Ce este SATA Express (interfața SATA)

Ce este SATA Express (interfața SATA). Ați auzit de SATA Express, dar nu ați înțeles bine ce înseamnă sau pur și simplu pentru ce trebuie? Iată un articol simplu în care vă voi clarifica ideile despre ce este SATA Express.

Ce este SATA Express (interfața SATA)

Ce este SATA Express ?

Inițial standardizat în specificația SATA 3.2, SATA Express, care nu trebuie confundat cu interfața eSATA mai veche, este o interfață la calculator care acceptă atât dispozitive de stocare bazate pe standardul SATA, cât și dispozitive de stocare bazate pe standardul PCI Express.

Conectorul SATA Express, utilizat pe placa de bază a calculatorului, este de fapt compatibil cu cablurile SATA de 3,5 anterioare, dar, în același timp, este capabil să furnizeze două linii PCI Express, precum și un tip de conexiune corespunzătoare dispozitivului de stocare utilizat. Cu alte cuvinte, cablul SATA Express este conectat la două porturi SATA 3.0 și simultan la un port dedicat a două linii PCI Express, care devin patru prin intermediul unui conector U.2:

Ce este SATA Express

Conectorul SATA Express acceptă ambele cabluri SATA Express și unul sau două cabluri SATA de 3,5 simultan.

Spre deosebire de interfața clasică PCI Express, totuși, interfața SATA Express nu oferă nicio alimentare dispozitivului de stocare conectat. Prin urmare, conectorul care trebuie conectat la un anumit dispozitiv SATA Express are o intrare specială care vă permite să luați curent direct de la sursa de alimentare a sistemului.

De ce a fost inventat standardul SATA Express ?

În loc de a continua cu încercările de dublare a vitezei native a interfeței SATA, au preferat să adopte magistrala PCI Express în așa fel încât să permită realizarea unor viteze de transfer mult mai mari, aproximativ 2 GB/s, în comparație cu limitele impuse de standardul SATA 3.0, corespunzător, adică 0,6 GB/s.

Proiectanții interfeței SATA au ajuns la concluzia că dublarea vitezei SATA va dura prea mult timp pentru a ține pasul cu tehnologia unității de stare solidă, ar necesita prea multe modificări la standardul SATA și, în același timp, va avea ca rezultat și o consum de energie mai mare decât cel oferit deja de magistrala PCI Express.

Acesta din urmă, de fapt, poate deja să ofere o bandă de transfer suficientă împreună cu o scalabilitate mai mult decât excelentă, folosind pur și simplu PCI Express.

AHCI și NVM Express

Pe lângă faptul că sprijină tehnologia AHCI învechită la nivelul interfeței software, SATA Express acceptă și specificația modernă NVM Express, mai cunoscută ca NVMe. În timp ce suportul AHCI asigură compatibilitatea software cu toate dispozitivele SATA mai vechi și cu sistemele de operare mai vechi, suportul NVM Express vă permite să utilizați pe deplin viteza dispozitivelor de stocare bazate pe standardul PCI Express, profitând de capacitatea de a efectua multe operații de I/O în paralel.

AHCI și NVM Express

Mai sus puteți vedea arhitectura software SATA Express care, prin interfețele logice AHCI sau NVMe, acceptă simultan dispozitive SATA vechi și SSD-uri moderne bazate pe standardul PCI Express.

SSD-urile bazate pe standardul PCI Express pot, prin urmare, utiliza atât controlerul AHCI vechi, cât și cel mai modern NVM Express, cu toate avantajele de performanță pe care acesta este capabil să le aducă. Cu toate acestea, dacă ați citit acest articol, ar trebui să înțelegeți în sfârșit ce este SATA Express.