Ce înseamnă firmware? Diferența dintre BIOS și UEFI

Ce înseamnă firmware? Diferența dintre BIOS și UEFI. Când vorbim despre PC-uri, smartphone-uri sau tablete, deseori auzim despre firmware, BIOS sau UEFI. Dar ce este firmware-ul? Și ce diferență există între BIOS și UEFI?

Ce înseamnă firmware? Diferența dintre BIOS și UEFI

Ce înseamnă firmware?

Termenul firmware derivă din unirea celor doi termeni firm și ware care înseamnă componentă. Dar ce este firmware-ul? Firmware-ul, în practică, nu este altceva decât un anumit tip de program, în mod normal stocat pe o mică memorie non-volatilă, care este plasat în interiorul unui calculator sau laptop, un smartphone, o tabletă, un hard disk, un SSD, un router, o imprimantă, un televizor inteligent și, în general, în orice alt tip de dispozitiv electronic.

Prin urmare, sarcina firmware-ului este pornirea corectă a dispozitivului în cauză, permițând în același timp hardware-ului să dialogheze cu software-ul dispozitivului. Dar de ce auzim des că firmware-ul are nevoie de actualizare? Deoarece, de obicei, această operație ne permite să corectăm eventualele erori cunoscute anterior, să introducem funcții noi sau pur și simplu să îmbunătățim performanțele dispozitivului în cauză.

Uneori, cu toate acestea, deși este întotdeauna o operație destul de delicată, o actualizare a firmware-ului, pe lângă încercarea de a rezolva problemele, poate chiar să introducă altele noi. În consecință, dacă dispozitivul funcționează deja corect, poate că în unele ocazii este mai bine să nu-l actualizăm deloc.

Diferența dintre BIOS și UEFI

Acum o să vă explic care este diferența dintre BIOS și UEFI. Acești doi termeni sunt folosiți în special la calculatoare și laptopuri. Dar haideți să vedem care este diferența între acești doi termeni.

Ce este BIOS-ul la laptop sau PC

Ce este BIOS-ul la laptop sau PC

Sarcina BIOS-ului, termen care derivă de la basic input-output system, este inițializarea și testarea tuturor componentelor hardware prezente în orice calculator sau laptop, pornind ulterior așa numitul sistem de operare.

Prin urmare, BIOS-ul nu este altceva decât un set de anumite reguli software, stocate într-o memorie specială non-volatilă de tip ROM, care, la rândul ei, este direct lipită pe placa de bază a calculatorului.

memorie non-volatilă de tip ROM

Pe calculatoare, de fapt, BIOS-ul este scris în mod normal pe anumite memorii rescriptibile, numite EEPROM, astfel încât să poată fi actualizat cu ușurință, pentru a rezolva problemele cunoscute anterior, să introducă funcții noi, sau să adauge pur și simplu suport pentru componente hardware.

Cu toate acestea, deși procedura de actualizare a BIOS-ului poate fi realizată cu ușurință de oricine, în faza de actualizare a BIOS-ului este necesar să acordați o atenție deosebită, altfel există un risc de a face ca placa de bază a PC-ului să fie inutilizabilă. Tocmai din acest motiv, BIOS-ul ar trebui să fie mereu actualizat doar în cazuri de nevoie 100%, și nu așa cum se face actualizarea unui program normal.

În orice caz, pentru a accesa interfața oricărui BIOS, prin intermediul căruia este posibil, de exemplu, să schimbați ordinea de pornire (boot-are) a perifericelor instalate pe PC, să activați/dezactivați o placă video integrată, sau poate doriți să faceți overclock la CPU, de obicei, pur și simplu apăsați una sau mai multe taste de pe tastatură, de obicei CANC, F1, F12 sau CTRL + ESC, în timpul de pornire sau în faza care se încarcă sistemul de operare.

faza care se încarcă sistemul de operare

În imaginea de mai sus puteți vedea faza de boot-are în timpul căreia, prin apăsarea tastei DEL sau CANC, este posibilă accesarea BIOS-ului.

Ce este UEFI

Ce este UEFI placa de baza ASUS P8Z77-V DELUXE

UEFI, termen care vine de la unified extensible firmware interface, este în cuvinte simple succesorul BIOS-ului. UEFI, de fapt, nu este altceva decât un fel de BIOS actualizat, echipat cu o serie întreagă de funcții noi și o interfață grafică care poate fi folosită și cu mouse-ul proiectat cu scopul exclusiv de a rezolva deficiențele introduse în BIOS-ul vechi. Prin urmare, în zilele noastre, toate plăcile de bază de pe piață sunt vândute în mod normal cu noul UEFI.

Datorită utilizării UEFI, este posibil, de exemplu, să pornim și mai rapid sistemul de operare instalat pe PC, să protejăm pornirea calculatorului de malware și viruși și, să navigăm pe Internet printr-un browser special preinstalat de producătorul plăcii de bază.

Deci, acum ar trebui să înțelegeți în sfârșit ce este firmware-ul și care este diferența dintre BIOS și UEFI.