Care este diferența între SSD și HDD sau SSHD

Care este diferența între SSD și HDD sau SSHD. Doriți să cumpărați un calculator nou și nu știți dacă este mai bine să alegeți un HDD, SSD sau SSHD? În acest articol vă voi explica ce diferență există între HDD, SSD și SSHD.

Care este diferența între SSD și HDD sau SSHD

Care este diferența între SSD și HDD sau SSHD

O unitate HDD, denumită în mod obișnuit și hard disk, este un dispozitiv de stocare a masei magnetice care folosește unul sau mai multe discuri magnetice în așa fel încât să poată stoca toate fișierele, programele și sistemele de operare prezente pe un calculator sau laptop. Ceea ce distinge în general un hard disk de altul, este:

  • viteza, exprimată în rpm, de la acronimul englez (revolutions per minute), de obicei între 5.400 rpm pentru cele mai lente hard disk-uri și 15.000 rpm pentru cele mai rapide hard disk-uri.
  • dimensiunile fizice, care pot fi de 3,5, și sunt utilizate în mod obișnuit pe calculatoare desktop sau 2,5, și sunt utilizate în principal pe laptopuri și în ultima vreme, de când cu SSD-urile, chiar și pe calculatoare normale.
  • capacitatea de stocare, exprimată în GB sau chiar în TB în funcție de hard disk.
  • interfața de conexiune, care poate fi fie SATA în versiunea 3.0, folosită în mod normal mai mult pe calculatoare desktop sau pe laptopuri, fie interfața SAS, utilizată în mod normal mai mult pe servere.

Ce este un SSD?

SSD provine din acronimul englez de solid-state drive, și indică un anumit tip de memorie de masă care în loc de discurile magnetice, și motoarele utilizate pe hard disk-ul clasic se folosește doar o memorie de stare solidă mai recentă, cunoscută sub numele de memorie flash, care este exact ca cea utilizată pe stick-urile USB.

Ce este un SSD

Comparație între un hard disk clasic (în stânga) și un SSD (în dreapta).

Datorită utilizării acestor memorii flash particulare, unitățile în stare solidă oferă mult mai multe avantaje decât hard disk-urile tradiționale. SSD-urile, în comparație cu hard disk-urile comune, sunt mult mai rapide în citirea și scrierea datelor, consumă mai puțin curent, se încălzesc mai puțin, nu emit zgomote, oferă o rezistență mai mare la impact, nu necesită defragmentare și, de asemenea, au o greutate și dimensiune mai mică.

Din punct de vedere ca echilibru, singurele dezavantaje pe care SSD-urile le au în comparație cu hard disk-urile tradiționale sunt doar prețurile și spațiul de stocare, dar acum chiar și în aceste privințe nu mai este o problemă.

Ce este un SSHD?

Ce este un SSHD

Pe lângă hard disk-urile magnetice clasice și unitățile de stare solidă (SSD), în prezent, pe piață este posibilă găsirea hard disk-urilor hibride, cunoscute de obicei sub denumirea de SSHD (din acronimul englez solid-state hybrid drive) sau H-HDD (din acronimul englez hybrid hard disk drive) numit în acest fel tocmai pentru că în interiorul lor au o memorie în stare solidă direct în partea hard disk-ului tradițional.

Aceasta, cu alte cuvinte, ne permite să avem o viteză mai mare, niveluri ridicate de capacitate și fiabilitate, în comparație cu hard disk-urile tradiționale. Pentru mutarea fișierelor în memoria flash, putem folosi firmware-ul hard disk-ului hibrid, acesta va face totul automat și într-un mod complet invizibil, fără a fi nevoie să folosim niciun driver sau program suplimentar.

Deci, dacă ați citit acest articol acum știți care este diferența dintre HDD, SSD și SSHD.