deci, dacă ați citit acest articol, acum ar trebui să înțelegeți în sfârșit de ce depinde performanța unui calculator.