Ce este o arhivă (ZIP, RAR)

Ce este o arhivă (ZIP, RAR). Trebuie să creați o arhivă, dar nu știți ce înseamnă? Ei bine, în acest articol vă voi explica ce este o arhivă.

Ce este o arhivă (ZIP, RAR)

Ce este o arhivă?

În informatică, o arhivă este un fișier particular în interiorul căruia sunt incluse unul sau mai multe fișiere. În termeni mai simpli, o arhivă nu este altceva decât un pachet special care conține unul sau mai multe tipuri de fișiere în interior. Dar pentru ce este o arhivă? Arhiva este în principal pentru două lucruri:

  • să conțină mai multe fișiere sau foldere împreună într-un singur fișier, astfel încât să poată fi apoi stocate sau transportate mai ușor;
  • sau, mai simplu, pentru comprimarea fișierelor sau folderelor care se află în interiorul arhivei, astfel încât să ocupe mai puțin spațiu.

Deși o arhivă este utilizată în principal în scopurile menționate, uneori o arhivă poate fi folosită și pentru distribuirea programelor, tocmai pentru că un program are de obicei mai multe fișiere. În aceste cazuri, însă, mai degrabă decât o arhivă, vorbim de un pachet software și, conform anumitor convenții privind conținutul acestei arhive speciale, pachetul poate fi destinat doar unei platforme de exemplu (deb pentru Debian, JAR pentru Java și APK pentru Android).

Cum creezi o arhivă?

Arhiva poate fi creată diferit în funcție de situația în care vă aflați. De exemplu, pentru arhivare programe și documente, pentru arhivare imagini, etc. Pe baza extensiei de la arhiva creată, se stabilește apoi formatul de fișier și, în consecință, scopul acesteia. De exemplu, o arhivă cu formatul de fișier tar este folosită numai pentru arhivare, o arhivă cu formatul de fișier gzip este utilizată numai pentru compresie, în timp ce o arhivă cu formatul de fișier 7z, RAR sau ZIP este folosită atât pentru arhivare cât și pentru comprimare.

Dacă doriți să adăugați un fișier sau folder într-o arhivă, dați click dreapta pe fișier, din meniul contextual care apare alegeți opțiunea Adaugă într-o arhivă. Nu uitați că, pentru arhivarea și dezarhivarea fișierelor aveți nevoie de programe speciale cum ar fi 7-Zip, WinRAR, etc. Lista cu programe de arhivare și dezarhivare o găsiți într-un articol separat. Programe de arhivare și dezarhivare.