Ce sunt pixelii, codificarea ASCII și Unicode?

Ce sunt pixelii, codificarea ASCII și Unicode? În acest articol vom vorbi despre ce sunt pixelii, ce este codificarea ASCII și ce este codificarea Unicode.

Ce sunt pixelii, codificarea ASCII și Unicode

Ce sunt pixelii?

Ce sunt pixelii

Pe orice dispozitiv electronic, o imagine digitală este, în general, reprezentată prin utilizarea unei rețele speciale invizibile cu milioane de pătrate mici, fiecare dintre ele se numesc pixeli.

De exemplu, o imagine cu lățimea de 1.920 de coloane și înălțimea de 1.080 de rânduri va avea:

1.920 × 1.080 = 2.073.600 pixeli, adică aproximativ 2,1 megapixeli

Această valoare nu indică altceva decât rezoluția imaginii luată în considerare, care, la rândul său, reprezintă calitatea imaginii în cauză. În imaginile color, fiecare pixel este totuși echipat cu propria sa luminozitate și culoare reprezentate de obicei de un triplet de intensitate roșu, verde și albastru sau de modelul de culoare numit RGB.

Cu alte cuvinte, cu cât este mai mare cantitatea de pixeli cu care este reprezentată o anumită imagine digitală, cu atât este mai mare calitatea imaginii în sine.

Atât dimensiunea imaginii în cauză, care, în funcție de caz, poate chiar depăși zeci de MB pentru o singură imagine. Pentru a rezolva problema legată de dimensiunea fișierelor imagine puteți să utilizați tehnici de compresie specifice care nu fac altceva decât să comprime dimensiunea fișierului fără a compromite o mare parte din calitatea sa.

În acest caz, puteți utiliza tehnici pentru a comprima o imagine digitală în format jpeg (.jpg), bitmap (.bmp) sau gif (.gif), formatele sunt recunoscute prin extensia de fișier în sine, adică prin cele trei litere care urmează numele fișierului. De exemplu, mașină.jpg indică faptul că extensia fișierului numit mașină este .jpg.

Ce este codificarea ASCII?

Deoarece 1 octet (byte) este o secvență de 8 biți, cu 1 octet este prin urmare posibil să se reprezinte 2^8 = 256 valori cuprinse între 0 și 255, adică de la valoarea binară 0 la valoarea binară 11111111.

Cu toate acestea, folosind doar aceste 256 de combinații, este posibil să se creeze un alfabet special, care ia numele de codificare ASCII, format din cifre zecimale, litere mari și mici, simboluri matematice, semne de punctuație și alte lucruri de acest tip.

Dar pentru ce este acest alfabet, sau mai bine zis, acest cod? Standardul ASCII este pentru a codifica caracterele în textul oricărui dispozitiv electronic. Cu alte cuvinte, semnul exclamării corespunde numărului binar 100001 aparținând acestui cod ASCII, numărul binar 1000000 este @, numărul binar 1111010 este z, și așa mai departe.

Ce este codificarea Unicode?

În plus față de codificarea ASCII, există numeroase alte codificări care vă permit să codificați caracterele prezente într-un text al oricărui dispozitiv electronic. Din păcate, însă, printre sutele de codificări disponibile, nu există una cu toate caracterele necesare potrivite pentru o anumită limbă.

În plus, se poate întâmpla ca două codificări să utilizeze același număr pentru a reprezenta caractere complet diferite sau, probabil, să fie folosite numere diferite pentru a reprezenta același caracter. Pentru a rezolva aceste și alte probleme similare, a fost creată o altă codificare specială, numită codificare Unicode.

Această codificare, în loc de doar 1 octet, așa cum se întâmplă în codificarea ASCII, folosește în schimb 2 octeți sau 16 biți pentru a reprezenta un caracter specific într-un text al oricărui dispozitiv electronic. Cu alte cuvinte, folosind codificarea Unicode este posibil să se reprezinte până la 2^16 = 65.536 valori cuprinse între 0 și 65.535.

În acest caz, însă, spre deosebire de doar numerele binare ale codificării ASCII, codul atribuit caracterului ales este reprezentat de U + urmat de cele patru sau șase cifre hexazecimale ale numărului care îl identifică. De exemplu, U + 00A9 corespunde cu simbolul © copyright.

Deci, dacă ați citit acest articol acum știți ce sunt pixelii, ce este codificarea ASCII și ce este codificarea Unicode. Dacă nu știți ce înseamnă scanarea unui document, vă sfătuiesc să citiți un articol dedicat acestui subiect. Ce înseamnă scanarea unui document?