Compatibilitate dintre memoria RAM și placa de bază

Compatibilitate dintre memoria RAM și placa de bază la PC sau laptop. Doriți să adăugați mai multă memorie RAM la calculator sau laptop, dar nu știți dacă este compatibilă cu placa de bază? Dacă răspunsul este da, în acest articol vă voi explica cum puteți verifica compatibilitatea dintre memoria RAM și placa de bază.

Compatibilitate dintre memoria RAM și placa de bază

Compatibilitate dintre memoria RAM și placa de bază la PC sau laptop

Înainte de a înțelege dacă memoria RAM este compatibilă cu placa de bază, trebuie să înțelegeți în primul rând ce tip de memorie RAM acceptă placa de bază în cauză. Pentru a cunoaște această informație simplă, trebuie doar să verificați caracteristicile plăcii de bază pe site-ul producătorului, nu contează dacă aveți un calculator desktop sau laptop. Dacă placa de bază pe care o aveți nu este prezentă pe site-ul oficial al producătorului, atunci va trebui să aruncați o privire la manualul producătorului sau, alternativ, să faceți unele căutări pe Google.

Cum afli dacă o memorie RAM este compatibilă cu placa de bază

Să presupunem, de exemplu, că doriți să adăugați mai multă memorie RAM pe o placă de bază ASUS PRIME Z370-A. După ce ați găsit această placă de bază pe site-ul oficial ASUS, va fi suficient să mergeți la specificații pentru a afla ce tip de memorie RAM este acceptată.

Cum afli dacă o memorie RAM este compatibilă cu placa de bază

Iată specificațiile de memorie la o placă de bază ASUS PRIME Z370-A.

Prin urmare, în acest caz, pe placa de bază ASUS PRIME Z370-A puteți monta 64 GB memorie RAM DDR4, împărțită în patru DIMM-uri cu maxim 16 GB fiecare, cu o frecvență maximă de 4.000 MHz în overclocking.

Prin urmare, orice memorie RAM DDR4 disponibilă pe piață care îndeplinește aceste cerințe este compatibilă cu această placă de bază (numărul de pini și tensiunea depind de tipul de memorie ales, adică dacă este DDR, DDR2, DDR3 etc și, prin urmare, sunt universali). De asemenea, din informațiile de pe site este posibil să știm că această placă de bază acceptă și memorie RAM dual channel și Intel Extreme Memory Profile, cunoscut în mod obișnuit ca XMP.

Ce înseamnă O.C. la specificațiile de memorie?

În ceea ce privește frecvența la memorie, este necesar să specificăm că frecvența de lucru atinsă depinde întotdeauna de procesorul ales. Cu alte cuvinte, dacă procesorul ales acceptă RAM DDR4 cu o frecvență maximă de 2.133 MHz și placa de bază vă permite să instalați memorii cu o frecvență maximă de 4.000 MHz, memoria achiziționată va funcționa întotdeauna la maximum 2.133 MHz, indiferent de frecvența declarată pentru memoria respectivă.

O.C., de fapt, înseamnă că pentru a atinge acea anumită frecvență de lucru, va fi necesar să faceți overclock la memoria respectivă.

În consecință, dacă procesorul ales acceptă RAM DDR4 cu o frecvență maximă de 2.133 MHz și mergeți să achiziționați o memorie RAM DDR4, de exemplu, 3.200 MHz, memoria achiziționată va funcționa în continuare cel mult la 2.133 MHz. Cu toate acestea, acționând manual din BIOS/UEFI sau prin activarea profilului XMP întotdeauna din BIOS/UEFI, dacă acest lucru este acceptat de memorie și placă de bază, datorită plăcii de bază în funcțiune va fi posibil overclock-ul memoriei achiziționate, ajungând astfel la 3.200 MHz.

Cum afli frecvența maximă suportată de procesor

Pentru a afla care este frecvența maximă de memorie care este acceptată de procesorul vostru, nu trebuie decât să faceți unele cercetări online. De exemplu, în cazul unui procesor Intel, pentru a cunoaște aceste informații simple, trebuie doar să accesați site-ul ARK Intel și să căutați propriul procesor.

Cum afli frecvența maximă suportată de procesor

În cazul unui procesor AMD, accesați site-ul Product Resource Center și căutați propriul procesor. Dacă nu este posibil să găsiți propriul procesor pe site-ul oficial, va trebui să faceți unele căutări pe internet, folosind, de exemplu, un motor de căutare precum Google.

Lista de furnizori calificați (QVL)

O altă informație importantă pentru a verifica compatibilitatea dintre memoria RAM și placa de bază este așa-numita listă de furnizori calificați, prescurtată în mod obișnuit cu QVL. Dar ce este QVL?

QVL, nu este altceva decât o listă de furnizori terți pe care producătorul dispozitivului respectiv i-a aprobat ca fiind compatibili cu produsele sau serviciile sale. Prin urmare, în cazul plăcilor de bază, QVL poate conține o listă de memorii RAM compatibile cu placa de bază respectivă.

Unde găsiți acest QVL? În mod normal se găsește pe site-ul oficial la placa de bază, împreună cu driverele, manualele și întrebările frecvente (FAQ). Dacă în cazul în care nu este posibil să găsiți QVL pe site-ul de asistență, puteți încerca să contactați direct producătorul plăcii de bază.