Ce înseamnă streaming?

Ce înseamnă streaming? Dacă ați început de puțin timp să utilizați Internetul și ați auzit de streaming dar nu sunteți siguri ce înseamnă, trebuie să știți că ați ajuns în locul potrivit.

Ce înseamnă streaming?

În acest articol vă voi explica ce înseamna streaming, cu siguranță acest articol vă va ajuta să vă clarificați ideile despre ce înseamnă cuvântul streaming.

Ce înseamnă streaming?

În informatică, streaming indică un sistem special pentru transmiterea anumitor semnale prin Internet, de obicei audio sau video, care vă permite să vă bucurați de conținutul dorit fără a fi nevoie să așteptați până când a fost complet descărcat. În acest fel, informațiile aparținând conținutului solicitat vor fi reproduse automat pe măsură ce ajung pe dispozitivul utilizat.

Tipuri de streaming

Deși pentru difuzările pe internet termenul streaming este foarte des folosit ca sinonim pentru live, trebuie totuși specificat faptul că un anumit conținut transmis în streaming poate fi accesat în două moduri diferite, adică atât live, cât și la cerere:

  • în ceea ce privește streaming-ul live, se poate spune că acest lucru este foarte asemănător cu transmiterea radio. În acest caz, datele sunt transmise utilizând una sau mai multe tehnici de compresie adecvate, în așa fel încât să ușureze cât mai mult sarcina pe rețeaua utilizată pentru transmiterea informațiilor necesare. Utilizarea acestor tehnici de compresie particulare implică totuși o mică întârziere, de ordinul a zece secunde, în transmiterea fluxului de informații. Întârzierea produsă, în majoritatea cazurilor, nu reprezintă o problemă pentru destinatarul acestor informații;
  • în ceea ce privește streaming-ul la cerere, tot conținutul audiovizual care poate fi solicitat este gata de utilizare, sub formă de fișiere comprimate, pe un server special conceput pentru a satisface cererile utilizatorilor. În acest caz, atunci când un utilizator solicită un anumit fișier audio sau video, acesta este imediat decomprimat de un program sau dispozitiv numit codec, care reproduce imediat informațiile conținute în fișierul solicitat. Întârzierea produsă între începutul recepției și începutul reproducerii acestuia, numit buffer, este utilizat pentru a remedia eventualele latențe sau scurte întreruperi datorate rețelei utilizate pentru transmiterea conținutului. Exemple de streaming la cerere este site-ul YouTube sau serviciile la plată cum ar fi Netflix.

Ambele tipuri de streaming sunt foarte des utilizate și pentru difuzarea ilegală de programe sportive sau filme protejate prin drepturi de autor. Site-urile care oferă această posibilitate sunt închise aproape imediat din cauza numeroaselor solicitări făcute de producători privați care dețin drepturi legitime. În ciuda acestui fapt, site-urile ilegale, își schimbă numele de domeniu, și revin aproape imediat online și sunt din nou accesibile.

Streaming de muzică

Ascultarea melodiilor în streaming face acum parte din viața noastră de zi cu zi. La fel ca la filme și seriale, până acum câțiva ani pentru a asculta muzică era necesar să avem un CD player și, bineînțeles, un CD cu muzică. Acum, avem nevoie de o conexiune la internet și un dispozitiv pentru navigare pe Internet.

Streaming-ul permite utilizatorilor să asculte melodii online, atât pe calculator, cât și pe dispozitivul mobil, și să aibă milioane de melodii disponibile chiar în buzunar. În ceea ce privește conținutul video, au fost create și numeroase platforme pentru streaming audio/video care, printr-un abonament la plată, vă permit să creați playlist-uri cu melodiile preferate.

Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce înseamnă streaming audio sau video online.