Ce înseamnă input și output

Ce înseamnă input și output. Cei care se apropie de lumea tehnologiei pentru prima dată vor auzi despre termenul hardware. Dar ce este hardware-ul? Și care sunt dispozitivele de input și output, și interfața unui calculator?

Ce înseamnă input și output

Ce este hardware-ul?

Cu termenul hardware, care vine de la hard, adică greu, și ware, care este component sau obiect, ne referim la partea fizică a PC-ului, adică toate componentele din PC pe care puteți să le atingeți cu mâna. Aceste componente pot fi însă găsite atât în interiorul computerului, cât și în afara computerului, cum ar fi în monitoare, tastaturi și mouse-uri.

Componentele calculatorului

În funcție de dimensiune, pe piață este posibil să găsiți diferite tipuri de calculatoare care diferă fundamental unele de altele, atât în funcție de viteza de prelucrare a datelor, cât și de capacitatea de memorare a diferitelor tipuri de date. În orice caz, calculatoarele care sunt de obicei folosite acasă, în școli sau în birouri, sunt numite pur și simplu PC-uri, (personal computer), ceea ce înseamnă un calculator personal.

Cu toate acestea, există diferite tipuri de PC-uri, dar printre cele mai răspândite modele regăsim practic așa-numitele calculatoare desktop pentru simplul fapt că carcasa lor exterioară, este de obicei așezată pe o masă.

Componentele calculatorului

În imaginea de mai sus este posibil să vedeți ce componente hardware se găsesc în mod normal în calculator.

  • placa de bază (2), CPU (3), interfața ATA (4), memoria RAM (5), sloturile de expansiune (6)
  • sursa de alimentare (7)
  • unitatea CD/DVD player (8)
  • și în sfârșit hard disk-ul (9).

În afara carcasei, este de obicei posibil să găsiți monitorul (1), tastatura (10) și mouse-ul (11). Dacă doriți să aveți mai multe informații despre funcționarea componentelor hardware interne vă sfătuiesc să aruncați o privire la ce conține un calculator funcțional.

Ce înseamnă input și output

Dispozitivele electronice, care permit achiziționarea de date din exterior mai întâi și apoi introduse în calculator, se numesc dispozitive de input. Printre cele mai obișnuite dispozitive de input este posibil să găsiți tastatura, mouse-ul, touchpad-ul, scanerul, microfonul și camera web.

Perifericele care permit calculatorului să afișeze rezultatele procesării în exterior, iau numele de dispozitive output. Cele mai frecvente dispozitive output sunt de obicei monitorul, imprimanta, difuzoarele audio, și căștile obișnuite.

Pe lângă perifericele de input/intrare și perifericele de output/ieșire, pe piață este posibilă găsirea unor periferice particulare care fac atât input cât și output, la fel ca, de exemplu, ecranul tactil la o tabletă sau un smartphone. Deci, vorbim despre periferice I/O input/output.

Interfața unui calculator

Conexiunea din interiorul calculatorului permite diferitelor periferice prezente în el să comunice între ele și ia numele de bus. Diferitele periferice disponibile pe piață pot fi de fapt conectate în computer doar prin așa-numitele interfețe cu ajutorul unor sloturi de expansiune adecvate, cum ar fi placa de rețea, care trebuie apoi atașată la PC cu ajutorul unor sloturi speciale. Pentru a conecta dispozitivele externe la computer, în schimb sunt utilizate alte tipuri de interfețe. Printre acestea, cele mai importante sunt porturile USB.

Portul LPT este folosit pentru conectarea vechilor imprimante, portul PS/2, este folosit pentru a conecta tastaturi vechi și mouse-uri vechi, portul VGA este folosit, de exemplu, pentru a conecta placa video din PC la un monitor CRT. Portul Ethernet este folosit pentru a conecta routere sau alte astfel de periferice, iar porturile audio jack, sunt utilizate pentru a conecta de exemplu microfonul, căștile și difuzoarele. Majoritatea acestor interfețe externe sunt de obicei numite și porturi USB.