Ce este un calculator (laptop, smartphone sau tabletă)

Ce este un calculator (laptop, smartphone sau tabletă). Dacă nu știți ce este un calculator, un laptop, un smartphone, sau o tabletă, atunci trebuie să știți că ați ajuns la locul potrivit.

Ce este un calculator (laptop, smartphone sau tabletă)

În acest scurt articol vă voi explica pentru ce sunt calculatoarele desktop, laptopurile, smartphone-urile, PDA-urile și tabletele și pentru ce sunt ele.

Ce este un calculator?

Un calculator nu este altceva decât o mașină capabilă să efectueze calcule complicate și este compus în esență din două părți distincte, și anume hardware și software:

  • hardware-ul este partea computerului care este posibil să se atingă cu mâinile, deci atât cazul la carcasă împreună cu conținutul său, cât și toate celelalte periferice externe, cum ar fi tastatura, mouse-ul, monitorul, difuzoarele etc. Cea mai importantă componentă hardware din calculator este CPU-ul (central processing unit), numit și procesor sau microprocesor și reprezintă, ca să zic așa, mintea calculatorului.
  • software-ul este partea calculatorului care nu poate fi atinsă. Mai precis, software-ul nu indică nimic altceva decât diferitele programe aparținând unei platforme specifice, care la rândul lor nu sunt altceva decât o anumită secvență de instrucțiuni puse la dispoziție pentru a îndeplini o sarcină dată. Dintre toate software-urile disponibile pe piață, sistemul de operare este cel mai important soft pentru calculator, deoarece permite utilizarea hardware-ului și a tuturor celorlalte programe secundare, cum ar fi Word, Excel, PowerPoint, Mozilla, Chrome, Explorer etc.

Câte tipuri de calculatoare există?

Există diferite tipuri de calculatoare pe piață, dar cele pe care vi le voi explica sunt, practic, așa numitele computere personale numite pur și simplu PC-uri, laptopuri, smartphone-uri, PDA-uri și tablete.

Calculatoare desktop

Calculatoare desktop

Calculatoarele desktop, numite și calculatoare personale (fixe), sunt așa numite pentru că sunt concepute pentru a fi așezate pe o masă. În general, calculatoarele de acest tip oferă performanțe superioare în comparație cu alte tipuri de calculatoare de pe piață.

Laptopuri

Laptop-uri

Laptopurile, numite pur și simplu notebook-uri, sunt computere mici, astfel încât să poată fi transportate cu ușurință oriunde, și din acest motiv sunt echipate cu o baterie reîncărcabilă.

Cu toate acestea, pe piață există și așa numitele netbook-uri, care sunt chiar mai mici și, în general, chiar mai puțin performante decât laptopurile.

Smartphone-uri

Smartphone-uri

Smartphone-urile nu sunt altceva decât telefoane mobile speciale, dotate cu un ecran tactil mare și cu funcționalitatea computerului. Cu un smartphone este posibil, de exemplu, să efectuați apeluri telefonice, să navigați pe internet, să trimiteți sau să primiți mesaje text, e-mail-uri, să jucați jocuri video, să ascultați muzică, să faceți poze, să vizionați filme și alte lucruri interesante.

PDA-uri

PDA-uri

PDA-urile, termen care vine de la (personal digital assistant), sunt computere de dimensiuni mici, care pot fi ușor transportate și care, uneori, sunt însoțite de un creion care permite scrierea și tastarea ușor pe ecranul lor tactil. Trebuie spus, însă, că aceste dispozitive sunt acum destul de rare de găsit pe piață, deoarece au fost în mare parte înlocuite de cele mai moderne smartphone-uri.

Tablete

Tablete

Tabletele nu sunt altceva decât dispozitive echipate cu caracteristici hardware și software asemănător smartphone-urilor care, în funcție de caz, permit înlocuirea sau nu a unui laptop. De asemenea, pe piață găsiți tablete Android sau tablete iPad de la Apple. Caz în care doriți să cumpărați o tabletă iPad, vă sugerez să aruncați o privire la acest articol. Ce iPad să cumpăr (sfaturi utile).

Așadar, dacă ați citit acest articol, ar trebui să înțelegeți pentru ce sunt calculatoarele desktop, laptopurile, smartphone-urile, PDA-urile și tabletele.