Ce este System32 în Windows și de ce nu îl poți șterge

Ce este System32 în Windows și de ce nu îl poți șterge. Dacă petreceți mult timp pe internet, probabil, veți găsi pe cineva care vă spune să ștergeți folderul System32 din PC sau laptop.

Ce este System32 în Windows și de ce nu îl poți șterge

Dar ce este acest folder misterios și de ce ar spune cineva să îl ștergeți? Și ce s-ar putea întâmpla dacă ați șters System32? Citiți în continuare acest articol și veți afla.

Ce este System32 în Windows

System32 este un folder inclus în fiecare versiune de Windows de la Windows 2000 în sus. Este situat în C:\Windows\ System32 și include tot felul de fișiere și foldere care sunt vitale pentru a menține funcționarea corectă a Windows-ului.

Există prea multe fișiere în folderul System32 pentru a discuta individual despre ele. În general, majoritatea conținutului din System32 este în două grupuri:

  • Fișierele DLL (Dynamic Link Library) permit programelor să acceseze părți din Windows și să efectueze sarcini standard. De exemplu, un fișier DLL ar putea permite computerului să redea audio, în timp ce altul ar putea activa actualizările Windows automate. Multe DLL-uri încep de îndată ce porniți computerul.
  • Fișierele EXE (Executable) sunt aplicații și utilitare software. Porniți un executabil de fiecare dată când deschideți programe precum Word sau Chrome. Dar fișierele EXE din System32 sunt mai importante: în afară de utilitarele Windows, cum ar fi Event Viewer (eventvwr.exe), acestea includ executabile pentru procese Task Manager precum winlogon.exe. Fără aceasta, nici măcar nu puteați să vă conectați la PC.

În afară de acestea, System32 conține, de asemenea, un folder de drivere (conținutul cărora permite interfața computerului cu diferite tipuri de hardware), fișierele pentru limbă și multe altele.

Cum ștergi folderul System32 din Windows

În ciuda glumelor online, ștergerea folderului System32 nu este un lucru pe care îl puteți face cu un singur click. Din moment ce este un folder de sistem protejat, Windows vă va refuza accesul dacă încercați să îl ștergeți. Acest lucru este suficient pentru a descuraja utilizatorii neexperimentați de la ștergerea accidentală a folderului.

Cu toate acestea, dacă sunteți persistent, puteți continua pe calea distrugerii. Cu drepturi de administrator vă va permite să încercați să îl ștergeți, însă Windows o să vă blocheze din nou, deoarece utilizează în mod activ mai multe fișiere din System32.

Pentru a obține acest lucru, puteți începe să ștergeți fișierele individuale din System32 sau să utilizați Promptul de comandă pentru o ștergere mai eficientă. Dacă faceți acest lucru, Windows vă permite să ștergeți fișierele care nu sunt utilizate în prezent.

Ce se întâmplă dacă ștergi System32?

Dacă continuați cu ștergerea fișierelor aleatoare în System32, calculatorul va începe să fie mai lent. Funcțiile de bază, cum ar fi lansarea programelor, căutarea prin meniul Start și deschiderea utilitarelor Windows, nu vor mai funcționa după ce ați șters fișierele de care depind.

În funcție de ceea ce ștergeți, probabil că nici măcar nu veți putea opri calculatorul în mod normal. Odată ce efectuați o închidere și o repornire, probabil veți vedea că Windows-ul nu va porni fără aceste DLL-uri critice. Evident, o instalare curată a Windows-ului va rezolva problema.

Dacă ați mers atât de departe, va trebui să reinstalați Windows-ul pentru ca totul să funcționeze din nou corect. Funcțiile precum restaurarea sistemului ar fi probabil distruse de acțiunile voastre, deci va trebui să reinstalați de la zero.

Privind la toate acestea, este evident că Windows protejează acest folder pentru un motiv. Dacă nu ar fi fost protejat, utilizatorii care nu cunosc, ar putea să încerce să șteargă folderul pentru a economisi spațiu, și apoi să ajungă la o surpriză neplăcută.

Care este diferența dintre SysWOW64 și System32?

Care este diferența intre SysWOW64 și System32

Pe versiunile de 64 de biți Windows, veți observa câteva diferențe la foldere, cum ar fi folderul Program Files (x86). Ceva asemănător cu System32. În folderul C:\Windows pe un sistem pe 64 de biți, veți găsi un folder numit SysWOW64 nu System32.

Aruncați o privire și veți vedea că cele două foldere conțin mai multe fișiere cu nume identice. Ca și Program Files (x86), Windows include aceste două foldere separate pentru compatibilitatea cu programele pe 32 de biți. Dacă un program pe 32 de biți ar încerca să încarce un DLL pe 64 de biți, nu va funcționa.

Dar ceea ce este ciudat este că pe sistemele de 64 de biți, System32 are fișiere pentru 64 de biți, în timp ce SysWOW64 conține fișiere pentru 32 de biți. Acesta este un serviciu care permite sistemului de operare să ruleze corect programe pe 32 de biți, chiar și pe un sistem pe 64 de biți.

O parte a modului în care aceasta se realizează este prin redirecționarea automată a proceselor pe 32 de biți pentru a utiliza folderele corespunzătoare. Un program pe 32 de biți, fără să știe că software-ul pe 64 de biți există, va încerca în mod natural să acceseze folderul System32. Dar WoW îl redirecționează pentru a folosi SysWOW64. La fel se întâmplă și cu fișierele pentru programe.

Deoarece multe programe vechi pe 32 de biți au fost codificate greu pentru a accesa fișierele System32 și Program Files, această metodă de redirecționare permite programelor pe 32 de biți și pe 64 de biți să funcționeze cu ușurință pe un singur sistem. E un pic confuz, dar acum știți motivul.

Viruși în System32

Este posibil ca un virus sau altă infecție malware să se poată ascunde în System32. Un rootkit poate încerca să invadeze dosarul și să se deghizeze într-un proces legitim, pe care îl puteți observa doar din cauza utilizării mari a procesorului.

Dacă bănuiți că aveți un virus în System32, nu trebuie să încercați să ștergeți sau să modificați fișierele afectate. Aveți mai multe șanse să stricați sistemul decât să îl curățați de astfel de infecții.

În schimb, ar trebui să scanați cu un program antivirus de încredere, apoi să continuați cu un program anti-malware cum ar fi Malwarebytes.

Acum știți totul despre System32, ce face și ce s-ar întâmpla dacă ștergeți fișierele din el. Deci, ce trebuie să știți este că, System32 conține o colecție de fișiere vitale de care Windows are nevoie să funcționeze corect. Nu puteți să ștergeți System32 fără a ocoli în mod intenționat protecția integrată și, cu siguranță, va trebui să reinstalați Windows-ul dacă ștergeți folderul.