Ce este un fișier ?

Ce este un fișier ? Ați auzit de fișiere, dar nu sunteți siguri ce înseamnă sau pentru ce sunt fișierele? Iată un articol simplu în care voi explica ce este un fișier.

Ce este un fișier ?

Ce este un fișier ?

Un fișier poate fi imaginat ca o arhivă, adică un container de date/informații scrise electronic. Când vorbim despre date, ne referim la informații în format text (cum ar fi o literă) sau în format binar (cum ar fi o imagine, un videoclip, un program).

Informațiile conținute în fișier sunt organizate, conform unei scheme care variază în funcție de sistemul de fișiere. Sistemul de fișiere este un mecanism prin care fișierele sunt plasate și organizate pe un dispozitiv de stocare, cum ar fi un hard disk sau CD-ROM și, în cazuri speciale, și în memoria RAM.

La fel cum cuvintele pot fi scrise pe hârtie, la fel și datele pot fi scrise într-un fișier. Prin urmare, prin intermediul unui fișier, pot fi stocate informațiile. De exemplu, un fișier poate fi creat pentru a stoca o imagine, un mesaj scris, un videoclip, o melodie, un program de calculator, un set de instrucțiuni sau alte tipuri de date.

Există, de asemenea, unele tipuri de fișiere, numite foldere care pot stoca diferite tipuri de fișiere în același timp. Fișierele sunt de obicei organizate folosind un sistem de fișiere, care este responsabil de urmărirea locului unde sunt fișierele și de a permite utilizatorilor să le acceseze.

Numele fișierelor

Numele fișierelor trebuie să respecte anumite reguli care depind de sistemul de operare utilizat. Cu toate acestea, există reguli generale care sunt valabile pentru majoritatea sistemelor de operare.

Un nume de fișier poate conține caractere alfabetice, numere, caractere de subliniere sau punctuație și poate avea până la 256 de caractere; în plus, numele unui fișier nu poate începe cu un număr și nu poate conține caractere speciale, cum ar fi semne de întrebare, spații sau asteriscuri (deoarece aceste caractere au semnificații speciale pentru sistem).

Extensiile fișierelor

Extensiile fișierelor

Fiecare fișier este identificat printr-un nume și poate avea o extensie. O extensie este un sufix, adică o succesiune scurtă de caractere alfanumerice (de obicei trei), plasate la sfârșitul numelui fișierului și separate de partea anterioară cu un punct. Datorită extensiei, sistemul de operare este capabil să distingă tipul de conținut al fișierului (text, muzică, imagine, video și așa mai departe) și formatul utilizat.

Fiecare extensie corespunde unui anumit program capabil să o gestioneze. De exemplu, în sistemele Windows, fișierele cu extensia „.doc” sunt gestionate de programul Word. Extensiile sunt utilizate în toate sistemele de operare Microsoft, de la MS-DOS la Windows 10. Odată cu apariția interfețelor grafice, extensia a devenit mai puțin cunoscută de utilizatori.

De fapt, în mai multe dintre aceste medii (de obicei pe sistemul de operare MacOS și Windows) extensiile sunt ascunse în mod implicit utilizatorului, care poate deduce conținutul unui fișier din pictograma sa corespunzătoare (sau făcând extensiile vizibile). Iată o listă cu cele mai utilizate extensii:

 • .txt: pentru fișiere text
 • .MP3, .ogg sau .WAV: pentru fișiere audio
 • .jpg, .png, .bmp, .gif sau .psd: pentru imagini
 • .avi, .mpeg, .wmv, .mp4, .3gp, .flv: pentru videoclipuri
 • .exe, .com, .bat și .cmd: pentru programe și scripturi care rulează pe Windows
 • .htm, .html, .shtml, .shtm, .stm: pentru pagini web
 • .asp, .aspx, .php sau .dtw: pentru pagini web dinamice sau scripturi
 • .doc .docx: pentru fișierele generate de procesorul de text Microsoft Word
 • .odt: pentru fișierele generate de procesorul de text OpenOffice
 • .ods: pentru fișierele generate de programul de calcul OpenOffice
 • .odp: pentru fișierele generate de programul de prezentare OpenOffice
 • .xis și .xlsx: pentru fișierele care conțin foi de calcul generate cu Microsoft Excel
 • .xml: pentru fișierele scrise în XML (eXtensible Markup Language)
 • .pdf: pentru documentele PDF (Portable Document Format)
 • .zip sau .rar: pentru fișiere comprimate

Există mii de extensii: pe Wikipedia puteți găsi o listă mai completă de extensii). Alternativ, puteți accesa site-ul Fileinfo (fileinfo.com).

Fișiere și foldere

Fișiere și foldere

În sistemele de fișiere moderne, datele sunt organizate în fișiere și foldere într-o structură arborescentă inversată. În acest tip de structură, fiecare folder (director) este un container de fișiere care, la rândul lor, pot fi foldere. Un folder listat într-un alt folder este numit și subfolder. Folderul rădăcină, cel care conține toate celelalte foldere din interior, se numește rădăcină (în engleză „root”).

Dacă căutați programe de șters fișiere definitiv din calculator, puteți folosi programul KillDisk. Programul este simplu de folosit, așa cum v-am explicat într-un articol anterior. Program de șters fișiere definitiv din PC.