Ce înseamnă iOS la iPhone sau iPad

Ce înseamnă iOS la iPhone sau iPad. Ce este iOS? Dacă ați folosit un iPhone sau un iPad, ați dat peste sistemul de operare mobil Apple, dar poate nu știți ce înseamnă iOS sau ce este.

Ce înseamnă iOS la iPhone sau iPad

În acest articol o să vă explic ce înseamnă iOS, care este cea mai recentă versiune de iOS și alte lucruri pe care trebuie să le știți despre acest sistem de operare.

Ce înseamnă iOS la iPhone?

Când iPhone-ul a fost lansat în 2007, sistemul său de operare a fost inițial numit iPhone OS. În ciuda numelui, iPod Touch (lansat mai târziu în 2007) a rulat și sistemul iPhone OS. În 2010, Apple a lansat iPad-ul, care a rulat același sistem de operare. La acel moment, Apple a decis să schimbe numele sistemului de operare în iOS, deoarece nu doar iPhone-ul îl folosea.

Dacă vă întrebați de unde vine brandul i, trebuie să știți că Apple a folosit acest nume de la lansarea iMac-ului în 1998. La vremea respectivă, Steve Jobs a spus că iMac provine de la Macintosh. Mai multe detalii găsiți pe site-ul Wikipedia.

Ce este iOS?

Ce este iOS

Mai simplu spus, iOS este sistemul de operare mobil Apple care alimentează un iPhone sau iPod Touch. Până în 2019, a fost și sistemul de operare folosit de iPad (despre care vom vorbi mai jos). În cazul în care nu sunteți familiar, un sistem de operare (OS) este un tip de software care gestionează toate aspectele unui calculator. Oferă o platformă astfel încât hardware-ul și software-ul dispozitivului să poată interacționa, plus că gestionează numeroase procese care se execută pe calculator.

Pe calculatorul vostru de acasă, rulați probabil sistemul de operare Windows, MacOS sau Linux. Pentru dispozitivele mobile, iOS-ul Apple și Android-ul Google sunt cele mai populare sisteme de operare.

Ce este iPadOS?

Începând cu 2010, iPhone, iPod Touch și iPad rulau toate iOS. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, Apple a dezvoltat câteva funcții specifice iPad-ului care au profitat de ecranul mai mare. Acestea includeau un suport de andocare și multe alte funcții. Astfel, odată cu lansarea iOS 13 în 2019, compania a schimbat numele sistemului de operare al tabletelor în iPadOS. Deși este în mare măsură același cu iOS, iPadOS a fost divizat pentru a crea un produs dedicat pentru lista tot mai mare de funcții specifice tabletelor. De asemenea, Apple a făcut și iPadOS la versiunea 13 pentru a se potrivi cu versiunea iOS.

Utilizatorii folosesc în continuare termenul dispozitive iOS pentru a face referire la gama de telefoane mobile Apple. Deci, dacă auziți vorbind despre dispozitive iOS, trebuie să știți că este vorba despre iPhone și iPad.

Care este ultima versiune iOS?

În acest moment, când scriu acest articol 11/02/2020, cea mai recentă versiune de iOS disponibilă este iOS 13.3.1. Mai exact, iOS 13.3.1 lansat pe 28 ianuarie 2020. Dacă nu sunteți încă familiarizați cu această versiune, și nu ați aflat noutățile din iOS 13, mai jos veți găsi câteva funcții noi. Acestea includ un mod întunecat (dark mode) care se aplică pe întregul sistem, o opțiune de a bloca toate apelurile necunoscute și multe altele.

Funcții noi din iOS 13

Modul întunecat O nouă opțiune de mod întunecat oferă întregii experiențe iOS o schemă atractivă de culori închise, care este ideală în condiții de lumină slabă. Activați rapid modul întunecat din centrul de control sau configurați activarea automată noaptea. Atunci când se activează modul întunecat, lumina de la dispozitiv nu va deranja persoanele din apropiere.

Poze Explorați biblioteca foto după zi, lună sau an. Astfel este ușor să găsiți și să partajați poze și clipuri video. În timp ce derulați, pozele Live Photo și clipurile video sunt redate. Instrumentele de editare reproiectate vă ajută să aplicați modificări pozelor și să observați dintr-o privire unde au fost efectuate modificările. (Aplicație de întors pozele).

Cameră Opțiunea Iluminare portret vă permite să ajustați virtual intensitatea fiecărui efect de iluminare de studio fotografic (doar pe modelele compatibile).

