Cum să ștergeți parolele salvate pe Mozilla Firefox

Cum să ștergeți parolele salvate pe Mozilla Firefox. Firefox este un browser foarte robust din punctul de vedere al confidențialității. Gradul său de fiabilitate este foarte ridicat. Cu toate acestea, la fel ca toate programele de navigare cele mai populare, permite memorarea numelui de utilizator și a parolei utilizate pentru a se identifica pe site-urile de internet, ceea ce reprezintă un risc potențial pentru confidențialitate.

Cum să ștergeți parolele salvate pe Mozilla Firefox

În ciuda faptului că este foarte convenabil, funcția de memorare a parolei face din Firefox (și orice alt browser echipat cu funcția de salvare a parolei) un potențial pentru infractorii cibernetici. Accesând setările care amintesc funcțiile dedicate confidențialității și securității, puteți vedea numele de utilizator și parola salvată în Firefox. Da, ați citit bine cu doar câteva clicuri puteți vedea toate datele de acces la site-uri, fără nici o limitare.

Vezi parolele în Firefox

Dacă nu ați înțeles bine despre ce este vorba, vă trebuie doar un minut de timp liber și aflați cât de ușor este să vedeți numele de utilizator și parola salvată în Firefox. Operația poate fi efectuată atât pe calculator, cât și pe smartphone-uri și tablete.

Calculator

Dacă doriți să aflați parolele stocate în Firefox pe PC, deschideți browserul, faceți clic pe butonul situat în partea dreaptă sus și selectați Opțiuni (sau Preferințe, dacă utilizați un Mac) din meniul care apare. În fila care se deschide, accesați secțiunea Confidențialitate și securitate (în bara laterală din stânga) și apăsați mai întâi pe butonul Acces salvat și apoi pe Afișați parola.

Ca și cum ar fi prin magie, Firefox vă va arăta acreditările de autentificare ale tuturor site-urilor pe care ați decis să le salvați în memorie.

Telefon sau tabletă

Acreditările site-urilor stocate în Firefox pot fi afișate în mod clar pe smartphone-uri și tablete. Dacă utilizați versiunea Android a browserului, atingeți butonul situat în partea din dreapta sus și selectați opțiunile Instrumente> Acces din meniul care apare. Dacă utilizați Firefox pe iOS, apăsați butonul situat în partea din dreapta jos și selectați mai întâi elementul Setări din meniul care apare și apoi Acces din ecranul care se deschide.

În acest moment vă aflați în fața paginii cu tot accesul stocat în browser: pentru a vedea parolele în mod clar, nu trebuie să faceți altceva decât selectați unul și alegeți elementul Afișați parola din caseta care este afișată pe ecran.

Ștergeți parolele în Firefox

Acum că sunteți conștienți de riscurile implicate în păstrarea parolelor stocate în Firefox, primul pas pe care ar trebui să-l faceți este să accesați setările browserului și să ștergeți toate parolele pe care le-ați salvat în browser.

Calculator

Pentru a șterge o parola din Firefox pe Windows, MacOS sau Linux, deschideți browserul, faceți clic pe butonul situat în partea din dreapta sus și selectați opțiunea sau opțiunile din meniul care apare.

În fila care se deschide, selectați elementul Confidențialitate și securitate din bara laterală din stânga, apăsați Acces salvat pentru a vizualiza lista de acces stocată în browser, pentru ștergere apăsați butonul Eliminați (situat în partea stângă jos) apoi clic pe Da la cererea care apare pe ecran.

Smartphone și tabletă

Pentru a elimina parola stocată în versiunea mobilă din Firefox, urmați aceste proceduri: dacă utilizați Android, porniți browserul, apăsați pe butonul situat în partea din dreapta sus și selectați elementul Setări din meniul care apare. În ecranul următor, selectați elementul Ștergeți datele personale (situat în partea de jos), puneți semnul de bifare numai lângă opțiunea Ștergeți datele (în partea dreaptă jos) pentru a finaliza procedura.

Dacă utilizați un iPhone sau un iPad, apăsați butonul situat în partea din dreapta jos și selectați mai întâi elementul Setări din meniul care apare și apoi Acces din ecranul care se deschide. În acest moment, atingeți butonul Editați din partea dreaptă sus, alegeți opțiunea Selectați toate în partea de jos a ecranului pentru a selecta toate datele de conectare stocate în Firefox și apăsați butonul Ștergere din partea dreaptă sus pentru a le șterge.

Dezactivați salvarea parolelor în Firefox

Acum ar trebui să fiți în siguranță, dar Firefox va continua să propună salvarea parolelor pe care le utilizați pentru a accesa site-urile Web. Pentru a rezolva această problemă, trebuie să dezactivați salvarea parolelor în browser: mai jos veți afla cum să faceți acest lucru.

Calculator

Pentru a dezactiva funcția de stocare a parolelor pe computer, faceți clic pe butonul din Firefox (în partea dreaptă sus) și selectați Opțiuni sau Preferințe din meniul care apare.

Apoi selectați confidențialitatea și securitatea din bara laterală din stânga și scoateți marcajul de selectare amintiți-vă acreditările de acces la site-uri web. De acum înainte, Firefox nu vă va mai solicita să salvați parolele site-urilor pe care le vizitați!

