Cum să protejezi calculatorul împotriva hackerilor

Cum să protejezi calculatorul împotriva hackerilor. Știrile din ultimele luni, din păcate, au subliniat multe cazuri de spionaj informatic, care au afectat mii de utilizatori din întreaga lume. Având în vedere că, la fel ca milioane de alte persoane, folosiți computerul în fiecare zi pentru a lucra, pentru a naviga pe internet și pentru a face multe alte lucruri, sunteți îngrijorat de faptul că cineva se poate strecura în PC-ul vostru și vă poate fura informațiile personale, fără să observați.

Cum să protejezi calculatorul împotriva hackerilor

Din acest motiv, vă întrebați cum să vă protejați calculatorul împotriva hackerilor, și astfel ați ajuns aici în acest articol. Vă vom arăta câțiva pași simpli pentru protejarea calculatorului împotriva hackerilor.

Instalați un antivirus bun

antivirus bun

Instalarea unui antivirus bun este primul pas pentru a proteja calculatorul împotriva hackerilor. Dacă nu știți, antivirusul nu este altceva decât un software specializat în detectarea și, eventual, eliminarea virușilor din calculator.

Pe piață există programe antivirus gratuite dar și la plată: cele gratuite oferă un grad suficient de protecție împotriva virușilor; programele antivirus la plată oferă funcții suplimentare, cum ar fi abilitatea de a utiliza managerul de parole în care să păstreze parolele conturilor, să se utilizeze niște instrumente pentru a apăra împotriva accesului neautorizat la microfon și camera web a PC-ului și așa mai departe. Indiferent dacă alegeți să utilizați un antivirus gratuit sau să achiziționați unul, nu uitați să îl actualizați constant și să scanați în mod regulat pentru a verifica starea de securitate a PC-ului.

În plus față de instalarea unui antivirus bun, ar trebui să utilizați și programe antispyware, pentru a evita instalarea așa numiților spyware.

Nu descărcați programe din surse necunoscute

protejati calculatorul

Foarte des, programele malware se descarcă (în necunoștință) împreună cu software-ul aparent inofensiv. Pentru a evita un astfel de lucru, nu descărcați programe din surse necunoscute și, dacă este posibil, utilizați programele care se găsesc în magazinele Windows și MacOS, care sunt supuse unui proces de analiză și recenzie înainte de a fi publicate și puse pentru download.

De fiecare dată când descărcați un program în afara magazinelor, verificați fiabilitatea cu unele servicii online, cum ar fi VirusTotal, antivirusul online, care vă permite să controlați orice tip de fișier (sau o adresă de internet) folosind motoarele a 68 antiviruși. Serviciul online este complet gratuit și nu trebuie să vă înregistrați. Un alt serviciu care vă poate fi util este WOT, acesta vă permite să analizați fiabilitatea site-urilor prin opiniile utilizatorilor.

Monitorizează activitățile de rețea

Un alt truc pe care ar trebui să-l faceți este să monitorizați activitatea rețelei cu ajutorul unui firewall. Nu știți ce este un paravan de protecție? Vă vom explica imediat. Prin definiție, firewall-ul este un sistem de protecție (poate fi software sau hardware) care este plasat pentru a proteja două rețele diferite, împiedicând orice acces neautorizat (nu întâmplător cuvântul firewall poate fi tradus literal perete de foc).

Atât Windows cât și MacOS integrează un firewall care este activ în mod implicit (și care poate fi dezactivat, dacă este necesar). Puteți, de asemenea, să descărcați firewall-uri terță, cum ar fi Windows Firewall Control (pentru Windows) și Little Snitch (pentru MacOS), acestea extind funcționalitatea firewall-ului prezent în mod implicit pe PC sau laptop și vă permit să monitorizați cu mai multă ușurință activitatea de rețea.

Evitați rețelele publice WI-FI

wi-fi împotriva hackerilor

O altă măsură de precauţie pe care o puteți lua pentru a împiedica pe cineva să se strecoare în PC-ul vostru este să evitați conectarea la rețelele publice Wi-Fi care, nefiind protejate corespunzător, sunt o pradă ușoară a infractorilor cibernetici.

Protejați-vă PC-ul cu o parolă sigură

Protejarea PC-ului cu o parolă sigură este o altă modalitate excelentă de a împiedica accesul unui computer la un alt computer fără consimțământul vostru. De exemplu, ați putea părăsi distractiv laptopul în birou și, colegul, ar putea profita de ocazia de a fura date sensibile, de a instala software nedorit și de a efectua alte operații fără să știți.

Actualizați sistemul de operare și programele

Sistemele de operare și programele pot prezenta deficiențe de securitate și, prin urmare, se ajunge la atacuri cibernetice. Dacă doriți să limitați acest tip de riscuri, ar trebui să actualizați periodic sistemul de operare instalat pe PC.

Deși există încă mulți utilizatori care utilizează versiuni mai vechi de Windows, este bine să rețineți că Windows XP și Windows Vista nu mai sunt acceptate și, prin urmare, nu mai primesc actualizări de securitate. Cu toate acestea, pentru Windows 7 și Windows 8.1, suportul extins este activ (care se va încheia pe 14 ianuarie 2020 și 10 ianuarie 2023). În ceea ce privește cele mai recente versiuni cum ar fi Windows 10, Microsoft lansează actualizări în mod regulat.

Acordați atenție la phishing

Cum să vă protejați

Un alt truc pe care trebuie să-l luați în considerare este să acordați atenție la phising, dacă doriți să vă protejați PC-ul de atacurile cibernetice. De fapt, phishing-ul este una dintre cele mai vechi tehnici folosite de hackeri pentru a încălca sistemele informatice.

Ce înseamnă mai exact această tehnică de hacking? De obicei, infractorul cibernetic trimite unui utilizator un e-mail în care îl invită să descarce un atașament (în care un malware este bine ascuns). Alteori, e-mailul invită utilizatorul să facă click pe un link, care se referă la o pagină web unde păcălește utilizatorul să-și dezvăluie acreditările sau alte informații valoroase.

Singura modalitate concretă împotriva acestui tip de atac este ignorarea e-mailurilor suspecte, prin faptul că nu sunteți de acord să descărcați fișiere atașate prezente în ele, sau să faceți click pe link-uri ciudate.

Dacă nu știți care este cel mai bun antivirus gratuit, avem un articol cu cele mai bune programe antivirus.