Ce înseamnă ping și jitter?

Ce înseamnă ping și jitter? Ați auzit de ping sau jitter, dar nu aveți idee ce înseamnă? Ei bine, în acest articol vă voi explica care este diferența dintre ping și jitter.

Ce înseamnă ping și jitter

Ce înseamnă ping?

Ce înseamnă ping

Ping (packet Internet groper) este un utilitar de software de administrare utilizat pentru a testa accesibilitatea unei gazde pe o rețea de calculatoare care utilizează protocolul IP.

Originea numelui este atribuită asemănării dintre funcționarea ping-ului și funcționarea unui sonar marin care, pentru a detecta obiecte care se află sub apă, trimite impulsuri sonore și apoi ascultă ecoul de întoarcere.

Ping-ul măsoară timpul dus întors al mesajelor trimise de la gazda sursă la un calculator de destinație. Cu alte cuvinte, ping-ul este folosit pentru a măsura timpul în milisecunde luate de unul sau mai multe pachete ICMP pentru a ajunge la un anumit dispozitiv de rețea și a reveni la origine.

De exemplu, un ping de 100 ms (adică 0,1 secunde) indică faptul că a fost nevoie de 50 ms pentru a ajunge la o anumită destinație și că, pentru a reveni la sursă, a durat încă 50 ms. Ping-ul raportează în mod normal orice erori, pierderi de pachete și un rezumat statistic al rezultatelor, incluzând de obicei timpul minim, maxim, mediu dus întors, plus deviația standard a mediei.

Prin urmare, ping-ul nu depinde de viteza de download și upload a conexiunii voastre la Internet, ci mai degrabă de tipul de conexiune utilizată (de exemplu, dacă este ADSL, fibră optică sau 3G/4G/5G) și permite doar pentru a verifica existența sau accesibilitatea unui alt calculator prin măsurarea latențelor de transmisie în rețeaua considerată. În general, o valoare ping acceptabilă este mai mică de 60 ms.

Ce înseamnă jitter la Internet?

Ce înseamnă jitter la Internet

Într-o rețea de calculatoare, jitter indică variația statistică în milisecunde a întârzierii de recepție a pachetelor transmise. Pe scurt, jitter-ul nu indică altceva decât schimbarea ping-ului și, în esență, poate fi reprezentat vizual ca distanța dintre diferitele pachete care sunt trimise de la o sursă la o destinație.

De exemplu, dacă fiecare pachet trimis de la punctul A la punctul B necesită aceeași perioadă de timp pentru trimitere, atunci nu va exista nicio perturbare în acest caz.

Cu toate acestea, dacă timpii de livrare a pachetelor trimise de la punctul A la punctul B sunt inconsistente, atunci în acest alt caz va exista un anumit jitter. Indiferent de rețeaua utilizată, o fluctuație mai mică de 30 ms este considerată în continuare o valoare acceptabilă.

Care este diferența dintre ping și jitter?

Atât ping cât și jitter sunt, prin urmare, sinonime cu calitatea unei anumite conexiuni la Internet și cu cât valoarea acestora este mai mică, cu atât este mai bună conexiunea în cauză. Dar de ce este atât de important să aveți valori scăzute atât pentru ping cât și pentru jitter?

Când un site precum, de exemplu, Amazon este încărcat în browser, datele trimise de server nu trebuie neapărat să ajungă într-o anumită ordine, la fel ca atunci când faceți un puzzle: nu contează ce piesă ați pus prima și pe care ați pus-o ultima, important este să puneți toate piesele împreună pentru a obține imaginea finală.

În acest caz, prin urmare, atât valoarea ping, cât și valoarea jitter nu sunt foarte relevante. Dacă ambele au o valoare ridicată, cel mult pot încetini încărcarea paginii, dar în cele din urmă pagina dorită va fi afișată în continuare pe ecran. Orice date lipsă pot fi de fapt recuperate de pe server după trimiterea lor ulterior.

Cu toate acestea, atunci când există comunicații audio sau video live, cum ar fi cu un apel telefonic prin VoIP sau jucând un joc video online, ping-ul și jitter-ul au un rol fundamental.

În aceste cazuri, datele trimise de server trebuie să ajungă neapărat într-o ordine precisă, în caz contrar, dacă unele date sosesc târziu din cauza unor valori prea mari de ping sau jitter, nu mai pot fi utilizate.

În practică, aceste cazuri aduc probleme precum întreruperi audio sau video în timpul unui apel telefonic prin VoIP sau lag în timpul jocurilor online.

Deci, dacă ați citit acest articol, acum știți ce înseamnă ping și jitter. Dacă nu știți ce sunt pixelii, codificarea ASCII și Unicode, vă sfătuiesc să citiți un articol dedicat acestui subiect. Ce sunt pixelii, codificarea ASCII și Unicode?