Cel mai bun editor de text pentru Windows (minimalist)

Cel mai bun editor de text pentru Windows (minimalist). Atunci când nu există o nevoie specială de formatare sau paginare, funcțiile programelor precum Word și Writer (LibreOffice) pot fi mai mult distragătoare decât orice altceva. Iată, așadar, editoare de text minimaliste, programe cu funcții și grafică redusă care au un singur scop, să ajute la concentrarea scriitorului. În acest articol veți găsi editoare de text interesante, și disponibile pentru Windows, macOS, sau Linux.

Cel mai bun editor de text pentru Windows (minimalist)

Cel mai bun editor de text pentru Windows

Mai jos veți găsi câteva programe gratuite pe care le puteți încerca pe un calculator cu Windows, iar unele dintre ele le puteți folosi chiar și pe macOS sau Linux. Programele sunt gratuite și, de asemenea, o să vă explic cum să le descărcați de pe site-urile oficiale.

Writemonkey

Cel mai bun editor de text Writemonkey

Writemonkey este unul dintre cei mai buni editori de text minimalist pentru Windows. Are doar 113 MB și este portabil. Funcționează, desigur, în modul ecran complet (Full Screen) și vă permite să redați sunete care ajută concentrarea la scriere, atât pe fundal, cât și când sunt apăsate tastele. Programul poate fi personalizat în ceea ce privește fonturile și culorile și acceptă markdown. Dacă doriți să încercați acest program, trebuie să știți că veți găsi toate funcțiile de care aveți nevoie (inclusiv verificarea ortografică, salvarea automată și multe altele).

Pentru download accesați site-ul oficial (writemonkey.com) și dați click pe link-ul Downloads and info. Pe pagina care se deschide, derulați în jos și alegeți unul dintre link-urile pentru sistemele de operare. Dacă rulați Windows pe 32 biți, dați click pe Writemonkey3-windows-32bit-v3-0-10-aug2019.zip pentru Windows pe 64 biți, dați click pe Writemonkey3-windows-64bit-v3-0-10-aug2019.zip. De asemenea, programul îl puteți descărca și pentru macOS sau Linux.

FocusWriter

editor de text FocusWriter

FocusWriter este un alt editor de text minimalist foarte bun. Programul este disponibil pentru Windows, macOS și Linux, și acceptă diferite tipuri de fișiere text, cum ar fi fișiere TXT, RTF și ODF. De asemenea, poate fi personalizat și vă permite să setați imagini ca fundal la foaia de lucru, și să redați sunete la o simplă apăsare a unui buton. Alte caracteristici includ: verificare ortografică, salvare automată și multe altele.

Pentru download accesați site-ul (gottcode.org/focuswriter), pe pagina programului, înainte să dați click pe butonul Download, la Tip with download, dați click și setați $0.00 USD apoi click pe Download.

În mod alternativ, programul îl puteți descărca de pe site-ul softpedia, pe pagina programului dați click pe Download Now, în fereastra care se deschide dați click pe External mirror 1, iar pe pagina care se deschide așteptați 5 secunde, apoi salvați fișierul FocusWriter_1.7.3.exe pe calculator.

ZenWriter

ZenWriter program pentru text

Chiar dacă este un pic mai mare în comparație cu alte programe similare (60 MB), ZenWriter este apreciat pentru stilul său simplu. Programul vă permite să setați sunete și imagini de fundal, sunete atunci când apăsați tastele și include, de asemenea, alte funcții interesante, cum ar fi contorul de cuvinte și salvarea automată a documentelor și multe altele.

Din păcate, programul nu este gratuit, costă 17.50 USD. Dar, dacă doriți îl puteți încerca gratuit în versiunea Trial. Pentru download accesați site-ul softpedia, pe pagina programului dați click pe butonul Download Now (în partea stângă sus) iar în fereastra care se deschide dați click pe External mirror 1 – v.2.38 (trial), așteptați 5 secunde, apoi salvați fișierul zenwriter_setup.exe pe calculator. Mai multe detalii despre program găsiți pe site-ul oficial (beenokle.com/zenwriter.html).

JDarkRoom

JDarkRoom este un editor de text minimalist excelent, cu suport Markdown și salvare automată. Programul îl puteți personaliza după placul vostru cu (sunete, fundaluri etc.). JDarkRoom este disponibil pentru Windows, macOS și Linux.

Pentru download accesați site-ul (codealchemists.com/jdarkroom) și dați click pe link-ul download (în dreapta sus), iar pe pagina care se deschide alegeți unul dintre link-urile: Windows (installer 283KB), Mac (zipped application 332KB) sau Mac/Linux (JAR file 216KB).

Lista cu programe de arhivare și dezarhivare fișiere o găsiți într-un articol separat. Programe de arhivare și dezarhivare.