Hărți Reproiectată de la zero, aplicația Hărți prezintă detalii mai realiste pentru drumuri, plaje, parcuri și clădiri. Explorați locul unde mergeți înainte de a ajunge acolo datorită funcționalității Cercetați împrejurimile, construiți colecții cu locuri favorite, partajați ora voastră de sosire și multe altele.

Autentificați-vă cu Apple Autentificați-vă rapid și ușor în aplicații și site-uri web utilizând ID-ul Apple pe care îl aveți deja. Nu mai este necesar să completați formulare sau să creați parole noi: apăsați butonul Autentificare cu Apple în orice aplicație sau pe orice site web, utilizați Face ID sau Touch ID pentru finalizarea autentificării și ați terminat. De asemenea, Apple vă protejează ID-ul Apple cu autentificarea cu doi factori.

Siri Noua voce Siri sună incredibil de natural, mai ales când rostește fraze mai lungi. În plus, Siri oferă sugestii personalizate atunci când efectuați căutări în Podcasturi, Safari și Hărți și poate detecta mementourile din Mesaje.

Alte funcții noi pentru iPhone sau iPad în iOS 13

Animoji și Memoji Cele trei personaje Animoji noi (șoarece, caracatiță și vacă) vă oferă mai multe opțiuni de a vă exprima. Creați un Memoji unic folosind noile coafuri, accesorii pentru cap, machiaj și piercinguri. Generați automat pachete de abțibilduri pe baza personajelor dvs. Animoji și Memoji pentru a exprima o serie de emoții în Mesaje.

Mesaje Partajați automat numele și poza voastră atunci când începeți o conversație. Puteți folosi un Animoji, o imagine sau o monogramă pentru poză.

Anunțarea mesajelor Când purtați AirPods Pro, AirPods (generația a 2-a) sau alte căști audio compatibile, Siri vă poate citi mesajele primite, iar voi puteți dicta un răspuns care să fie trimis de Siri.

Configurarea limitelor de comunicare Folosiți aplicația Timp de utilizare pentru a limita persoanele cu care pot să comunice copiii voștri.

Fonturi Acum puteți obține fonturi din App Store pentru a le utiliza în documentele create pe iPhone, iPad și iPod touch.

Tastatură Utilizați QuickPath (nu este disponibil pentru toate limbile) pentru a introduce un cuvânt glisând cu degetul de la o literă la alta. Tastatura recunoaște calea pe care o desenați și o convertește pentru voi, transformând tastarea cu o singură mână într-o adevărată plăcere.

Alte funcții interesante

Partajarea audio Partajați conținutul ascultat cu un prieten care are de asemenea AirPods sau un set de căști ori căști auriculare Beats compatibile.

Sănătate Aplicația Sănătate este mai personalizată și simplifică mai mult decât oricând. Cu noua opțiune Urmărire ciclu, puteți să vă monitorizați ciclul menstrual, să configurați notificări despre fertilitate și multe altele.

Mementouri Aplicația Mementouri simplifică mai mult decât oricând crearea și organizarea mementourilor. Folosiți bara de instrumente rapide pentru a adăuga date, ore, locuri, fanioane, poze și chiar și documente scanate la mementourile voastre.

Video securizat HomeKit Înregistrările camerelor de securitate din locuință sunt criptate și stocate în siguranță pe iCloud.

CarPlay Noul tablou de bord CarPlay este locul unic de unde vă monitorizați hărțile, comenzile audio și sugestiile Siri. Vizualizați aplicația Calendar pentru a vedea programul zilei.

Intimitate și securitate Controlați datele de localizare pe care le partajați cu aplicațiile. Puteți alege să acordați unei aplicații acces la localizarea voastră o dată sau oricând o utilizați. Când primiți alerte despre o aplicație care vă utilizează localizarea în fundal, puteți să decideți dacă îi acordați permisiunile.

Actualizare iPhone iOS 13

Actualizare iPhone iOS 13

iPhone-ul vostru vă va solicita să descărcați cele mai recente actualizări atunci când sunt disponibile. Puteți verifica oricând actualizările manual accesând Configurări> General> Actualizare software. Dacă aveți deja cea mai recentă actualizare, această pagină vă va anunța ce versiune iOS rulează pe dispozitiv. Dacă nu aveți ultima versiune instalată, atingeți pe Descărcați și instalați.