Smartphone și tabletă

Se poate face același lucru de pe un smartphone sau tabletă. Dacă utilizați un dispozitiv Android, porniți Firefox, apăsați pe butonul din dreapta sus și accesați setările browserului selectând elementul corespunzător din meniul care apare. În ecranul următor, accesați secțiunea Confidențialitate și debifați opțiunea Memorare acces.

Ascunde parolele în Firefox

De fapt, puteți seta o parolă necesară atunci când încercați să vedeți acreditările salvate în Firefox. Cu toate acestea, aceasta este o măsură ușoară de securitate, deoarece software-ul precum WebBrowserPassView îl pot ocoli fără probleme și pot recupera toate acreditările și  accesul salvat de către utilizator. Dacă nu doriți să pierdeți capacitatea de a stoca parole direct în Firefox și doriți să aplicați această măsură suplimentară de securitate, iată ce trebuie să faceți.

Calculator

Faceți clic pe butonul și selectați Opțiuni din meniul care se deschide. Apoi, selectați elementul Confidențialitate și securitate din bara laterală din stânga, puneți semnul de bifare în dreptul opțiunii Utilizați o parolă principală și completați formularul care vă este propus cu parola pe care doriți să o utilizați pentru a proteja setările Firefox în câmpul Parolă nouă și Confirmare parolă nouă. Clic apoi pe butonul OK și ați terminat.

Dacă vă răzgândiți, puteți dezactiva cererea de parolă principală, revenind la setările Firefox, eliminând verificarea din opțiunea Utilizați o parolă principală și tastând parola pe care ați setat-o în browser.

Smartphone și tabletă

Pentru a seta o parolă principală în Firefox pe un dispozitiv Android, apăsați butonul și selectați elementul de setări din meniul care se deschide. Apoi, mergeți la Confidențialitate, bifați opțiunea Utilizați parola principală, introduceți parola pe care doriți să o utilizați pentru a proteja browserul în câmpurile de text corespunzătoare și salvați setările apăsând pe OK.

Dacă utilizați Firefox pe iOS, atingeți butonul situat în partea din dreapta jos și selectați elementul Setări din meniul care apare. Apoi treceți la ID-ul și codul de identitate, selectați opțiunea Activare cod și setați un cod de deblocare pentru setările browserului.

Dacă vă răzgândiți, puteți să reluați pașii și să dezactivați solicitarea de parolă principală în Firefox revenind la panoul de configurare al aplicației, dezactivând opțiunea Utilizați parola principală sau opțiunea Activare cod și introduceți parola pe care ați setat-o pentru a vă proteja setările browserului.

Dezactivați sincronizarea parolelor în Firefox

Dacă ați activat serviciul Firefox Sync și nu ați renunțat la salvarea parolelor în Firefox, trebuie să știți că toate datele de conectare stocate în browser sunt încărcate în siguranță pe serverele Mozilla și sincronizate pe toate dispozitivele voastre. Dacă doriți să evitați ca datele în cauză să includă și login-uri, citiți cu atenție mai jos.

Calculator

Dacă utilizați Firefox pe calculator, faceți clic pe butonul din Firefox (sus în dreapta) și selectați opțiuni sau Preferințe din meniul care apare. În fila care se deschide, selectați contul Firefox din bara laterală din partea stângă și debifați opțiunea Acces.

Smartphone și tabletă

În versiunea mobilă la Firefox, puteți renunța la sincronizarea accesului la fel de ușor. Dacă utilizați un dispozitiv Android, deschideți browserul, apăsați butonul ⋮ situat în partea din dreapta sus și accesați setările Firefox apăsând pe elementul corespunzător din meniul care se deschide. Apoi, selectați adresa voastra de e-mail din ecranul următor și debifați opțiunea de acces.

Dacă utilizați Firefox pe un iOS, apăsați pe butonul situat în partea din dreapta jos și selectați elementul Setări din meniul care apare. Apoi, selectați adresa voastră de e-mail din ecranul următor și debifați opțiunea de acces.

Cum se gestionează parolele în Firefox

Acum că știți cum să afișați numele de utilizator și parola în Firefox în mod clar și, mai important, știți cum să ștergeți salvarea acreditărilor de autentificare în browser, vă întrebați cu siguranță cum să vă gestionați parolele în Firefox în condiții de siguranță. Răspunsul constă în utilizarea unor instrumente externe, așa numiți manageri de parole.

Managerii de parole sunt programe, disponibile pe computere, smartphone-uri și tablete, care vă permit să stocați toate parolele într-o arhivă sigură, protejată la rândul ei de o parolă principală, sincronizată cu toate dispozitivele. Prin utilizarea acestora, este posibilă completarea automată a formularelor de acces a tuturor site-urilor în siguranță, fără ca nimeni să aibă acces la parole în text clar,în setările browserului sau utilizând programe cum ar fi WebBrowserPassView.

Printre cei mai buni manageri de parole disponibili în prezent este LastPass (gratuit în versiunea de bază) și 1Password (la plată), ambele fiind compatibile cu Firefox și pot fi integrate în browser-ul Mozilla prin extensii.

De asemenea puteți folosi și PassBox ca un manager de parole, avem un articol despre el aici. Manager de parole pentru Windows 10/8/7 nu Android.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *