Ce stick USB să cumpăr (sfaturi utile)

Ce stick USB să cumpăr (sfaturi utile). Datorită practicilor lor, precum și capacitatea lor din ce în ce mai mare, unitățile USB, numite și unități flash sau stick-uri USB, au devenit din ce în ce mai mult un dispozitiv foarte la îndemână.

Ce stick USB să cumpăr (sfaturi utile)

Dar cum să alegeți un stick USB? Este mai bine să cumpărați unul de 4 sau 8 GB? USB 2.0 sau 3.0? Cu o viteză de citire de 15 sau 30 MB/s? În acest articol vă voi explica care sunt factorii de luat în considerare înainte de a cumpăra un stick USB.

Ce stick USB să cumpăr

Există diferite tipuri de stick-uri USB pe piață, dar cele mai importante caracteristici care trebuiesc luate în considerare înainte de a alege un stick USB sunt practic trei, adică capacitatea, standardul acceptat și viteza de transfer. Prin urmare, voi încerca să vă clarific ideile mai întâi cu privire la aceste aspecte și, ulterior, la alte funcții care, vă pot fi de folos atunci când vă hotărâți să cumpărați un stick USB.

Capacitate stick USB

Ce stick USB să cumpăr Capacitate stick USB

Pentru a alege stick-ul USB cel mai potrivit când vine vorba de capacitate, trebuie să știți, în esență, care este tipul de fișier pe care îl salvați de obicei pe stick. De fapt, dacă de obicei aveți de-a face cu fișiere care au doar câțiva kB, cum ar fi documente sau imagini în format JPEG, atunci trebuie doar să cumpărați un stick USB cu o capacitate de aproximativ 4/8 GB. Dacă, pe de altă parte, de obicei, aveți de-a face cu fișiere care ocupă mai mulți MB, capacitatea minimă pe care trebuie să o luați în considerare în acest caz este de aproximativ 16/32 GB. În cele din urmă, dacă aveți de-a face cu fișiere mai mari, cum ar fi imagini în format raw, colecții de muzică sau, videoclipuri de înaltă calitate, atunci tot ce trebuie să faceți este să vă concentrați exclusiv pe modele cu o capacitate de cel puțin 64 GB.

În alegerea celei mai potrivite capacități a stick-ului USB, totuși, încercați, pe cât posibil, să cumpărați unul cu o capacitate și mai mare decât cea cu adevărat necesară, mai ales dacă nu credeți că o să cumpărați cât de curând un nou stick USB, țineți cont cu cât puneți mai multe fișiere pe stick, spațiul se va termina mai repede.

De asemenea, amintiți-vă că capacitatea declarată nu corespunde niciodată cu cea reală, tocmai pentru că unitățile de măsură utilizate de către producătorii de stick-uri USB sunt diferite de cele care sunt utilizate efectiv pe calculator, atât de mult încât producătorii folosesc sistemul zecimal în timp ce sistemul de operare al computerului poate sau nu utiliza sistemul binar. Acest lucru înseamnă, pe scurt, că un stick USB cu o capacitate de, de exemplu, 8 GB este văzut cu o capacitate eficientă de aproximativ 7,45 GB (sau cu 7,4% mai puțin). Prin urmare, când sunteți pe cale să alegeți capacitatea stick-ului USB, țineți cont de acest ultim aspect.

Standard USB

Ce stick USB să cumpăr Standard USB

Cel mai recent tip de standard USB de pe piață este versiunea 3.1, împreună cu noul conector USB-C reversibil, dar pe piață este încă posibil să găsești dispozitive care acceptă vechiul standard USB 2.0. Pe scurt, ceea ce se schimbă între un standard și altul, este viteza maximă cu care fișierele sunt transferate către și pe calculator. De exemplu, dacă trebuie să transferați un fișier cu dimensiunea de 1 GB de pe stick-ul USB pe calculator, un stick USB dotat cu suport pentru standardul USB 2.0 va dura aproximativ câteva minute pentru a finaliza acest transfer. Cu același fișier, dar cu un stick USB echipat cu suport pentru standardul USB 3.1, va dura în schimb câteva zeci de secunde.

Din acest motiv, este întotdeauna mai bine să cumpărați un stick USB echipat cu cel mai recent suport standard, care este totuși compatibil cel puțin cu standardul anterior. În orice caz, trebuie să știți că, dacă porturile USB de pe computer nu acceptă același standard ca unitatea USB pe care ați decis să o cumpărați, viteza reală cu care vor fi transferate fișierele va fi automat redusă la maximul permis de calculator. Amintiți-vă, în plus, că, în cele mai multe cazuri, este încă posibil să aveți suport pentru cel mai recent standard USB disponibil, adăugând pur și simplu o placă de expansiune pe calculatorul desktop sau un ExpressCard pe laptop.

Viteza de transfer

Viteza de transfer stick USB

Un alt factor important de luat în considerare atunci când alegeți un stick USB este viteza de transfer, exprimată în megabyte pe secundă (adică în MB/s), viteza cu care stick-ul USB poate citi fișierele de pe dispozitiv și viteza cu care poate scrie fișiere noi. Dacă trebuie să alegeți între două stick-uri USB cu aceeași capacitate, ar trebui, așadar, să îl preferați pe cel care are, respectiv, o viteză de citire/scriere de, de exemplu, 30/10 MB/s, și nu pe cel care are o viteză de citire/scriere de, de exemplu, 15/5 MB/s.

Din păcate, însă, de multe ori se întâmplă ca aceste informații despre viteză să nu fie declarate de producătorul stick-ul USB, mai ales la modelele mai ieftine, deci, nu o să fie foarte ușor să vă orientați din acest punct de vedere. Cu toate acestea, trebuie spus că, la aceeași capacitate, un stick USB vândut la un preț mai mare ar trebui să aibă, cel puțin în teorie, performanțe mai bune.

Alte caracteristici

Pe lângă caracteristicile menționate mai sus, există și alți factori care vă pot interesa înainte de a cumpăra un stick USB. Printre aceștia, cei mai importanți sunt:

  • Dimensiunile fizice. Dacă trebuie să purtați întotdeauna stick-ul USB cu voi, trebuie să știți că există și stick-uri USB foarte mici pe piață, dar rețineți că cu cât sunt mai mici stick-urile USB, cu atât sunt mai ușor de pierdut. De asemenea, există și stick-uri care au un port USB retractabil, adică, care le permit să fie utilizate fără a fi nevoie să folosiți un capac de protecție special, care este, de asemenea, foarte ușor de pierdut.
  • Protecție la scriere. Dacă aveți nevoie să protejați informații confidențiale sau foarte importante, trebuie să știți că pe piață puteți găsi, de asemenea, stick-uri USB care vă permit să faceți acest lucru, atât din punct de vedere software, printr-o criptare specială, cât și din punct de vedere hardware, datorită unui anumit buton integrat pe dispozitiv.
  • Rezistență. Dacă lucrați într-un mediu periculos sau, pur și simplu, doriți să vă protejați stick-ul USB de, de exemplu, temperaturi ridicate, căzături/apă, trebuie să știți că există și stick-uri capabile să reziste la aceste lucruri.

Dacă sunteți interesat, atunci, înainte de a cumpăra un stick USB, încercați să vă informați despre unul sau mai multe dintre aceste aspecte suplimentare. În plus, dacă aveți nevoie să mutați fotografii, muzică și videoclipuri de pe smartphone-uri și tablete pe PC și invers, rețineți că există și stick-uri USB, care sunt compatibile cu standardul OTG USB, și vă permite să faceți acest lucru.

Înainte de a alege un stick USB, pe lângă aceste caracteristici, vă sfătuiesc să întrebați și despre compatibilitatea cu sistemul vostru de operare și despre garanție.

Concluzie

Dacă nu știți cum să alegeți un stick USB, cele mai importante funcții de luat în considerare sunt, prin urmare, capacitatea, standardul USB acceptat și viteza de transfer. Cu toate acestea, pe lângă aceste informații, s-ar putea să vă intereseze și alte caracteristici secundare, cum ar fi dimensiunea fizică, protecția la scriere și, eventual, și rezistența dispozitivului în sine.

În ceea ce privește producătorii de stick-uri USB, cei mai cunoscuți sunt Corsair, Kingston, Lexar, SanDisk, TDK, Transcend și Verbatim. În cele din urmă, dacă doriți un ultim sfat, evitați pe cât posibil să cumpărați produse deosebit de ieftine, deoarece dacă găsiți un stick USB cu o anumită capacitate la un preț prea convenabil, este foarte probabil să fie un stick USB cu o capacitate falsă.